E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Appeltjes van oranje

Denk je aan Sinterklaas, dan denk je aan cadeautjes, kruinoten en natuurlijk speculaas. Deze slofjes zijn gevuld met speculaasroom, sinaasappelcrème en gedecoreerd met gekonfijte sinaasappel.

Niels

Recept van
Niels

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Kruidnoten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 20 gram melk
  • 15 gram ei
  • 2 gram zout
  • 50 gram bloem
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 3 gram baking soda
  • 75 gram amandelschaafsel

Banketbakkers- en speculaasroom

  • 1 vanillestokje
  • 500 gram volle melk
  • 3 eieren
  • 100 gram kristalsuiker
  • 45 gram custardpoeder
  • 30 gram speculaaskruiden

Spijsroom

  • 50 gram banketbakkersroom
  • 125 gram amandelmeel
  • 125 gram kristalsuiker
  • 1 citroen
  • 1 ei

Sloffendeeg

  • 125 gram Zeeuwse bloem
  • 125 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram kristalsuiker
  • 80 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • Rasp van 0,5 citroen
  • 0,25 theelepel zout

Sinaasappelcrème

  • 3 sinaasappels
  • 85 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 2 gelatineblaadjes
  • 30 milliliter sinaasappellikeur

Decoratie

  • Gekonfijte sinaasappel

Bereidingswijze

Slofjes met spijsroom en sinaasappelcrème van NielsDeze slofjes nemen je mee naar het thuisland van Sinterklaas: Spanje! De smaak van Spaanse sinaasappels komen goed naar voren en in combinatie met de speculaaskruiden brengt het je direct in de sinterklaassfeer.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Steelpan
  • Siliconen bakvorm
  • Sloffenringen

Voorbereiding voor de slofjes

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.

Kruidnoten

  • Meng de boter, suiker, melk, ei en het zout in een kom goed door.
  • Zeef de bloem, speculaaskruiden en baking soda boven het beslag en meng dit goed door.
  • Voeg het amandelschaafsel toe en laat dit kort meedraaien.
  • Kneed het deeg door met de hand. Rol kleine balletjes van de helft van het deeg.
  • Bak de kruidnoten in 15 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Laat de kruidnoten volledig afkoelen tot de opbouw van de slofjes.

Banketbakkersroom

  • Halveer een vanillestokje en schraap het merg eruit.
  • Breng 425 milliliter melk, 50 gram suiker, het vanillemerg en het vanillestokje in een steelpan aan de kook.
  • Splits de eieren.
  • Meng custardpoeder, eidooiers en de overige melk en suiker in een kom goed door.
  • Blijf mengen tot er geen klontjes meer te zien zien.
  • Voeg de kokende melk toe aan het koude mengsel.
  • Breng het mengsel kort aan de kook en laat het binden.
  • Giet de banketbakkersroom in een schaal en dek het af met vershoudfolie. Zet het in de koelkast.
  • Voeg de speculaaskruiden toe aan 100 gram banketbakkersroom en meng goed door.

Spijsroom

  • Zeef het amandelmeel en de kristalsuiker en meng dit door elkaar.
  • Voeg het ei en de citroenrasp toe.
  • Kneed de ingrediënten tot spijs.
  • Verpak het spijs in verhoudfolie en leg het in de koelkast om te rusten.
  • Meng vervolgens 100 gram spijs met 50 gram banketbakkersroom in een kom goed door.

Sloffendeeg

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de suiker, boter, zout en de citroenrasp in een kom goed door.
  • Voeg de eidooier toe en meng dit door, tot de eidooier is opgenomen.
  • Zeef het Zeeuwse bloem, patentbloem en bakpoeder boven het deeg en kneed dit goed door.
  • Rol het deeg uit in een plak van 5 millimeter dik.
  • Steek met een sloffenring de slofjes uit.
  • Spuit een streep spijsroom op het sloffendeeg.
  • Bak de sloffen in 12 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
  • Laat de slofjes volledig afkoelen.

Sinaasappelcrème

  • Week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water.
  • Schil 2 sinaasappels en rasp 1 sinaasappel.
  • Snijd de sinaasappels in stukjes en bewaar 100 gram vruchtvlees.
  • Pureer het vruchtvlees.
  • Breng de sinaasappelpuree met de suiker in een steelpan aan de kook.
  • Haal de steelpan van het vuur en roer langzaam de eieren door de sinaasappelcrème, tot het een temperatuur van 80 graden heeft bereikt.
  • Zet de steelpan terug op het vuur en voeg de boter toe. Roer dit door, tot de boter gesmolten is.
  • Voeg de gelatine en sinaasappelrasp toe en roer dit door, tot de gelatine opgelost is.
  • Giet de sinaasappellikeur bij de crème en roer dit goed door.
  • Giet de sinaasappelcrème in een siliconen bakvorm om op te stijven.

Opbouw van de slofjes

  • Spuit de speculaasroom op het sloffendeeg.
  • Verdeel de sinaasappelcrème over de speculaasroom.
  • Decoreer de slofjes met kruidnoten en gekonfijte sinaasappel.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.