Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 160°C (alleen bovenwarmte/grilstand).
- Leg spuitzakken klaar.
- Leg 2 springvormen met een diameter van 16 centimeter klaar. Vet ze in en bekleed met bakpapier.
Spekkoek
- Klop eiwitten met 1 eetlepel poedersuiker luchtig.
- Klop boter met overige poedersuiker glad.
- Meng vervolgens de eidooiers een voor een door het botermengsel en klop circa 10 minuten door.
- Spatel bloem en het merg van de vanillestokjes door het botermengsel.
- Spatel als laatste de eiwitten door het beslag.
- Verdeel in 4 gelijke delen.
- Houd 1 deel ‘neutraal’.
- Maak 1 bruin beslag: voeg daar koek- en speculaaskruiden, kaneelpoeder, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, kardemompoeder, anijs, folie en cacao aan toe. Meng goed door.
- Voeg aan 1 beslag pandanpasta toe.
- Breng 1 beslag op smaak met oranjebloesem, sinaasappelrasp en kleur oranje met de kleurstof.
- Doe alle beslagen in spuitzakken.
- Spuit een dun laagje beslag in de springvormen.
- Zet de springvormen 10 minuten in het midden van de oven.
- Haal uit de oven en spuit een tweede laagje in de vormen.
- Bak weer 10 minuten in het midden van de oven.
- Ga zo door tot alle beslag op is. Maak ieder laagje een andere kleur.
- Laat vervolgens afkoelen.
- Verhoog de oventemperatuur naar 180°C.
Victoria beslag
- Meng alle ingrediënten door elkaar.
- Spreid uit over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak het beslag 10 minuten in de warme oven.
Garnering
- Kneed rode en bruine rolfondant door elkaar. Rol dun uit.
- Haal de spekkoeken uit de vormen en stapel ze op elkaar.
- Maak een ‘bloempot’ om de cakes heen door de rolfondant er omheen te wikkelen.
- Doe amandelmeel en poedersuiker in een blender en hak tot een fijne meel ontstaat.
- Voeg eiwit, limoenrasp en oranjebloesem toe en mix tot een mooie marsepein.
- Maak marsepeinen wortels en bladeren.
- Smelt isomalt en kleur met de paarse kleurstof.
- Stort op een siliconen matje en gebruik handschoenen om de isomalt tot stengels te vormen.
- Maak eventueel van gumpast, tylose en kleurstof decoratiebloemen. Laat minstens 2 uur drogen.
- Smelt uiteindelijk de isomalt-stengels een beetje om aan de bloemen te bevestigen.
- Decoreer de spekkoek met marsepeinen wortels en bloemen en decoratiebloemen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.