Kulich (spreekt uit Koelietsj) is een Russisch Paasbrood dat traditioneel met Pasen wordt gegeten. Dit recept is voor meerdere kulichi.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Bakspray
- 4x Hoge smalle broodbakvorm voor Kulich of panettone
- Vershoudfolie
- Theedoeken
- Bakkwast
- Rasp
Voorbereiding
- Wel de blanke rozijnen, rozijnen en stukjes gedroogde abrikoos in kokend water.
- Vet de broodvormen in met bakspray.
- Verwarm de oven voor op 180 graden convectie.
Pre-ferment
- Verwarm de melk tot 40 graden.
- Los de verse gist op in de melk samen met de kristalsuiker.
- Meng hier de bloem doorheen.
- Dek af en laat 5 minuten rusten op een warme plek.
Deeg
- Smelt de roomboter.
- Klop de eieren los met de vlinder.
- Voeg de kristalsuiker, vanillesuiker, sinaasappel- en citroenrasp toe en mix kort door.
- Voeg de gesmolten roomboter en smetana toe en mix kort door.
- Voeg het pre-ferment toe en mix wederom kort door, nu met de deeghaak i.p.v. de vlinder.
- Voeg 500 gram bloem, zout en melkpoeder toe, kneed voor 8-10 minuten.
- Hak de noten fijn en voeg ze samen met de gewelde rozijnen en abrikozen toe.
- Voeg eventueel 50 gram extra bloem toe.
- Dek af en laat rijzen voor 45 minuten op 40 graden tot het deeg verdubbeld is in volume.
- Spatel het gerezen deeg door.
- Verdeel met een spatel en een lepel over de bakvormen.
- Vul tot de helft van de bakvormen.
- Vet je handen in met zonnebloemolie en maak de bovenkant van het deeg glad.
- Dek af met vershoudfolie en laat rijzen voor 25-30 minuten op 40 graden.
- Bak de kulichi af in 40 minuten.
- Indien je gebruik maakt van een ijzere broodbakvorm, los de broden dan direct uit de vorm. Indien je gebruik maakt van een papieren broodbakvorm, mogen de broden hierin blijven.
Glazuur
- Klop de eiwitten schuimig.
- Voeg de poedersuiker toe.
- Klop stijf voor 5-10 minuten.
- Voeg vanille en citroensap toe.
- Dek af met een natte theedoek tot gebruik.
Topping
- Hak de geroosterde pistachenoten in kleine stukjes.
- Hak de geroosterde hazelnoten in kleine stukjes.
- Snijd de gedroogde abrikozen in stukjes.
- Rasp de sinaasappel en citroen.
Kulichi versieren
- Verdeel de glazuur over de kulichi.
- Versier met de pistachenoten, rozijnen, abrikozen, sinaasappelrasp en citroenrasp.
Benieuwd naar meer recepten voor Pasen? Maak bijvoorbeeld deze super lekkere paasslof van Robèrt!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.