Spijs
- Maal de amandelen met de suiker en de rasp van de halve citroen tot spijs.
- Voeg op het laatst het ei toe om een samenhangend geheel te krijgen.
- Verpak de spijs in vershoudfolie en laat het zolang rusten in de koeling.
Deeg
- Meng alle ingrediënten voor het deeg, behalve de rozijnen en de kruidnoten. Zorg ervoor dat je het zout en de gist niet direct met elkaar in contact brengt. Hierdoor kan de werking van de gist verminderen.
- Kneedt alles tot een soepel deeg.
- Leg de rozijnen en de kruidnoten op het aanrechtblad.
- Steek het deeg doormidden met een deegsteker en leg de twee delen op elkaar, met de rozijnen en kruidnoten ertussen.
- Doe dit net zo vaak tot alle vulling is opgenomen, terwijl je het deeg voorzichtig kneedt.
- Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en bol ze op. Doe ze in 2, met zonnebloem bestoven, bakjes.
- Dek ze af met vershoudfolie en laat de bolletjes 15 minuten rijzen.
Bereiden
- Breng de deegbolletjes in een puntmodel.
- Druk de bol daarvoor plat in de vorm van een ovaal.
- Vouw 2 flappen naar het midden. zodat een trapeziumvorm ontstaat. Breng nu op spanning door het deeg telkens een stukje naar u toe te slaan en aan te drukken.
- Zorg dat de naad onderop zit.
- Dek de puntjes af en laat ze weer 15 minuten rijzen.
- Rol de puntjes in de breedte uit (zodat zich een cirkel vormt). Rol niet te ver door, zodat de boven- en onderkant van de cirkel wat dikker zijn.
- Verdeel de spijs in 2 bolletjes en rol er pilletjes van. Leg de pilletjes op de deegcirkel en vouw de ene helft van het deeg over de spijsrol op de andere helft.
- Druk de rand goed aan.
- Bestrijk de stollen met losgeklopt ei.
- Laat ze een uur op kamertemperatuur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Zodra je de stollen in de oven zet, zet je de oven terug naar 180 graden.
- Bak de stollen in ongeveer 35 minuten af.
- Smeer de stollen in met gesmolten boter en bestuif ze met poedersuiker.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.