Bladerdeeg
- Doe sterke bloem, bloem en zout in een kom en roer even door elkaar.
- Snijd boter in blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel.
- Kneed met de hand boter en bloem kort door elkaar tot een grof kruimeldeeg.
- Schenk vrijwel al het water er bij en kneed kort door. Het mag iets plakken. Voeg eventueel extra water toe.
- Bestuif de werkbank met bloem en kneed het deeg goed door tot een geheel.
- Rol het deeg uit tot een rechthoek, probeer alle zijkanten recht te houden.
- Vouw aan beide uiteinden ¼ van het deeg naar het midden toe.
- Vouw het deeg vervolgens dubbel. Dit is de 1e toer (rollen & keren).
- Laat het deeg 20 minuten in de koelkast rusten.
- Bewerk het deeg voor de 2e toer.
- Laat het deeg weer 20 minuten in de koelkast rusten.
- Bewerk het deeg voor de 3e toer.
- Laat het deeg weer 20 minuten in de koelkast rusten.
- Bewerk het deeg voor de 4e toer.
- Laat het deeg nog 10 minuten rusten in de koelkast en dan is het klaar voor verder gebruik.
- Maak tijdens het rusten de vulling.
Vulling
- Was en droog de vijgen.
- Snijd de uiteinde ervan af en snijd in achten.
- Leg de partjes op een schaal en druppel er een klein beetje Koym Koyat likeur op. Wentel de partjes voorzichtig zodat ze volledig bedekt zijn met wat likeur. Zet opzij.
- Klop boter zacht en luchtig in de beslagkom van de keukenmachine op halve snelheid.
- Zet de snelheid lager en voeg amandelmeel, poedersuiker en bloem toe. Meng goed.
- Voeg een voor een de eieren toe en vervolgens amandelaroma en likeur. Sla het mengsel luchtig.
- Rasp de schil van een halve sinaasappel boven de mengkom. Klop het beslag goed door totdat het helemaal opgenomen is.
- Giet de mengsel in een spuitzak en leg in de koelkast om wat op te stijven.
Samenstellen
- Zet alvast de oven aan op 22oC elektrisch.
- Snijd 200 gram bladerdeeg af en wikkel dit in plasticfolie en leg in de koeling.
- Leg een bakplaat klaar en bekleed met een vel bakpapier.
- Rol het deeg uit tot de gewenste dikte en snijd het deeg in tweeën. Snijd uit iedere plak een cirkel met een diameter van 22-24 centimeter.
- Leg een deegplak op het bakpapier.
- Klop ei en een snufje zout los in een kommetje.
- Bestrijk de rand van de cirkel op de bakplaat met het eimengsel. Doe dit niet te dik en laat het niet over de rand lopen.
- Prik gaatjes in het midden van het deeg.
- Haal de vulling uit de koelkast een spuit de vulling op het deeg. Houd ongeveer 3 centimeter vrij langs de rand.
- Leg de partjes dronken vijgen in de vulling.
- Dek de vulling af met de andere bladerdeegplak. Druk het deeg aan aan de zijkant zodat er het uit ziet als een hoedje en het deeg goed gesloten is.
- Bestrijk de deksel met een dun laagje ei.
- Gebruik een mesje om een patroon op de deksel te maken. Zorg ervoor dat het deeg niet ingesneden wordt. Bestrijk nogmaals met een dunne laag ei.
- Bak de pithivier 15 minuten op 220oC, draai de oven naar 190oC en bak nog 15 minuten
- Haal uit de oven.
- Verwarm de abrikozenjam in de magnetron en bestrijk de pithivier hiermee zodra die uit de oven komt.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.