E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Salted caramel layercake

Martine

Recept van
Martine

Taart
(44) reviews

Ingrediënten

Cakes

  • 120 gram roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 135 gram bruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 260 gram bloem
  • 240 milliliter karnemelk
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel baking soda

Shortbread

  • 55 gram kristalsuiker
  • 120 gram roomboter
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • mespuntje zout

Gekarameliseerde pecannoten

  • 20 gram boter
  • 3 eetlepels honing
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 200 gram pecannoten
  • zout

Karamelsaus

  • 400 gram fijne kristalsuiker
  • 8 eetlepels water
  • 180 gram roomboter
  • 240 gram slagroom
  • 1 eetlepel zeezout

Frosting

  • 220 gram roomboter
  • 135 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 120 milliliter slagroom
  • 345 gram roomkaas
  • 0.25 theelepel zout
  • 330 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet drie bakvormen in met een diameter van 18 centimeter.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Leg een bakplaat met bakpapier klaar.

Cakes

  • Klop boter, kristalsuiker en basterdsuiker romig.
  • Voeg al kloppend één voor één de eieren toe.
  • Voeg vervolgens het vanille extract toe en klop tot een luchtig mengsel.
  • Voeg bloem en karnemelk afwisselend toe en meng tussendoor goed door tot alles is opgenomen.
  • Meng azijn en backingsoda en meng door het cakebeslag. Klop even door totdat alles is gemengd. Niet te lang mixen, dan slaat u de lucht er uit.
  • Verdeel het mengsel over de drie springvormen en bak de cakes bruin in ongeveer 20 minuten in de warme oven.
  • Zodra de cakes gaar zijn, stort op een rooster en laat afkoelen.

Shortbread

  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in de mengkom en meng tot een soepel deeg.
  • Kruimel het deeg op de bakplaat.
  • Bak 20 minuten in de oven. Schep het kruimeldeeg na 10 minuten bakken even om.

Gekarameliseerde pecannoten

  • Smelt de boter in een koekenpan.
  • Voeg honing en suiker toe en laat karamelliseren. Als u geen gezouten pecannoten gebruikt, voeg dan ook een snuf zout toe.
  • Bewaar een paar mooie pecannoten voor de garnering, meng de rest door de karamel.

Karamelsaus

  • Smelt de suiker met het water in een pannetje en laat karamelliseren.
  • Voeg dan boter en slagroom toe en roer goed door.
  • Roer als laatste het zeezout door de karamel.
  • Laat 10 tot 15 minuten afkoelen.

Frosting

  • Laat in een steelpannetje 90 gram boter smelten en los hier de basterdsuiker in op. Laat maximaal 10 seconde koken.
  • Voeg slagroom toe, roer goed door en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
  • Doe de rest van de boter, roomkaas en zout in een mengkom en mix even goed door.
  • Zet de mixer op de laagste stand en schenk in een dun straaltje het botermengsel erbij. Mix tot een gladde massa.
  • Roer tenslotte de poedersuiker erdoor.
  • Laat opstijven in de koelkast.

Samenstellen

  • Leg de taartbodems op een werkbank en prik in iedere cake een paar gaatjes met een satéprikker.
  • Overgiet de bodems met een laagje karamelsaus en laat intrekken.
  • Herhaal.
  • Bedek vervolgens iedere cake met een laag frosting.
  • Kruimel het shortbread en de gekarameliseerde pecannoten erover.
  • Schenk eventueel nog wat karamelsaus over de frosting.
  • Stapel de taart op elkaar.
  • Smeer de hele taart af met frosting en maak de cake strak met behulp van een speciale side scraper of paletmes.
  • Doe de overgebleven karamelsaus in een klein spuitzakje en spuit een mooi patroon bovenop de taart.
  • Kruimel het overgebleven shortbread over de taart en tenslotte nog wat zeezout.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.