Janny vindt deze taart er heel mooi uitzien. Op het eerste gezicht kun je volgens haar niet direct zien welke 2 klassiekers dit zijn, maar als de taart wordt opengesneden valt al snel het kwartje: een Saint Honoré en een citroen meringue taart!
Benodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Mengkom
- Spatel
- Garde
- Rasp
- Zeef
- Keukenthermometer
- Steelpan
- Taartring met een diameter van 20 centimeter
- Bakplaat
- Bakpapier
- Spuitzak
- Spuitmond
- Vershoudfolie
- Deegroller
- Gasbrander
Voorbereiding voor de Saint Honoré taart
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet de taartring in.
Koekbodem
- Meng de bloem, poedersuiker, amandelmeel en zout in een grote kom goed door.
- Voeg de boter toe en kneed dit tot een kruimelig deeg.
- Voeg het ei toe en meng dit tot een samenhangend deeg.
- Rol het deeg uit tot een grote plak van ongeveer 3 millimeter dik.
- Steek met de taartring een cirkel uit het deeg.
- Leg de deegcirkel voor 30 minuten in de vriezer.
- Bak het deeg vervolgens in 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
- Meng de slagroom ondertussen met de eidooier.
- Smeer het afgebakken deeg in met het eimengsel en bak het vervolgens nog 3 minuten.
Citroencremeux
- Week de gelatine 10 minuten in koud water.
- Verwarm de suiker met de eieren, eidooiers, citroensap en -rasp in een steelpan tot 85 graden.
- Haal de steelpan van de warmtebron, voeg de gelatine en boter toe en roer dit door tot de ingrediënten volledig opgelost zijn.
- Giet de crème in een platte schaal en laat dit opstijven in de koelkast.
Soezen
- Verwarm de oven voor op 240 graden.
- Doe de suiker, boter, melk, water en zout in een steelpan en verhit dit tot de boter gesmolten is.
- Haal de steelpan van de warmtebron en voeg de bloem toe aan het deeg. Roer dit goed door, tot een samenhangend deeg.
- Zet de steelpan terug op de warmtebron en laat het 2 minuten doorgaren, tot het deeg aan de bodem van de pan blijft plakken.
- Haal de steelpan van de warmtebron en laat het deeg afkoelen.
- Voeg de eieren beetje bij beetje toe aan het beslag en roer dit er doorheen.
- Doe het beslag in een spuitzak en spuit soezen op de bakplaat.
- Bestrooi de soezen met een laagje poedersuiker.
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 200 graden en bak de soezen in 20 tot 25 minuten goudbruin.
Karamel
- Verhit het water met de suiker tot 170 graden in een steelpan.
- Haal karamel van het vuur.
Italiaanse meringue
- Verwarm het water met 200 gram suiker in een steelpan tot 118 graden.
- Doe de eiwitten in een kom en klop deze stijf.
- Voeg de overige suiker langzaam toe tijdens het kloppen van de eiwitten.
- Giet de suikersiroop vervolgens in een dun straaltje bij de eiwitten.
- Zet de mixer op de hoogste stand en blijf kloppen tot de eiwitten afgekoeld zijn.
Opbouw van de taart
- Klop de afgekoelde citroencremeux op en doe het in een spuitzak.
- Dip de soezen in de karamel.
- Vul de soezen met de citroencremeux.
- Spuit een dikke laag citroencremeux op de koek en houd aan alle randen 1 centimeter vrij.
- Leg de soezen tegen de rand van de koek.
- Spuit de meringue op de taart zoals op een Saint Honoré taart.
- Brand de meringue af met een gasbrander.
- Decoreer de taart met een soes in het midden.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.