Zelfgemaakte koeken zijn niet alleen leuk om te maken, ze smaken ook lekker. Ga jij aan de slag met Jan Hagel, rugelach of gemberkoekjes?
Bakbenodigdheden
- Keukenmachine
- IJzeren rietje
- Uitsteekvormen
- Bakplaat
- Bakpapier
- Kommen
- Deegroller
- Staande mixer met toebehoren
- Vershoudfolie
- Uitsteekvormpjes gingerbreadman
- Spuitzakken
- Steelpan
Voorbereiding van de koekjes
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Jan Hagel
- Meng de boter, suiker en het vanille-extract in een kom tot een romig geheel.
- Voeg beetje bij beetje de bloem en een snufje zout toe en kneed dit tot een samenhangend deeg.
- Rol het deeg uit met een dikte van ongeveer 0,5 centimeter.
- Bestrijk de bovenkant van het deeg met een losgeklopt ei.
- Bestrooi het deeg met de geschaafde amandelen en grove parelsuiker.
- Bak de koekjes gaar in ongeveer 20 tot 25 minuten.
- Haal de koekjes uit de oven, snijd het direct in rechthoeken en prik er gaatjes in.
- Laat de koekjes afkoelen.
Gemberkoek
- Doe de bloem, gemberpoeder, kaneel, baking soda, nootmuskaatpoeder en zout in een kom en meng dit goed door.
- Voeg de boter en basterdsuiker toe en meng dit tot een luchtig geheel.
- Voeg de keukenstroop, ei en het vanille-extract toe en meng dit tot een luchtig geheel.
- Voeg de bloem toe en kneed dit tot een samenhangend deeg.
- Verdeel het beslag in 2 gelijke delen, rol ze in schijven en verpak ze in vershoudfolie.
- Laat het deeg 60 minuten rusten in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot ongeveer 5 millimeter dik.
- Steek met een steker gemberkoekfiguurtjes uit het deeg en leg ze op een beklede bakplaat.
- Bak de koekjes gaar in 10 minuten.
- Haal de gemberkoekjes uit de oven en laat ze afkoelen.
Rugelach
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Doe de bloem, kristalsuiker en zout in een keukenmachine en pulseer dit.
- Voeg de boter, roomkaas en zure room toe en pulseer dit tot een samenhangend deeg.
- Haal het deeg uit de keukenmachine en maak er een rechthoek van 23 bij 15 centimeter van.
- Verdeel de rechthoek in 4 gelijke delen van elk 11,5 bij 2 centimeter.
- Leg elke schijf tussen twee lagen verhoudfolie en rol ze uit tot een cirkel met een diameter van 21,5 centimeter.
- Stapel de deegcirkels op een bord en laat ze 30 minuten rusten in de vriezer.
- Haal het deeg uit de vriezer, verdeel hier de vulling overheen en druk dit voorzichtig aan.
- Snijd elk deegrondje in 8 partjes.
- Rol elk partje uit tot een halvemaanvorm en leg ze met het puntje naar beneden op een beklede bakplaat. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de partjes.
- Laat de partjes 15 minuten rusten in de vriezer.
- Doe de eidooiers en melk in een kom en klop dit los.
- Haal de partjes uit de vriezer en bestrijk ze met het eidooiermengsel.
- Bak de koekjes gaar in 21 tot 23 minuten.
- Haal de koekjes uit de oven, bestrooi ze met een snufje kaneelsuiker en laat ze afkoelen op een rooster.
Rugelach vulling
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verdeel de hazelnoten over een bakplaat.
- Rooster de hazelnoten goudbruin in ongeveer 10 tot 15 minuten.
- Haal de hazelnoten uit de oven, leg ze in een schone keukendoek en wrijf ze tegen elkaar om alle donkere schillen te verwijderen.
- Doe de hazelnoten in een keukenmachine en maal ze tot een grove pasta.
- Verwarm de melkchocolade au bain-marie.
- Voeg langzaam de ahornsiroop en zonnebloemolie toe.
- Voeg een snufje zout en de gesmolten chocolade toe.
Royal icing
- Verwarm de eiwitten au bain-marie tot 70 graden.
- Doe de eiwitten, vanille-extract en poedersuiker in een kom en meng dit goed door. Als de icing te dik is kan je een klein beetje water toevoegen.
Opbouw van de koekjeskroonluchter
- Decoreer de gemberkoekjes met de royal icing.
- Hang aan de buitenste ring van de kroonluchter zoveel mogelijk Jan Hagel koekjes.
- Hang aan de middelste ring de rugelach koekjes.
- Hang aan de binnenste ring de gemberkoekjes.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.