E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Sogno Italiano

De Italiaanse droom, zo heet deze focaccia letterlijk vertaald. En het is ook een droom van een focaccia met fantastische smaken. Hij is gevuld met Italiaanse kruiden, zelfgemaakte pesto en parmezaanse kaas. De bovenkant is versierd als vrolijk tuintje.

Inge

Recept van
Inge

Brood
(30) reviews

Ingrediënten

Pesto

  • 80 gram verse basilicumblaadjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 80 gram pijnboompitten 
  • 80 gram parmezaanse kaas
  • Peper en zout 
  • Olijfolie

Focaccia

  • 500 gram Amerikaanse patentbloem
  • 20 gram desempoeder
  • 5 gram instant gist
  • 10 gram zout
  • 8 gram suiker
  • Zwarte olijven
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 1 teen knoflook 
  • 350 milliliter lauw water
  • 15 milliliter olijfolie 
  • Olijfolie om in te vetten

Garnering

  • Gele cherrytomaten
  • Rode cherrytomaten
  • 6 groene asperges
  • Olijfkruid
  • 2 gele mini paprika’s
  • 2 rode mini paprika’s
  • Dille
  • Zwarte olijven
  • Bieslook
  • 1 Citroen
  • 40 gram geraspte parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakblik van 30 x 35 centimeter
  • Kwast
  • Bakpapier
  • Huishoudfolie
  • Hakmolen 
  • Rasp
  • Rolstok
  • Grote bak met deksel
  • Knoflookpers

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Vet de grote bak goed in met olijfolie.

Pesto

  • Rooster de pijnboompitten kort in een pan.
  • Maal de basilicum, knoflook, pijnboompitten en parmezaanse kaas in de hakmolen tot een grof geheel.
  • Voeg er olijfolie op gevoel en peper en zout naar smaak aan toe.
  • Maal de pesto helemaal fijn met de hakmolen.

Foccacia

  • Meng de bloem, desempoeder, gist, zout en suiker.
  • Doe daar een aantal zwarte olijven, een geperst teentje knoflook en de Italiaanse kruiden bij.
  • Voeg daar het lauwe water en de olijfolie aan toe en kneed tot er een soepel deeg ontstaat.
  • Stort het deeg in de ingevette bak en laat 40 minuten rijzen. 
  • Druk het deeg in de breedte en in de lengte plat, breng weer op spanning en laat weer voor 10 minuten rijzen.
  • Deel het gerezen deeg in 2 gelijke delen en vorm de delen ongeveer in het model van je bakvorm. 
  • Leg 1 deel in de bakvorm en besmeer met pesto en bestrooi met geraspte kaas. 
  • Leg hier het tweede deel bovenop en druk de randen iets aan, zodat de pesto er niet uit kan lopen. 
  • Bestrijk de bovenkant van de foccacia met olie.

Decoratie

  • Snijd de tomaten door de helft en snijd de paprika’s in ringen.
  • Blancheer de asperges voor 2 minuten in gezouten water.
  • Leg de ringen van de gele paprika in een rondje aan de bovenkant van de focaccia om een zonnetje te maken.
  • Wissel de tomaten en de overige paprikaringen af als bloemen in het midden van de focaccia.
  • Gebruik de groene asperges als bloemstelen onder de tomaten en paprika’s.
  • Voeg nog enkele basilicumblaadjes toe aan de stelen.
  • Bestrooi de focaccia met enkele zoutkorrels.
  • Zet de oven terug naar 200 graden en bak de focaccia hierin in 35 minuten af.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.