Voor de liefhebbers van een goede slof: deze oranjeslof is het bakken waard. Een combinatie van pistachespijs, mandarijntjes crème en Zwitserse meringue. Zo maak je ‘m!
Bakgereedschap
- Acetaatfolie
- Kroontjes patroon (optioneel)
- Rooster
- Bakplaat
- Hakmolen
- Deegroller
- Gasbrander
- Keukenmachine met toebehoren
- Rasp
- Elektrische sapcentrifuge
- Sloffenring
- Spuitmondje #1
- Spuitmondje decoratief
- Spuitmondje rond
- Spuitzakken
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Sloffendeeg
- Zeef de bloem en bakpoeder.
- Kneed samen met de overige ingrediënten tot een samenhangend deeg.
- Verpak het deeg in folie en laat 1 uur rusten in de koeling.
- Gebruik voor het afbakken de helft van het deeg.
- Rol het uit tot 1 centimeter dikte.
- Druk de sloffenring in het deeg.
- Leg de uitgestoken deegplak op de bakplaat met bakpapier.
- Vet de sloffenring in en plaats deze om de plak.
- Verdeel de pistachespijs op de deegplak tot 1,5 centimeter van de rand.
- Bak de slof 25 minuten in de oven.
- Laat afkoelen zonder vorm op een rooster.
Pistachespijs
- Maal de pistachenoten, citroenrasp en suiker tot een grof mengsel.
- Klop het ei los in een bakje en voeg bij het mengsel.
- Voeg het amandelextract toe.
- Meng alles tot een massa met kleine stukjes pistache.
- Verpak de pistachespijs in folie en laat rusten in de koeling.
Mandarijntjes crème
- Pers de mandarijntjes uit tot je 250 milliliter sap hebt.
- Breng het mandarijnensap met de suiker aan de kook.
- Roer in een andere kom de eierdooiers en bloem met een beetje mandarijnensap tot een papje.
- Zodra het sap kookt meng je de helft al roerend door het papje.
- Giet alles terug in de pan en breng aan de kook.
- Laat 3 minuten doorkoken.
- Stort op een platte schaal, bedek met folie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de roomboter luchtig met de suiker.
- Meng de afgekoelde crème door de boter.
Chocolade decoratie
Chocolade kroontjes
- Smelt 2/3e van de pure chocolade au bain-marie.
- Voeg de overige 1/3e chocolade toe en roer door.
- Laat de chocolade afkoelen tot 31-32 graden.
- Doe in een spuitzakje of pipetje.
- Spuit chocoladekroontjes op acetaatfolie. Eventueel kun je hier een patroon voor gebruiken.
- Bestrooi met oranje glitters.
Oranje bolletjes
- Smelt 2/3e van de witte chocolade au bain-marie.
- Voeg de overige 1/3e chocolade toe en roer door.
- Laat afkoelen tot 27-28 graden.
- Breng op kleur met de oranje poederkleurstof
- Strijk de chocolade uit op acetaatfolie en leg hier een vel op.
- Rol eroverheen met een deegroller.
- Steek met de achterkant van een spuitmondje rondjes uit terwijl het folie nog er overheen zit.
- Laat 5 minuten uitharden in de koelkast.
Zwitserse meringue
- Klop de eiwitten au bain-marie met een snuf zout en de suiker.
- Haal van de au bain-marie als alle suiker is opgelost.
- Klop verder op tot stevige meringue.
- Doe in een spuitzak met decoratief spuitmondje.
Oranjeslof opbouwen
- Verdeel de mandarijntjes crème over de afgekoelde slof.
- Leg de uitgelekte mandarijntjes uit blik op de crème.
- Spuit de meringue in een mooi patroon over het midden van de slof.
- Brand af met de gasbrander.
- Decoreer met de chocoladekroontjes, bolletjes en wat pistachenoten.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.