Het klinkt misschien ingewikkeld, maar een vlaai bakken is heel goed te doen! Ga aan de slag met deze rijstevlaai met warme chai kruiden.
Bakbenodigdheden
- Steelpannen
- 2 vlaaivorm met een diameter van 24 centimeter
- Rasp
- Zeef
- Suikerthermometer
- Oventhermometer
- Kommen
- Pannenlikker
- Spuitzakken
- Spuitmondjes
- Bonbonvorm
- Paletmes
- Staande mixer met toebehoren
- Kwast
- Bakplaat
- Deegroller
- Infrarood thermometer
- Vershoudfolie
- Keukenweegschaal
Voorbereiding van de vlaai
- Verwarm de oven voor op 210 graden.
Vlaai bodem
- Meng de melk en de gist goed door.
- Kneed de bloem, zout, boter en suiker in een kom tot een soepel deeg. Kneed het deeg niet te lang, als het deeg loskomt van de kom is het klaar.
- Bol het deeg op en laat het voor 15 minuten rijzen.
- Rol het deeg uit tot een dikte van 3 millimeter en verdeel dit over de vlaaivorm.
Banketbakkersroom
- Meng een scheutje melk, de suiker en custardpoeder goed door.
- Breng de resterende melk en het merg van een vanillestokje in een steelpan aan de kook.
- Voeg de warme melk toe aan het custardmengsel en meng dit goed door.
- Giet het mengsel terug in de steelpan en breng het kort aan de kook.
- Laat de banketbakkersroom afkoelen.
Chai kruidenmix
- Doe alle kruiden in een kom en meng dit goed door.
Vlaai vulling
- Breng de melk, dessertrijst, citroenrasp, het merg van een vanillestokje en de chai kruidenmix in een steelpan aan de kook.
- Roer de vulling goed door tot de rijst gaar is, dit duurt ongeveer 10 tot 12 minuten.
- Haal de steelpan van het vuur en laat de rijst afkoelen in de koelkast.
- Haal de rijst uit de koelkast en voeg de eidooiers en de banketbakkersroom toe.
- Doe het eiwit en de kristalsuiker in een kom en klop dit op.
- Voeg 2/3 van het eiwitmengsel toe aan de rijst.
- Houd een klein deel van de rijstvulling apart en meng hier de resterende eiwitten doorheen.
- Verdeel de rijstvulling over de vlaaibodem.
- Verdeel de extra luchtige rijstvulling over de rijstvulling.
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 200 graden.
- Bak de vlaai gaar in 25 minuten.
- Haal de vlaai uit de oven, laat het 5 minuten afkoelen in de vorm en zet de vlaai op een rooster om verder af te koelen.
Bonbons
- Doe de slagroom in een steelpan en breng dit aan de kook.
- Doe 100 gram melkchocolade, de perenstroop, een snufje zout en ongezouten roomboter in een kom.
- Giet de warme slagroom over het chocolademengsel en laat dit afkoelen.
- Smelt 100 gram melkchocolade tot een temperatuur van 45 tot 50 graden.
- Voeg de warme melkchocolade toe aan het mengsel en laat dit afkoelen tot ongeveer 30 graden.
- Vul de vorm met de chocolade, verwijder de overtollige chocolade en laat het afkoelen in de koelkast.
- Vul de bonbons met ganache, smeer ze af met een laagje chocolade en laat ze afkoelen.
Opbouw van de vlaai
- Doe de slagroom en kristalsuiker in een kom en klop dit stijf.
- Decoreer de vlaai met de slagroom, cacaopoeder en bonbons.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.