E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Spekjes

Spekjes heb je in alle soorten en maten. Dit recept van Annemarie is voor ruitspekken!

Annemarie

Recept van
Annemarie

Koekjes
(110) reviews

Ingrediënten

Bereidingswijze

  • 8 blaadjes gelatine
  • 240 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram glucosestroop
  • 100 gram eiwit
  • 50 gram poedersuiker
  • 50 gram maïzena
  • sinaasappelextract
  • oranje kleurstof
  • 110 gram sinaasappelsap (vers geperst en gezeefd)

Bereidingswijze

Bereidingswijze

  • Week de gelatine in koud water.
  • Maak een mix van de poedersuiker en de maïzena.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en strooi hier met een zeef een laag van de poedersuiker-maïzena mix over uit.
  • Doe het eiwit in de kom van de keukenmachine en laat deze op lage snelheid draaien.
  • Verwarm de sinaasappelsap met de glucosestroop en de suiker tot een temperatuur van 114 graden.
  • Haal de pan van het vuur, knijp de gelatine uit en los deze op in de suikersiroop.
  • Giet de hete suikersiroop voorzichtig bij het eiwit, terwijl de machine blijft doorkloppen.
  • Laat de keukenmachine nu op hoge snelheid kloppen tot er een stevig eiwitschuim is. Voeg een beetje kleurstof en een klein beetje sinaasappelextract naar smaak toe.
  • Blijf het eiwitschuim kloppen totdat het is afgekoeld tot 35 – 40 graden.
  • Schep het eiwitschuim op de bakplaat en strijk glad af met een paletmes. Doe dit niet te langzaam, want de massa begint al snel te geleren en te drogen.
  • Laat het eiwitschuim aan de lucht drogen. Bestrooi ook de bovenkant een laag poedersuiker en maïzena. Dit drogen duurt zeker een nacht. Los de volgende dag de plak marshmallow uit het bakblik, trek het bakpapier voorzichtig los en bestrooi weer met poedersuiker en maïzena en laat verder drogen. Pas na anderhalve dag zal de marshmallow de structuur van de spekken hebben.
  • Met een warm mes kun je nu stroken snijden die je vervolgens evenwijdig schuin in stukken snijdt. Zo krijg je de vorm van ruitspekken. Rol de spekken door de fijne kristalsuiker of door de maïzena-poedersuiker om ervoor te zorgen dat ze niet gaan plakken. Laat ze zo nodig nog verder drogen. Zodra de spekken goed zijn, kun je ze het beste luchtdicht verpakken.
  • Variatietip: maak traditionele roze witte spekken (vanille/aardbei of framboos) door een 2 keer zo grote bakplaat te gebruiken en het bovenstaande recept 2 keer te maken.
  • Voor de roze laag: vervang het sinaasappelsap door 100 gram aardbeienpuree of frambozenpuree (goed gezeefd) en 40 gram water, voeg eventueel nog wat roze kleurstof toe. Spreid het eiwitschuim uit over de bakplaat en maak een nieuw recept voor de gele kleur. Vervang hiervoor het sinaasappelsap door water en voeg vanille extract toe voor een vanillesmaak en wat gele kleurstof. Spreid het eiwitschuim uit over de roze laag en laat op dezelfde manier drogen.

Een echte snoeptaart maken?

Bekijk recept voor snoeptaart van Nicole

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.