E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Slaapmuts met ragout van kippedijen

Een grote, knapperige bladerdeegpastei over een zacht-romige ragout, daar kan je op een koude dag van dromen.

Evert

Recept van
Evert

Hartig
(6) reviews

Ingrediënten

Korstdeeg

  • 500 gram patentbloem
  • 80 gram margarine
  • 3 deciliter water
  • 450 gram roomboter
  • 80 gram bloem
  • 10 gram zout
  • ei voor het bestrijken

Kippenragout

  • 4 ontbeende kippedijen
  • 1 bouillonblokje (kip)
  • 125 gram champignons
  • 100 gram kalfsgehakt
  • 2 gram gehaktkruiden
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 1 eidooier
  • 100 milliliter room
  • verse peterselie
  • citroensap

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Leg hittebestendige schaaltjes klaar waar het deeg overheen gebakken kan worden.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.

Korstdeeg

  • Meng de patentbloem met margarine tot een kruimeldeeg.
  • Voeg het water toe en maak er een glad deeg van (dit is het gronddeeg).
  • Maak de vetstofplak door roomboter, bloem en zout door elkaar te kneden.
  • Bestuif de werkbank met bloem.
  • Rol het gronddeeg en de vetstofplak uit.
  • Leg de vetstofplak op het gronddeeg.
  • Rol dit uit tot een lange plak, veeg het overtollige bloem er af en vouw in drieën.
  • Draai het deeg een kwartslag en rol opnieuw uit tot een lange plak.
  • Vouw in vieren en laat 30 minuten rusten in plasticfolie in de koelkast.
  • Rol het deeg vervolgens opnieuw uit, stof af en vouw in vieren.
  • Herhaal het uitrollen en vouw het deeg in vieren. Laat een kwartier rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg voor de laatste keer uit en modeleer over de bodem van de schaaltjes.
  • Kluts een ei en bestrijk het deeg hiermee.
  • Bak de ragoutbakjes eerst 12 minuten in de hete oven. Schakel vervolgens de temperatuur terug naar 190°C en bak ze nog eens 15 minuten.

Kippenragout

  • Kook de kippendijen in een ruime pan met water en bouillonblokje gaar.
  • Snijd de champignons in schijfjes en fruiten in een koekenpan.
  • Meng het kalfsgehakt met de gehaktkruiden en rol hier balletjes van.
  • Kook de balletjes in een pan met water in 10 minuten gaar.
  • Maak een roux door 50 gram boter te smelten in een pannetje. Roer hier 60 gram bloem doorheen.
  • Zeef de bouillon die gebruikt is voor het garen van de kippendijen.
  • Breng de roux op smaak met de bouillon.
  • Laat de roux ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg af en toe wat extra bouillon toe om te voorkomen dat het aanbrandt.
  • Snijd de kippendijen in stukjes en voeg samen met de champignons toe aan de roux.
  • Roer als laatste de eidooier en room door de roux.
  • Breng op smaak met peterselie, citroensap, peper en zout.
  • Serveer de kippenragout bij het slaapmutsje.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.