E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Twee halen, één betalen

Deze taart is een combinatie van een Saint Honoré en een citroen meringue taart, beide afkomstig uit de Franse patisserie. De taart bestaat uit koekbodem, citroencremeux, soesjes en Italiaanse meringue.

Kim

Recept van
Kim

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Koekbodem

  • 175 gram bloem
  • 70 gram poedersuiker
  • 30 gram amandelmeel
  • 2 gram zout
  • 105 gram ongezouten roomboter
  • 0,5 ei
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels slagroom

Citroencremeux

  • 4 gelatineblaadjes
  • 125 gram kristalsuiker
  • Rasp van 2 citroenen
  • Sap van 4 citroenen
  • 2 eieren
  • 3 eidooiers
  • 165 gram ongezouten roomboter

Soezen

  • 50 gram water
  • 50 gram melk
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram bloem
  • 100 gram ei
  • Snufje zout

Karamel

  • 40 milliliter water
  • 175 gram kristalsuiker

Italiaanse meringue

  • 60 milliliter water
  • 230 gram kristalsuiker
  • 3 eiwitten
  • Snufje zout

Bereidingswijze

Janny vindt deze taart er heel mooi uitzien. Op het eerste gezicht kun je volgens haar niet direct zien welke 2 klassiekers dit zijn, maar als de taart wordt opengesneden valt al snel het kwartje: een Saint Honoré en een citroen meringue taart! Saint Honoré met citroencremeux en Italiaanse meringue van Kim

Benodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Mengkom
  • Spatel
  • Garde
  • Rasp
  • Zeef
  • Keukenthermometer
  • Steelpan
  • Taartring met een diameter van 20 centimeter
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Spuitzak
  • Spuitmond
  • Vershoudfolie
  • Deegroller
  • Gasbrander

Voorbereiding voor de Saint Honoré taart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet de taartring in.

Koekbodem

  • Meng de bloem, poedersuiker, amandelmeel en zout in een grote kom goed door.
  • Voeg de boter toe en kneed dit tot een kruimelig deeg.
  • Voeg het ei toe en meng dit tot een samenhangend deeg.
  • Rol het deeg uit tot een grote plak van ongeveer 3 millimeter dik.
  • Steek met de taartring een cirkel uit het deeg.
  • Leg de deegcirkel voor 30 minuten in de vriezer.
  • Bak het deeg vervolgens in 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
  • Meng de slagroom ondertussen met de eidooier.
  • Smeer het afgebakken deeg in met het eimengsel en bak het vervolgens nog 3 minuten.

Citroencremeux

  • Week de gelatine 10 minuten in koud water.
  • Verwarm de suiker met de eieren, eidooiers, citroensap en -rasp in een steelpan tot 85 graden.
  • Haal de steelpan van de warmtebron, voeg de gelatine en boter toe en roer dit door tot de ingrediënten volledig opgelost zijn.
  • Giet de crème in een platte schaal en laat dit opstijven in de koelkast.

Soezen

  • Verwarm de oven voor op 240 graden.
  • Doe de suiker, boter, melk, water en zout in een steelpan en verhit dit tot de boter gesmolten is.
  • Haal de steelpan van de warmtebron en voeg de bloem toe aan het deeg. Roer dit goed door, tot een samenhangend deeg.
  • Zet de steelpan terug op de warmtebron en laat het 2 minuten doorgaren, tot het deeg aan de bodem van de pan blijft plakken.
  • Haal de steelpan van de warmtebron en laat het deeg afkoelen.
  • Voeg de eieren beetje bij beetje toe aan het beslag en roer dit er doorheen.
  • Doe het beslag in een spuitzak en spuit soezen op de bakplaat.
  • Bestrooi de soezen met een laagje poedersuiker.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 200 graden en bak de soezen in 20 tot 25 minuten goudbruin.

Karamel

  • Verhit het water met de suiker tot 170 graden in een steelpan.
  • Haal karamel van het vuur.

Italiaanse meringue

  • Verwarm het water met 200 gram suiker in een steelpan tot 118 graden.
  • Doe de eiwitten in een kom en klop deze stijf.
  • Voeg de overige suiker langzaam toe tijdens het kloppen van de eiwitten.
  • Giet de suikersiroop vervolgens in een dun straaltje bij de eiwitten.
  • Zet de mixer op de hoogste stand en blijf kloppen tot de eiwitten afgekoeld zijn.

Opbouw van de taart

  • Klop de afgekoelde citroencremeux op en doe het in een spuitzak.
  • Dip de soezen in de karamel.
  • Vul de soezen met de citroencremeux.
  • Spuit een dikke laag citroencremeux op de koek en houd aan alle randen 1 centimeter vrij.
  • Leg de soezen tegen de rand van de koek.
  • Spuit de meringue op de taart zoals op een Saint Honoré taart.
  • Brand de meringue af met een gasbrander.
  • Decoreer de taart met een soes in het midden.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.