Dit zijn heel bijzondere romige soezen. De meringue is namelijk opgespoten met behulp van een platenspeler.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- 4 geperforeerde tarteletteringen
- 4 geperforeerde bakstrips
- 2 geperforeerde bakmatten
- Spuitzakken
- Spuitmondje plat
- Brander
- Staafmixer
- Steelpan
- Garde
- Spatel
- Satéprikker
- Zeef
- Kwast
- Suikerthermometer
- Bakplaat
Voorbereiding voor de soezen
- Verwarm de oven voor op 210 graden.
Soezen
- Breng de melk, water, kristalsuiker en een snufje zout in een steelpan aan de kook.
- Haal de steelpan van het vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer dit met een houten pollepel goed door.
- Zet de steelpan terug op het vuur en verwarm het beslag, terwijl je goed blijft roeren.
- Doe het deeg in een kom en mix dit tot het afgekoeld is.
- Kluts de eieren en voeg 120 gram ei toe aan het beslag.
- Blijf ei toevoegen tot het beslag in een V-vorm van de spatel druipt.
- Doe het beslag in een spuitzak met een ronde spuitmond.
- Plaats de geperforeerde tarteletteringen op een geperforeerde bakmat en leg de strip langs de rand.
- Spuit het soezenbeslag in de vorm tot ongeveer 1/3 is gevuld.
- Leg een geperforeerde bakmat boven op de tarteletteringen en leg hier een bakplaat bovenop.
- Bak het soezenbeslag voor 15 minuten in het midden van de oven.
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 185 graden en bak het soezenbeslag gaar in 25 tot 20 minuten.
- Laat de soezen afkoelen met de deur van de oven open.
- Prik een gaatje in de soezen en laat op deze manier de stoom ontsnappen.
- Haal de soezen uit de oven en laat het verder afkoelen.
Sinaasappel crème pâtissière
- Doe de eidooiers en 120 gram kristalsuiker in een kom en klop dit op.
- Zeef de patentbloem en maïzena boven het eidooiermengsel en meng dit goed door.
- Verwarm de sinaasappelpuree, citroenrasp, slagroom en volle melk in een steelpan.
- Voeg het vanillemerg en 13 gram kristalsuiker toe aan het sinaasappelmengsel en breng dit aan de kook.
- Giet 1/3 van het warme mengsel bij het eidooiermengsel, terwijl je goed blijft roeren.
- Giet het mengsel terug in de steelpan en breng dit aan de kook.
- Haal de steelpan van het vuur en laat de crème afkoelen.
- Doe de crème in een spuitzak met een klein rond spuitmondje.
Italiaanse meringue
- Verwarm het water en de kristalsuiker in een steelpan op middelhoog vuur.
- Splits de eieren en weeg 36 gram eiwit af.
- Doe het eiwit en een mespuntje cream of tartar in een kom en klop dit op als de suikersiroop 113 graden is.
- Giet de suikersiroop langzaam bij de eiwitten als het 116 graden is. Blijf roeren tot de meringue op kamertemperatuur is.
- Doe de meringue in een spuitzak met een plat spuitmondje.
Sinaasappelcirkel
- Breng de agar agar, kristalsuiker en sinaasappelpuree in een steelpan aan de kook. Laat het mengsel 2 minuten doorkoken.
- Haal de steelpan van het vuur, voeg het citroensap toe en meng dit goed door.
- Giet het sinaasappelmengsel in een bakplaat en laat dit afkoelen.
- Steek 4 cirkels uit het sinaasappelmengsel en leg dit apart.
- Pureer het overgebleven sinaasappelmengsel in een hoge mengbeker glad met een staafmixer.
- Doe de sinaasappelgel in een spuitzak en leg het apart.
Opbouw van de soezen
- Spuit de crème pâtissière in de soezen.
- Leg de sinaasappelcirkel boven op de soes.
- Les de soes op de platenspeler en laat de platenspeler langzaam draaien.
- Spuit de meringue op, terwijl je druk blijft houden op de spuitzak en deze langzaam naar buiten beweegt. Er ontstaat een spiraalvorm op de bovenkant van het gebakje.
- Brand de meringue af met een brander.
- Decoreer de gebakjes met sinaasappelgel en sinaasappelrasp.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.