E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Chaistevlaai

Door de warme kruidenmix en heerlijke bonbons met perenstroop ganache lijkt deze rijstevlaai misschien een tikkeltje winters, maar hij smaakt net zo lekker in de zomer.

Rudo

Recept van
Rudo

Taart
(27) reviews

Ingrediënten

Vlaai bodem

  • 315 gram T65 tarwebloem
  • 30 gram witte basterdsuiker
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram volle melk
  • 10 gram gedroogde gist
  • 6 gram zout

Chai kruidenmix

  • 4 theelepels kaneelpoeder
  • 3 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 3 theelepels kardemompoeder
  • 1 theelepel zwarte peper, gemalen
  • 1 theelepel nootmuskaat, gemalen
  • 2 theelepels venkelzaad, gemalen
  • 1 theelepel steranijspoeder

Banketbakkersroom

  • 100 gram volle melk
  • 10 gram kristalsuiker
  • 10 gram custardpoeder
  • Merg van 0,5 vanillestokje

Vlaai vulling

  • 1000 milliliter volle melk
  • 200 gram dessertrijst
  • Merg van 0,5 vanillestokje
  • 2 theelepels chai kruidenmix
  • 0,5 citroen
  • 20 gram eidooier
  • 60 gram banketbakkersroom
  • 30 gram eiwit
  • 15 gram kristalsuiker

Bonbons

  • 200 gram melkchocolade
  • 75 gram slagroom
  • Snufje zout
  • 1,5 eetlepel perenstroop
  • 5 gram ongezouten roomboter

Decoratie

  • 250 milliliter slagroom
  • 20 gram kristalsuiker
  • 50 gram cacaopoeder
  • Bonbons

Bereidingswijze

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar een vlaai bakken is heel goed te doen! Ga aan de slag met deze rijstevlaai met warme chai kruiden.

Bakbenodigdheden Rudo - Chaistevlaai

  • Steelpannen
  • 2 vlaaivorm met een diameter van 24 centimeter
  • Rasp
  • Zeef
  • Suikerthermometer
  • Oventhermometer
  • Kommen
  • Pannenlikker
  • Spuitzakken
  • Spuitmondjes
  • Bonbonvorm
  • Paletmes
  • Staande mixer met toebehoren
  • Kwast
  • Bakplaat
  • Deegroller
  • Infrarood thermometer
  • Vershoudfolie
  • Keukenweegschaal

Voorbereiding van de vlaai

  • Verwarm de oven voor op 210 graden.

Vlaai bodem

  • Meng de melk en de gist goed door.
  • Kneed de bloem, zout, boter en suiker in een kom tot een soepel deeg. Kneed het deeg niet te lang, als het deeg loskomt van de kom is het klaar.
  • Bol het deeg op en laat het voor 15 minuten rijzen.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 3 millimeter en verdeel dit over de vlaaivorm.

Banketbakkersroom

  • Meng een scheutje melk, de suiker en custardpoeder goed door.
  • Breng de resterende melk en het merg van een vanillestokje in een steelpan aan de kook.
  • Voeg de warme melk toe aan het custardmengsel en meng dit goed door.
  • Giet het mengsel terug in de steelpan en breng het kort aan de kook.
  • Laat de banketbakkersroom afkoelen.

Chai kruidenmix

  • Doe alle kruiden in een kom en meng dit goed door.

Vlaai vulling

  • Breng de melk, dessertrijst, citroenrasp, het merg van een vanillestokje en de chai kruidenmix in een steelpan aan de kook.
  • Roer de vulling goed door tot de rijst gaar is, dit duurt ongeveer 10 tot 12 minuten.
  • Haal de steelpan van het vuur en laat de rijst afkoelen in de koelkast.
  • Haal de rijst uit de koelkast en voeg de eidooiers en de banketbakkersroom toe.
  • Doe het eiwit en de kristalsuiker in een kom en klop dit op.
  • Voeg 2/3 van het eiwitmengsel toe aan de rijst.
  • Houd een klein deel van de rijstvulling apart en meng hier de resterende eiwitten doorheen.
  • Verdeel de rijstvulling over de vlaaibodem.
  • Verdeel de extra luchtige rijstvulling over de rijstvulling.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 200 graden.
  • Bak de vlaai gaar in 25 minuten.
  • Haal de vlaai uit de oven, laat het 5 minuten afkoelen in de vorm en zet de vlaai op een rooster om verder af te koelen.

Bonbons

  • Doe de slagroom in een steelpan en breng dit aan de kook.
  • Doe 100 gram melkchocolade, de perenstroop, een snufje zout en ongezouten roomboter in een kom.
  • Giet de warme slagroom over het chocolademengsel en laat dit afkoelen.
  • Smelt 100 gram melkchocolade tot een temperatuur van 45 tot 50 graden.
  • Voeg de warme melkchocolade toe aan het mengsel en laat dit afkoelen tot ongeveer 30 graden.
  • Vul de vorm met de chocolade, verwijder de overtollige chocolade en laat het afkoelen in de koelkast.
  • Vul de bonbons met ganache, smeer ze af met een laagje chocolade en laat ze afkoelen.

Opbouw van de vlaai

  • Doe de slagroom en kristalsuiker in een kom en klop dit stijf.
  • Decoreer de vlaai met de slagroom, cacaopoeder en bonbons.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.