E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Quiche met pompoen

Een hartverwarmende quiche met pompoen. Enerzijds de robuuste vulling met prei en verse kruiden, anderzijds de delicate uienmarmelade. Zoet én pittig.

Emma

Recept van
Emma

Hartig
(102) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 350 gram patentbloem
  • 1 snuf zout
  • 230 gram koude boter
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels melk

Vulling

  • 750 gram butternut (fles)pompoen
  • 50 milliliter olijfolie
  • 2 preien
  • 2 eieren
  • 150 milliliter creme fraîche
  • 30 gram boter
  • zout
  • peper
  • 50 milliliter melk
  • 0.5 theelepel verse thijm
  • 1 eetlepel verse peterselie
  • 100 gram gruyerekaas
  • 0.25 theelepel nootmuskaat

Gekaramaliseerde uien

  • 4 rode uien
  • 15 gram boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico azijn

Uien marmalade

  • 675 gram rode uien
  • 75 milliliter olijfolie
  • 1.5 theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • 160 gram suiker
  • 7 eetlepels sherry
  • 2 eetlepels Creme de Mure (likeur)
  • 225 milliliter rode wijn

Bereidingswijze

Voorbereiding voor quiche

  • Vet een quichevorm in met boter.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.

Deeg

  • Zeef de bloem boven een kom en voeg zout en de koude boter in blokjes toe. Mix tot een broodkruimeldeeg.
  • Voeg vervolgens de eieren en de melk toe en kneed goed door tot alles is opgenomen.
  • Laat het deeg 10 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een plak van 1 centimeter dikte.
  • Bekleed de quichevorm met het deeg en laat dit nog 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Bekleed het deeg met een vel bakpapier, leg blindbakbonen erin en bak de bodem 10 minuten blind.
  • Haal de quiche uit de oven en verlaag de oventemperatuur tot 190°C.

Vulling

  • Snijd de schil van de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes van 15 millimeter.
  • Wentel de blokjes door de olijfolie.
  • Rooster de blokjes in de oven totdat ze gaar zijn.
  • Haal de blokjes voorzichtig uit de oven zodat ze hun vorm behouden.
  • Snijd de prei in ringen.
  • Smelt de boter en bak de prei zacht. Laat vervolgens afkoelen.
  • Mix de eieren, crème fraîche, zout, peper, melk samen met de pompoen.
  • Doe de prei, verse kruiden, kaas en nootmuskaat bij het mengsel. Proef of het geheel goed op smaak is.
  • Doe het mengsel in de ovenschaal met het deeg.
  • Bak de quiche 40 minuten totdat het deeg goudbruin is.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Gekaramaliseerde uien

  • Snijd de uien fijn.
  • Smelt de boter met de olie.
  • Doe de gesneden uien erbij met een snufje zout en peper.
  • Laat de uien langzaam op laag vuur garen totdat ze compleet zacht zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  • Verhoog de temperatuur en voeg de azijn toe.
  • Houd het mengsel tegen de kook aan totdat alle azijn is ingekookt en de uien gekarameliseerd zijn.

Uien marmalade

  • Snijd de uien fijn.
  • Verhit de olijfolie in een pan.
  • Voeg de uien, zout, peper en suiker toe.
  • Kook totdat de uien zacht en karamel bruin zijn.
  • Voeg de sherry, Creme de Mure en rode wijn toe.
  • Kook het geheel, zonder deksel op de pan, gedurende 30 minuten.
  • Serveer de quiche met de jam en gekarameliseerde uien.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.