E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Rust in de tent

Deze chiffon cake is gevuld met koffie, vanille en chocolade. Bovenop versierd met een prachtige mandela van chocolade. Robèrt is erg gecharmeerd van de cake die volgens hem heel mooi gemarmerd, heel luchtig én zacht is.

Mercedes

Recept van
Mercedes

Cake
(227) reviews

Ingrediënten

Chiffon cake

  • 8 eiwitten
  • 8 eidooiers
  • 230 gram fijne kristalsuiker 
  • 110 gram zonnebloemolie 
  • 2,5 eetlepel vanille-extract
  • 170 milliliter volle melk  
  • 190 gram cakemeel
  • 20 gram cacaopoeder
  • 12 gram bakpoeder 
  • 2 eetlepels oploskoffie

Koffie-vanilleroom

  • 250 milliliter volle melk 
  • 1 vanillestokje 
  • 1 eetlepel oploskoffie
  • 75 gram fijne kristalsuiker 
  • 1 eidooier 
  • 23 gram maizena
  • 250 milliliter slagroom 
  • 1 eetlepel slagroomversteviger 

Garnering

  • 150 gram pure chocolade 
  • 50 gram cacaopoeder

Bereidingswijze

Chiffon cake met koffie en chocolade

Het is bij een chiffon cake altijd spannend of hij goed uit de vorm komt én lekker luchtig is. Volgens de jury is dat bij deze cake wel gelukt. Hij smaakt heerlijk en ziet er ook nog eens prachtig uit door de mandela en het gemarmerde beslag.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Chiffon cakevorm 26 centimeter
  • Spuitzak
  • Rond spuitmondje
  • Acetaatfolie
  • Mandala-mal-chocolade
  • Lege wijnfles

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden. 

Chiffon cake

  • Verwarm 57 gram melk met 2 eetlepels oploskoffie.
  • Splits de eieren en klop het eiwit op gemiddelde snelheid. 
  • Voeg beetje bij beetje 180 gram suiker toe en zorg ervoor dat er medium stijve pieken ontstaan. 
  • Klop de eidooiers met 50 gram suiker licht schuimig en voeg de zonnebloemolie en het vanille-extract toe. 
  • Pak 3 kommen en schenk in iedere kom 100 gram van het mengsel.
  • Voeg aan twee van de drie kommen 57 gram volle melk toe. 
  • Voeg aan één kom de melk met de oploskoffie toe. 
  • Voeg 70 gram gezeefd cakemeel en 4 gram bakpoeder toe aan een van de kommen met gewone melk.
  • Voeg aan de andere kom met gewone melk 50 gram gezeefd cakemeel, 4 gram bakpoeder en het cacaopoeder toe. 
  • Voeg aan de kom met het koffiemengsel 70 gram gezeefd cakemeel en 4 gram bakpoeder toe. 
  • Voeg per kom 145-150 gram van het eerder opgeklopte eiwit toe. 
  • Verdeel het beslag om en om over de chiffoncakevorm en roer door met een prikker om de luchtbellen eruit te halen en een marmer-effect te creëren.
  • Bak de cake 55 minuten onderin de oven gaar en laat ondersteboven op een (lege) wijnfles afkoelen.
  • Verwijder de cake uit de vorm.

Koffie-vanilleroom

  • Kook de melk met het vanillestokje en de oploskoffie. 
  • Meng de eidooier, 50 gram van de suiker, de maizena en een beetje koude melk tot een papje. 
  • Giet de kokende melk op het papje en kook tot een banketbakkersroom. 
  • Laat dit afkoelen. 
  • Klop de slagroom met de rest van de suiker en de slagroomversteviger tot yoghurtdikte.
  • Klop de afgekoelde banketbakkersroom los en meng dit door elkaar tot een Zwitserse room.
  • Vul de spuitzak met koffie-vanilleroom.

Mandala

  • Tempereer de chocolade. 
  • Leg acetaatfolie over de mandala-mal. 
  • Trek de mandala over met de chocolade en laat hard worden met iets zwaars erop. 

Opbouw van de chiffon cake

  • Spuit met de koffie-vanilleroom doppen op de cake en bedek de bovenkant volledig met doppen room.
  • Leg de chocolade-mandala op de doppen crème en poeder af met cacaopoeder.

Tips voor het maken van je chiffon cake

Lees het hier

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.