E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De koek is nog lang niet op

Klaar voor een koekjesfeest bij je koffie of thee? Probeer dan deze koekjeskroonluchter gevuld met Jan Hagel, rugelach en gingerbread koeken. Perfect om van te genieten bij je favoriete drankje!

Dennis

Recept van
Dennis

Koekjes
(0) reviews

Ingrediënten

Jan Hagel

  • 400 gram ongezouten roomboter
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 500 gram bloem, gezeefd
  • Snufje zout
  • 100 gram geschaafde amandelen
  • 2 eieren
  • Grove parelsuiker

Gemberkoek

  • 360 gram bloem
  • 4 gram gemalen gemberpoeder
  • 2 gram kaneel
  • 6 gram bakingsoda
  • 0,5 gram kruidnagelpoeder
  • 1 gram nootmuskaatpoeder
  • 1 gram zout
  • 170 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 118 gram keukenstroop
  • 1 ei
  • 5 milliliter vanille-extract

Rugelach

  • 280 gram bloem
  • 20 gram kristalsuiker
  • 0,25 theelepel zout
  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram roomkaas, gekoeld
  • 30 milliliter zure room
  • 2 eieren
  • 30 milliliter melk
  • Snufje kaneel

Rugelachvulling

  • 250 gram hazelnoten
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • Snufje zout
  • 120 gram melkchocolade
  • 160 gram feuilletine

Royal icing

  • 2 eieren
  • 450 gram poedersuiker
  • 5 milliliter vanille-extract
  • 15 milliliter water

Bereidingswijze

Zelfgemaakte koeken zijn niet alleen leuk om te maken, ze smaken ook lekker. Ga jij aan de slag met Jan Hagel, rugelach of gemberkoekjes?

Bakbenodigdheden De koek is nog lang niet op - Dennis

  • Keukenmachine
  • IJzeren rietje
  • Uitsteekvormen
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Kommen
  • Deegroller
  • Staande mixer met toebehoren
  • Vershoudfolie
  • Uitsteekvormpjes gingerbreadman
  • Spuitzakken
  • Steelpan

Voorbereiding van de koekjes

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Jan Hagel

  • Meng de boter, suiker en het vanille-extract in een kom tot een romig geheel.
  • Voeg beetje bij beetje de bloem en een snufje zout toe en kneed dit tot een samenhangend deeg.
  • Rol het deeg uit met een dikte van ongeveer 0,5 centimeter.
  • Bestrijk de bovenkant van het deeg met een losgeklopt ei.
  • Bestrooi het deeg met de geschaafde amandelen en grove parelsuiker.
  • Bak de koekjes gaar in ongeveer 20 tot 25 minuten.
  • Haal de koekjes uit de oven, snijd het direct in rechthoeken en prik er gaatjes in.
  • Laat de koekjes afkoelen.

Gemberkoek

  • Doe de bloem, gemberpoeder, kaneel, baking soda, nootmuskaatpoeder en zout in een kom en meng dit goed door.
  • Voeg de boter en basterdsuiker toe en meng dit tot een luchtig geheel.
  • Voeg de keukenstroop, ei en het vanille-extract toe en meng dit tot een luchtig geheel.
  • Voeg de bloem toe en kneed dit tot een samenhangend deeg.
  • Verdeel het beslag in 2 gelijke delen, rol ze in schijven en verpak ze in vershoudfolie.
  • Laat het deeg 60 minuten rusten in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot ongeveer 5 millimeter dik.
  • Steek met een steker gemberkoekfiguurtjes uit het deeg en leg ze op een beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes gaar in 10 minuten.
  • Haal de gemberkoekjes uit de oven en laat ze afkoelen.

Rugelach

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Doe de bloem, kristalsuiker en zout in een keukenmachine en pulseer dit.
  • Voeg de boter, roomkaas en zure room toe en pulseer dit tot een samenhangend deeg.
  • Haal het deeg uit de keukenmachine en maak er een rechthoek van 23 bij 15 centimeter van.
  • Verdeel de rechthoek in 4 gelijke delen van elk 11,5 bij 2 centimeter.
  • Leg elke schijf tussen twee lagen verhoudfolie en rol ze uit tot een cirkel met een diameter van 21,5 centimeter.
  • Stapel de deegcirkels op een bord en laat ze 30 minuten rusten in de vriezer.
  • Haal het deeg uit de vriezer, verdeel hier de vulling overheen en druk dit voorzichtig aan.
  • Snijd elk deegrondje in 8 partjes.
  • Rol elk partje uit tot een halvemaanvorm en leg ze met het puntje naar beneden op een beklede bakplaat. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de partjes.
  • Laat de partjes 15 minuten rusten in de vriezer.
  • Doe de eidooiers en melk in een kom en klop dit los.
  • Haal de partjes uit de vriezer en bestrijk ze met het eidooiermengsel.
  • Bak de koekjes gaar in 21 tot 23 minuten.
  • Haal de koekjes uit de oven, bestrooi ze met een snufje kaneelsuiker en laat ze afkoelen op een rooster.

Rugelach vulling

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verdeel de hazelnoten over een bakplaat.
  • Rooster de hazelnoten goudbruin in ongeveer 10 tot 15 minuten.
  • Haal de hazelnoten uit de oven, leg ze in een schone keukendoek en wrijf ze tegen elkaar om alle donkere schillen te verwijderen.
  • Doe de hazelnoten in een keukenmachine en maal ze tot een grove pasta.
  • Verwarm de melkchocolade au bain-marie.
  • Voeg langzaam de ahornsiroop en zonnebloemolie toe.
  • Voeg een snufje zout en de gesmolten chocolade toe.

Royal icing

  • Verwarm de eiwitten au bain-marie tot 70 graden.
  • Doe de eiwitten, vanille-extract en poedersuiker in een kom en meng dit goed door. Als de icing te dik is kan je een klein beetje water toevoegen.

Opbouw van de koekjeskroonluchter

  • Decoreer de gemberkoekjes met de royal icing.
  • Hang aan de buitenste ring van de kroonluchter zoveel mogelijk Jan Hagel koekjes.
  • Hang aan de middelste ring de rugelach koekjes.
  • Hang aan de binnenste ring de gemberkoekjes.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.