Deze hazelnootschuimtaart is glutenvrij en een fijne variatie op de klassieke hazelnootschuimtaart.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Bakplaten
- Bakpapier
- Ovenschaal
- Vershoudfolie
- Handmixer
- Hakmolen
- Spuitzakken
- Klein rond spuitmondje
- Gekarteld spuitmondje
- Thermometer
- Chocolade mal voor paaseieren
- Spatel
- Marmeren plaat
- Acetaatfolie vel
- Bakkwast
- Zeefje
Voorbereiding van de hazelnootschuimtaart
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Teken op bakpapier 4 vormen van een groot ei.
- Week de gelatine in koud water.
- Bekleed een ovenschaal met plasticfolie.
Hazelnootschuim
- Rooster de hazelnoten bruin. Rooster ook gelijk de noten voor de praliné mee.
- Laat ze afkoelen en hak de 300 gram die je nodig hebt voor het schuim grof.
- Klop de eiwitten stevig op met de suiker en het zout.
- Spatel de poedersuiker erdoor, houd het zo luchtig mogelijk.
- Spatel ook de limoenrasp en gehakte hazelnoten erdoor.
- Schep het beslag in een spuitzak.
- Spuit de schuim in 4 eivormen op de getekende bakpapieren.
- Verlaag de oventemperatuur naar 140 en bak de schuimplakken af in ongeveer 45 minuten.
Advocaat
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
- Doe alle ingrediënten in een hittebestendige kom.
- Verwarm al kloppend au bain-marie tot 62 graden.
- Haal van het vuur, knijp de gelatine uit en voeg toe. Roer door.
- Zet de schaal in koud water en roer af en toe.
Banketbakkersroom
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
- Breng de melk, slagroom, vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook.
- Klop de andere helft van de suiker met de eidooiers en de maïzena tot een papje.
- Giet de helft van de kokende melk bij het papje en meng goed.
- Giet alles terug in de pan en verwarm al roerend tot de crème indikt tot een mooie banketbakkersroom.
- Giet de crème in de ovenschaal met folie en dek af met plasticfolie (om te voorkomen dat er een velletje op de crème komt).
- Laat de crème even afkoelen en daarna in de koelkast koud worden.
Zwitserse-advocaatroom
- Klop de afgekoelde banketbakkersroom luchtig.
- Klop de slagroom op en voeg de suiker toe.
- Spatel 2/3 van de advocaat erdoor.
- Mix eerst 1/3 van de banketbakkersroom erdoor en vervolgens ook de rest.
- Zet de room koel weg.
Praliné
- Breng de suiker en het water aan de kook.
- Voeg de noten toe en blijf het mengsel zeer stevig doorroeren.
- De suikersiroop gaat kristalliseren, droogt op en vormt suiker rondom de noten, blijf verwarmen en roeren.
- Na enkele minuten begint de suiker weer te smelten tot een karamel. Ga net zo lang door met roeren tot alle kristallen zijn gesmolten.
- Stort de noten op een bakplaat met bakpapier en laat afkoelen.
- Breek in stukken en vermaal dit fijn.
Paaseieren
- Smelt de chocolade au bain-marie tot 45 graden.
- Giet ⅔ op de marmeren plaat en laat afkoelen tot 28 graden.
- Voeg alle chocolade weer samen en meng tot een geheel.
- Als het goed is, is je chocolade nu getempereerd en 32 graden. Je kunt hem nu verwerken.
- Vul de paasei-mal met chocolade.
- Houd ondersteboven, zodat de overtollige chocolade er uit kan lopen.
- Strijk af met een paletmes en laat uitharden.
- Doe de overige chocolade in een spuitzak met een klein spuitmondje.
- Spuit op acetaatfolie een chocolade ei dat net zo groot is als de schuimplakken.
- Laat ook dit ei uitharden.
Opbouw van de hazelnootschuimtaart
- Tempereer de chocolade.
- Leg het grote chocolade ei onderop en strijk die in met een dun laagje chocolade.
- Strijk ook de hazelnootschuim eieren in met een laagje chocolade.
- Leg een schuimplak op het chocolade ei.
- Verdeel hierover wat praliné.
- Doe advocaatroom in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit dopjes room over de praliné op de schuimplak.
- Doe de resterende advocaat in een spuitzak en knip een klein puntje af.
- Maak wat strepen advocaat over de advocaatroom.
- Dek af met een schuimplak en herhaal de voorgaande stappen.
- Herhaal tot alle schuimplakken op zijn en verdeel hier tot slot ook nog de vulling over.
- Bestrooi met een zeefje de decoratie sneeuw erover.
- Haal de chocolade eieren uit de mal en garneer de taart hiermee.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.