Deze speculaas lantaarn staat op een bodem van chocoladecake. Daarin zit een roze pepertje verwerkt. Volgens Janny maakt dat de smaak ‘wel heel bijzonder’.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Keukenmachine
- Bakplaat
- Bakpapier
- Siliconen mat
- Keukenmachine
- Vierkante rvs vorm
Voorbereiding voor de chocoladecake
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
Speculaas
- Zeef de bloem in een grote kom.
- Voeg de suiker, speculaaskruiden, bakpoeder en zout toe en meng goed door.
- Voeg de boter en stroop toe. Kneed goed door.
- Laat het deeg 15 minuten rusten.
- Rol het deeg uit tot een plak van 4 millimeter dik op de siliconen mat.
- Snijd 4 keer een lantaarnvorm, een bodem in de vorm van een vierkant en raampjes uit het deeg. Strooi de isomalt in de raampjes, tot de raampjes gevuld zijn.
- Bak de speculaasplakken in 10 tot 15 minuten gaar tot ze goudbruin en krokant zijn.
- Smelt de overgebleven isomalt in een pan tot 135 graden.
- Gebruik de gesmolten isomalt als lijm om de lantaarn in elkaar te zetten. Plaats het ledlampje in de lantaarn.
Chocoladecake
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
- Klop de eieren schuimig met de suiker.
- Maal de hazelnoten in een keukenmachine tot meel.
- Zeef de bloem, het hazelnootmeel, cacaopoeder, bakpoeder en zout door de eieren. Spatel voorzichtig door.
- Smelt de boter en giet het in het beslag. Meng goed door.
- Giet het beslag op de bakplaten tot een laag van 1,5 centimeter.
- Bak de cake in 10 tot 12 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
- Laat de cake afkoelen. Snijd 2 rechthoekige vormen ter grootte van een A4 uit de cakes.
Karamelsaus
- Verwarm suiker in een steelpan tot het een karamelstructuur krijgt.
- Verwarm de room in een andere pan en voeg toe aan de karamel.
- Voeg de boter toe aan de karamel en roer tot een gladde saus.
- Haal de pan van het vuur. Voeg een snuf fleur de sel toe en roer door.
Rocky road
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Smelt de chocolade in een pan op het vuur.
- Voeg de boter toe aan de chocolade en laat die ook smelten.
- Rooster de hazelnoten 8 minuten in de oven.
- Laat de noten iets afkoelen en hak ze fijn.
- Haal de chocolade van het vuur. Meng met de fleur de sel, roze peper, hazelnoten en gepofte rijst.
- Verdeel de rocky road over een bakplaat in een laag van 1 centimeter.
- Zet in de koelkast om uit te harden.
Chocolade ganache mousse
- Verwarm 150 gram slagroom met de oploskoffie in een pan. Haal vervolgens van het vuur.
- Meng de chocolade, rum en zout in een kom.
- Giet het chocolademengsel bij de warme room en koffie.
- Klop de overige slagroom lobbig in een andere kom.
- Spatel de lobbige slagroom door de chocolade.
- Giet het mengsel op een ondiepe plaat en laat opstijven in de koelkast.
- Doe de ganache in een spuitzak.
Meringue
- Verwarm de suiker met het water in een steelpan tot 119 graden.
- Voeg de sinaasappelrasp toe aan de pan en haal de pan van het vuur.
- Klop de eiwitten stijf.
- Giet de suikersiroop bij de eiwitten en laat kloppen tot een stevige meringue.
Opbouw van de chocoladecake
- Besmeer een laag cake met ganache, blauwe bessen en bramen. Leg hier een stuk rocky road op en besmeer met karamelsaus.
- Herhaal met nog een laag cake, ganache, blauwe bessen, bramen en rocky road.
- Zet de bodem van de lantaarn speculaas erop en bouw de lantaarn verder op.
- Garneer de taart met de meringue.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.