E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Pittige Pompoen Tulband

Pompoentaart is een van Elizabeths favoriete taarten. Het combineert perfect met noten en de kruidenmix die ze zelf maakt van kaneel, speculaaskruiden, nootmuskaat, gember, kruidnagel en sinaasappel. De cake is lekker krokant van buiten, zacht van binnen en de specerijen zijn samen in perfecte balans.

Elizabeth

Recept van
Elizabeth

Cake
(66) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 227 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 207 gram kristalsuiker
  • 67 gram bruine basterdsuiker
  • 5 eieren (maat L)
  • 1 stuk pompoen
  • 85 gram karnemelk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 410 gram patentbloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 0.25 theelepel nootmuskaat
  • 0.5 theelepel gemberpoeder
  • 0.25 theelepel kruidnagelpoeder
  • 0.5 theelepel zout
  • 200 gram walnoten
  • 100 gram pecannoten
  • 3 stuks biologische sinaasappel (rasp)

Botercrème

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 110 gram eiwit
  • 220 gram roomboter
  • 0.25 theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 15 milliliter sinaasappelsap
  • 25 gram sinaasappel (rasp)
  • 25 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Tulbandvorm van ø 25 centimeter
  • Staafmixer
  • Zeef
  • Staande mixer met toebehoren
  • Handmixer
  • Rasp
  • Spuitzak
  • Spuitmondje 8
  • Garde

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Vet de tulbandvorm in.

Cake

  • Schil de pompoen en snijd hem in kleine blokjes.
  • Kook de blokjes in water tot ze zacht zijn.
  • Giet af en pureer met een staafmixer tot pompoenpuree.
  • Schep 400 gram apart. Dit heb je nodig voor de cake. Laat afkoelen.
  • Klop de boter met de suiker tot een luchtig beslag.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe.
  • Meng de bloem, bakpoeder, baksoda, zout en alle kruiden.
  • Meng de pompoenpuree met de karnemelk en het vanille extract.
  • Voeg de bloem en de pompoen om en om aan het beslag toe. Begin en eindig met de bloem.
  • Mix tot alles goed is gemengd en stop dan direct met kloppen.
  • Spatel de noten en de rasp van 2 sinaasappels door het beslag.
  • Giet alles in de bakvorm en klop de lucht uit het beslag door met de bakvorm een paar keer op het aanrecht te kloppen.
  • Bak de cake in ongeveer 55 minuten gaar. Controleer de taart bij 40 minuten elke 5 minuten tot een prikker er droog uitkomt.
  • Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm.
  • Stort de cake voorzichtig op een rooster en laat verder afkoelen.

Botercrème

  • Klop de eiwitten met het zout en de suiker in een vetvrije kom au bain-marie op tot 65 graden. De suiker moet volledig opgelost zijn.
  • Haal de kom van de au bain-marie en klop verder tot het beslag is afgekoeld.
  • Voeg de boter in blokjes toe.
  • Voeg het vanille extract en de sinaasappelsap en -rasp toe.
  • Doe de crème in een spuitzak met spuitmondje.
  • Spuit rozetten botercrème op de bovenkant van de tulband.
  • Strooi de rasp van de laatste sinaasappel over de botercreme als garnering.
  • Als je nog pompoenpuree over hebt, kun je de cake daarmee garneren.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.