Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een vierkante springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Spekkoek
- Klop boter, 175 gram basterdsuiker en het merg uit het vanillestokjes romig.
- Splits de eieren.
- Voeg al kloppend eidooiers een voor een toe aan het botermengsel. Meng tussendoor goed door tot een egale massa ontstaat. Klop goed op.
- Zeef bloem boven de kom en spatel door het beslag.
- Klop eiwitten los en voeg dan 25 gram suiker toe. Klop tot stijve, witte pieken.
- Spatel eiwitten door het boterbeslag. Klop tot een egaal beslag.
- Verdeel het beslag in twee delen.
- Breng 1 beslag op smaak met zout en specerijen.
- Schep 2 eetlepels bruin beslag in de springvorm en maag een laagje van ongeveer 0,5 centimeter. Bak in ongeveer 3-4 minuten gaar. Haal uit de oven.
- Zet de oven op de grilstand.
- Schep 2 eetlepels wit beslag op het eerste laagje en maak weer een laagje van 0,5 centimeter. Gril deze 1-2 minuten in de oven.
- Herhaal deze stappen tot minstens 10 lagen.
- Zodra alle lagen gegrild zijn, laat de koek 5 minuten in de vorm afkoelen.
- Verwijder de springvorm en laat opkoelen op een rooster. Snijd bij.
Vanille ijs met ahornsiroop
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit. Doe merg en stokje in een pan.
- Voeg melk, slagroom en ahornsiroop toe en breng aan de kook.
- Haal de pan van het vuur en laat het een paar minuten afkoelen.
- Klop eidooiers met een eetlepel suiker flink op in de keukenmachine of gebruik een handmixer.
- Schenk het hete melkmengsel er beetje bij beetje bij.
- Verwarm het geheel op een heel laag pitje tot er binding ontstaat. Laat het niet koken! Als het de juiste consistentie heeft, laat het eerst afkoelen in de koelkast.
- Giet het vervolgens in de ijsmengkom. Zet aan en draai het langzaam tot ijs.
Kletskoppen
- Verwarm de oven op 160°C.
- Mix zachte boter, basterdsuiker, melk, een snufje zout, een paar druppels vanille extract en een snufje kaneel tot een gladde massa.
- Hak de amandelen fijn en meng door het beslag.
- Zeef de bloem boven het beslag en meng goed door.
- Maak met een theelepel kleine hoopjes beslag op een met bakpapier beklede bakplaatje en druk ze een beetje plat. Bak in 8 minuten bruin en krokant.
Samenstellen
- Schil de appels en snijd in dunne schijfjes.
- Smelt boter in een koekenpan en bak de schijfjes een beetje aan met suiker en kaneel.
- Serveer plakjes spekkoek met ijs, warme appelschijfjes en kletskoppen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.