Voorbereiding
- Zet de oven op de grillstand en verwarm op 150°C.
- Vet drie springvorm van ongeveer 20 centimeter in.
Spekkoek
- Splits de eieren.
- Klop de eiwitten met een kwart van de suiker schuimig.
- Meng ondertussen boter en de rest van de suiker tot een glad mengsel en voeg al roerend een voor een de dooiers toe.
- Meng hier vervolgens de eiwitten door.
- Snijd vanillestokjes open en schraap het merg er uit.
- Zeef de bloem en het zout boven het beslag, voeg vanillemerg toe en spatel het er door.
- Deel het beslag in vier gelijke delen. Doe ze in vier schone beslagkommen.
- Roer de specerijen door beslag 1 en kleur het rood met kleurstof.
- Roer sinaasappelrasp door beslag 2 en kleur oranje met kleurstof.
- Zeef cacao bij beslag 3 en roer goed door. Kleur blauw met de kleurstof.
- Breng beslag 4 op smaak met rum.
- Begin met spekkoek 1: schenk een dun laagje blauw beslag in de springvorm.
- Zet in de oven en gril in ongeveer 3:25 minuten gaar.
- Haal uit de oven en schenk hier een dun laagje wit beslag op. Gril opnieuw in 3.25 minuut gaar.
- Schenk hier een dun laagje rood beslag op en gril opnieuw. Dit is de eerste Nederlandse vlag van de spekkoek. Ga zo door tot er 8 lagen van iedere kleur in de springvorm gebakken zijn.
- Snijd de pruimen heel klein en meng door het oranje beslag.
- Maak in de tweede en derde springvorm spekkoeken waarin oranje en wit beslag afwisselend gegrild worden. Hierin maakt u 4 lagen oranje en 4 lagen witte koek.
- Stapel de rood-wit-blauw koek tussen de oranje koeken op elkaar en snijd een vierkant uit zodat een Nederlandse vlag ontstaat.
- Verwarm de vijgenjam en plak hiermee de drie koeklagen aan elkaar vast.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.