E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

TIPIsch taartje

Deze chocoladecake met roze peper is de bodem voor een speculaas lantaarn. De zijkanten worden versiert met Rocky Road. Een plaatje om te zien, toch?!

Antoinette

Recept van
Antoinette

Cake
(0) reviews

Ingrediënten

Speculaas

  • 250 gram bloem
  • 100 gram amandelmeel
  • 165 gram donkere basterdsuiker
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 4 eetlepels speculaaskruiden
  • 2 eetlepels stroop
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snuf zout
  • 200 gram isomalt

Chocoladecake

  • 150 gram bloem
  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • 50 gram hazelnoten
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 150 gram suiker
  • 4 eieren
  • 75 gram gesmolten boter
  • Scheut vanille-extract
  • Snuf zout

Rocky road

  • 150 gram pure chocolade
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram hazelnoten
  • 50 gram witte chocolade
  • 50 gram gepofte rijst
  • Snuf zout
  • 1 theelepel roze peper
  • 100 gram blauwe bessen
  • 100 gram bramen

Karamel

  • 180 gram kristalsuiker
  • 65 gram slagroom
  • 100 gram boter
  • Snuf fleur de sel

Chocolade ganache mousse

  • 400 gram slagroom
  • 30 gram strohrum
  • 175 gram pure chocolade
  • 1 theelepel fleur de sel
  • 1 zakje oploskoffie

Meringue

  • 90 gram eiwit
  • 200 gram kristalsuiker
  • 50 gram water
  • 1 sinaasappel

Decoratie

  • Ledlampje

Bereidingswijze

De aangesneden speculaas lantaarn met chocolade cake, roze peper en rocky road.Deze speculaas lantaarn staat op een bodem van chocoladecake. Daarin zit een roze pepertje verwerkt. Volgens Janny maakt dat de smaak ‘wel heel bijzonder’.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Keukenmachine
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Siliconen mat
  • Keukenmachine
  • Vierkante rvs vorm

Voorbereiding voor de chocoladecake

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.

Speculaas

  • Zeef de bloem in een grote kom.
  • Voeg de suiker, speculaaskruiden, bakpoeder en zout toe en meng goed door.
  • Voeg de boter en stroop toe. Kneed goed door.
  • Laat het deeg 15 minuten rusten.
  • Rol het deeg uit tot een plak van 4 millimeter dik op de siliconen mat.
  • Snijd 4 keer een lantaarnvorm, een bodem in de vorm van een vierkant en raampjes uit het deeg. Strooi de isomalt in de raampjes, tot de raampjes gevuld zijn.
  • Bak de speculaasplakken in 10 tot 15 minuten gaar tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Smelt de overgebleven isomalt in een pan tot 135 graden.
  • Gebruik de gesmolten isomalt als lijm om de lantaarn in elkaar te zetten. Plaats het ledlampje in de lantaarn.

Chocoladecake

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Klop de eieren schuimig met de suiker.
  • Maal de hazelnoten in een keukenmachine tot meel.
  • Zeef de bloem, het hazelnootmeel, cacaopoeder, bakpoeder en zout door de eieren. Spatel voorzichtig door.
  • Smelt de boter en giet het in het beslag. Meng goed door.
  • Giet het beslag op de bakplaten tot een laag van 1,5 centimeter.
  • Bak de cake in 10 tot 12 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Laat de cake afkoelen. Snijd 2 rechthoekige vormen ter grootte van een A4 uit de cakes.

Karamelsaus

  • Verwarm suiker in een steelpan tot het een karamelstructuur krijgt.
  • Verwarm de room in een andere pan en voeg toe aan de karamel.
  • Voeg de boter toe aan de karamel en roer tot een gladde saus.
  • Haal de pan van het vuur. Voeg een snuf fleur de sel toe en roer door.

Rocky road

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Smelt de chocolade in een pan op het vuur.
  • Voeg de boter toe aan de chocolade en laat die ook smelten.
  • Rooster de hazelnoten 8 minuten in de oven.
  • Laat de noten iets afkoelen en hak ze fijn.
  • Haal de chocolade van het vuur. Meng met de fleur de sel, roze peper, hazelnoten en gepofte rijst.
  • Verdeel de rocky road over een bakplaat in een laag van 1 centimeter.
  • Zet in de koelkast om uit te harden.

Chocolade ganache mousse

  • Verwarm 150 gram slagroom met de oploskoffie in een pan. Haal vervolgens van het vuur.
  • Meng de chocolade, rum en zout in een kom.
  • Giet het chocolademengsel bij de warme room en koffie.
  • Klop de overige slagroom lobbig in een andere kom.
  • Spatel de lobbige slagroom door de chocolade.
  • Giet het mengsel op een ondiepe plaat en laat opstijven in de koelkast.
  • Doe de ganache in een spuitzak.

Meringue

  • Verwarm de suiker met het water in een steelpan tot 119 graden.
  • Voeg de sinaasappelrasp toe aan de pan en haal de pan van het vuur.
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Giet de suikersiroop bij de eiwitten en laat kloppen tot een stevige meringue.

Opbouw van de chocoladecake

  • Besmeer een laag cake met ganache, blauwe bessen en bramen. Leg hier een stuk rocky road op en besmeer met karamelsaus.
  • Herhaal met nog een laag cake, ganache, blauwe bessen, bramen en rocky road.
  • Zet de bodem van de lantaarn speculaas erop en bouw de lantaarn verder op.
  • Garneer de taart met de meringue.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.