Voorbereiding
- Verwarm oven voor op 200°C.
- Vet 3 ronde taartvormen met een diameter van 24 centimeter in.
- Leg drie vellen bakpapier klaar.
Krokante bodem
- Hak noten en rozijnen fijn met een scherp mes.
- Smelt boter in een pan en roer noten, rozijnen en suiker erdoor.
- Schep het notenmengsel in een bakvorm, druk goed aan en bak in ongeveer 15 minuten krokant.
- Haal uit de oven en verwijder direct de vorm. Laat afkoelen op een rooster.
- Verlaag de oventemperatuur naar 180°C.
Karamelsaus
- Karamelliseer* de suiker met wat water.
- Warm de slagroom op in een pannetje met dikke bodem.
- Zodra de suiker een karamelkleur heeft, voeg warme slagroom toe en roer goed door.
- Haal van het vuur. Voeg vanille-extract en zout toe en roer goed door.
- Zet 85 milliliter van de karamelsaus apart voor de appelcake.
Toffeesaus
- Laat overige karamelsaus wat afkoelen.
- Voeg boter in blokjes toe en meng goed door tot boter gesmolten is.
- Giet de toffeesaus over in een kommetje en laat afkoelen. Zet opzij.
Appelcake
- Zeef bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel, nootmuskaat, gember en zout boven een beslagkom. Meng goed door elkaar met een vork.
- Meng basterdsuiker en olie in keukenmachine met bisschop-haak of in een mengkom en mix met een handmixer. Voeg appelmoes, de 85 milliliter karamelsaus, vanille-extract en citroenrasp toe en meng goed.
- Voeg al koppend eieren een voor een toe aan suikermengsel. Meng goed door elkaar tot egale massa.
- Zet de mixer op de laagste stand en voeg al kloppend om en om de droge ingrediënten en melk toe. Klop tot een egaal beslag.
- Snijd appel in kleine blokjes en spatel door het beslag.
- Verdeel beslag over 2 bakvormen en bak in circa 30-40 minuten gaar.
Karamelroom
- Karamelliseer* kristalsuiker met water.
- Klop dooiers met een scheutje melk, fijne kristalsuiker en zetmeel tot een glad papje.
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit.
- Breng vanille samen met de rest van de melk in een pan met dikke bodem op laag vuur aan de kook.
- Voeg de warme karamel toe en roer goed door.
- Giet het dooiermengsel erbij, klop goed met een garde en laat paar minuten zachtjes koken tot het indikt.
- Giet de karamelroom op een plat bord en bedek met plastic folie. Hierdoor komt er geen velletje op de room. Laat afkoelen.
Karamelbotercrème
- Klop boter luchtig met een (hand)mixer.
- Klop de afgekoelde karamelroom even op en voeg toe aan de boter.
- Meng tot een luchtige crème.
- Doe in een spuitzak.
Nougatine
- Bak amandelschaafsel bruin in een koekenpan. Let goed op, want dit brand snel aan.
- Karamelliseer* basterdsuiker en water.
- Voeg gebruineerd amandelschaafsel toe en roer door de karamel.
- Giet het mengsel op een vel bakpapier, leg het 2e vel erbovenop en rol het direct plat met een deegroller. Pas op: de karamel is heet. Laat afkoelen.
Karamelblaadjes
- Karamelliseer* suiker en water.
- Schep met een lepel wat karamel uit de pan en vorm hiermee blaadjes op het bakpapier.
- Leg de blaadjes direct over een deegroller en laat afkoelen.
Appelrozen
- Breng suiker en appelcider aan de kook in een pan.
- Verwijder steeltjes uit appels en snijd, eventueel met een mandoline, in dunne plakjes. Halveer alle plakjes.
- Kook de appelplakjes in circa 5 minuten zacht in de cider, maar voorkom dat ze uit elkaar vallen.
- Schep appelplakjes met een schuimspaan uit de pan en laat afkoelen op een bord.
Samenstelling
- Leg krokante taartbodem op een taartkarton of werkplank en smeer een laag toffeesaus over de bovenkant.
- Leg de eerste appelcake op de krokante bodem en spuit er een laag karamelbotercrème overheen. Strijk glad. Bedek met de tweede appelcake.
- Smeer de volledige taart in met een mooie laag karamelbotercrème.
- Giet een laag toffeesaus over de taart en smeer het wat uit over de randen.
- Maak appelrozen van de afgekoelde appeltjes door drie stukjes appel in elkaar te rollen. Decoreer de taart hiermee door ze in de toffeesaus te drukken.
- Breek de nougatine in stukken en ‘plak’ langs de zijkant van de taart in de toffeesaus.
- Maak de taart af met de afgekoelde karamelblaadjes.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.