E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Puurder dan puur

Een taartje waar muziek in zit! Pauline presenteert hem namelijk op een platenspeler. Maar dat is natuurlijk geen vereiste om deze lekkere taart op tafel te zetten. Met chocolademousse, meringue en hazelnootpraliné is dit een stevig, machtig en vooral reuzelekker taartje.

Pauline

Recept van
Pauline

Taart
(6) reviews

Ingrediënten

Pralinépasta

  • 100 gram hazelnoten
  • 100 gram suiker
  • 25 milliliter water

Krokante praline bodem

  • 100 gram feuilletine
  • 350 gram pure chocolade

Hazelnoot Dacquoise

  • 100 gram eiwit
  • 75 gram kristalsuiker
  • 100 gram poedersuiker
  • 75 gram hazelnoten
  • 15 gram patentbloem

Chocolademousse

  • 6 eieren
  • 200 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 2 eetlepels suiker
  • snuf zout

Chocolade deksel

  • 200 gram pure chocolade

Italiaanse meringue

  • 60 milliliter water
  • 230 gram suiker
  • 3 eiwitten
  • snuf zout

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg een A4-sheet acetaatfolie klaar.
  • Leg een spuitzak met een rond spuitmondje ø 10 klaar.
  • Leg een spuitzak met een plat spuitmondje ø 15 klaar.

Pralinépasta

  • Rooster de hazelnoten op de met bakpapier beklede bakplaat voor 8-10 minuten. Roer af en toe om, zodat ze gelijkmatig kleuren.
  • Laat de suiker met het water in een pannetje karameliseren.
  • Voeg de warme hazelnoten toe aan de karamel als deze goudbruin is.
  • Stort de karamel op een bakpapier en laat afkoelen.
  • Breek de afgekoelde karamel in stukken en maal fijn tot een pasta.

Krokante praline bodem

  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Meng er 100 gram pralinépasta en de feuilletine door.

Hazelnoot Dacquoise

  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 160 graden.
  • Maal de hazelnoten met een hakmolen tot meel.
  • Klop het eiwit met de suiker op tot stevige pieken.
  • Zeef de poedersuiker met de gemalen hazelnoten en de bloem boven het eiwit.
  • Spatel er voorzichtig doorheen.
  • Doe in een spuitzak.
  • Vul een cirkel van ø 20 centimeter van de dacquoise.
  • Bak de dacquoise in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Chocolademousse

  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Scheid de eieren.
  • Klopt de eiwitten stijf met een snuf zout.
  • Voeg 2 eetlepels suiker toe en klop nog even door.
  • Klop de eierdooiers los en meng ze met de gesmolten chocolade.
  • Spatel het opgeklopte eiwit in tenminste twee delen door het chocolademengsel.
  • Meng alles goed, maar voorzichtig door elkaar.

Chocolade deksel

  • Smelt 130 gram van de chocolade au bain-marie tot ongeveer 45-50 graden.
  • Haal van het vuur en voeg de overige chocolade toe.
  • Roer goed door en zorg dat je chocolade een eindtemperatuur van ongeveer 31-32 graden heeft.
  • Smeer uit op de acetaatfolie.
  • Laat eventueel een beetje uitharden in de vriezer.
  • Steek met een bakring een cirkel uit van 20 centimeter.

Italiaanse meringue

  • Breng 230 gram suiker met het water aan de kook.
  • Doe de eiwitten met het zout in een kom.
  • Zodra het suikermengsel een temperatuur van 113 graden heeft bereikt, begin je op maximale snelheid met het opkloppen van de eiwitten.
  • Als de suikersiroop 118 graden is, zet je de mixer lager.
  • Giet voorzichtig de suikersiroop bij de eiwitten.
  • Zet de mixer hoger en klop op tot stevige pieken.

Opbouw

  • Leg een silicone bakmatje op een harde onderbodem (bijvoorbeeld een snijplank) en zet daar een hoge bakring van 10 centimeter op.
  • Stort de krokante praline bodem in de ring en smeer uit.
  • Leg de afgekoelde Dacquoise op de bodem.
  • Doe dit in de vriezer en laat opstijven.
  • Schenk daarna de chocolademousse op de dacquoise in de bakring.
  • Zet terug in de vriezer.
  • Plaats de taart op een draaiplateau als hij goed is afgekoeld.
  • Leg het chocolade deksel op de taart.
  • Doe de meringue in een spuitzak met plat spuitmondje.
  • Spuit al draaiend van binnen naar buiten een cirkelvormig patroon op de taart.
  • Kleur de meringue bruin met een gasbrander.

Bakgereedschap

  • A4 acetaatfolie sheets
  • Taartrooster
  • Draaiplateau
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Hakmolen
  • Hoge bakring ø 20 centimeter
  • Kwastje
  • Silicone bakmatje
  • Rond spuitmondje ø 10 millimeter
  • Plat spuitmondje ø 15 millimeter
  • Spuitzakken
  • Thermometer
  • Gasbrander

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.