E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Piña Colada

Met deze taart op je feestje maak je de cocktails (haast) overbodig. De kokoscake is sponzig, het ananaslaagje rins en de rum punch een knaller.

Gwenn

Recept van
Gwenn

Taart
(7) reviews

Ingrediënten

Kokoscake

  • 400 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 460 gram kristalsuiker
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 140 gram gepasteuriseerd eiwit (kamertemperatuur)
  • 4 eieren
  • 500 milliliter kokosmelk
  • 450 gram patentbloem
  • 2 eetlepels bakpoeder
  • 150 gram geraspte kokos
  • snufje zout

Ananas

  • 500 gram verse ananas in stukjes
  • 2 blaadjes gelatine
  • 3 passievruchten

Kokos-feuillantine

  • 150 gram witte chocolade callets
  • 50 gram cornflakes
  • 60 gram geraspte kokos

Slagroomvulling

  • 250 gram mascarpone
  • 350 gram slagroom
  • 50 gram poedersuiker
  • 2 blaadjes gelatine

Piñapunch

  • 200 milliliter water
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1 citroen (rasp)
  • 100 milliliter ananassap
  • 100 milliliter bruine rum (Captain Morgan of Bacardi Reserva)
  • 0.5 vanillestokje

Italiaanse meringue

  • 200 gram gepasteuriseerd eiwit (kamertemperatuur)
  • 300 gram kristalsuiker
  • 100 milliliter water

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven (hete lucht) voor op 175 graden.

Bakgereedschap

  • 1 keukenmachine met toebehoren
  • 3 bakvormen (Ø 20, 15 en 10 centimeter)
  • 1 bakring (Ø 18 centimeter)
  • 4 vellen acetaatfolie (A4 formaat)
  • 3 spuitzakken plus spuitmondjes
  • 1 kwast
  • 1 brander
  • 1 kernthermometer
  • satéprikkers

Kokoscake

  • Klop de boter, suiker en vanille enkele minuten op gemiddelde snelheid tot er een romige massa ontstaat.
  • Zeef de bloem, het zout en de bakpoeder en doe de kokos erbij.
  • Voeg de eieren één voor één toe; doe hetzelfde met de eiwitten.
  • Begin de bloem er licht door te mengen; doe dat in vier keer, drie keer afgewisseld met een scheut kokosmelk. Meng zo min mogelijk.
  • Vet drie bakvormen (doorsnede 20, 15 en 10 centimeter) in en bekleed ze met bakpapier – verdeel het beslag hierover.
  • Bak de cakes gaar in 30 tot 45 minuten. Kijk of een satéprikker er schoon uitkomt.

Ananas

  • Week de gelatine.
  • Pureer de helft van de ananas. Verhit een klein deel hiervan met de geweekte gelatine en voeg die toe aan de rest ervan. Doe de passievrucht er (naar smaak) bij.
  • Snijd de andere helft van de ananas (250 gram) in kleine stukjes en voeg die toe.
  • Laat het geheel snel afkoelen in de vriezer.

Kokos-feuillantine

  • Meng de cornflakes en de geraspte kokos en verkruimel het geheel lichtjes.
  • Smelt de witte chocola (au bain-marie) en voeg de droge ingrediënten toe – goed mengen.
  • Stort de massa uit tussen twee vellen acetaatfolie op een plaat of bord en rol het geheel dun uit.
  • Steek er een cirkel met doorsnede van 18 centimeter uit en laat die harden in de vriezer.

Slagroomvulling

  • Week de gelatine in ruim koud water.
  • Verhit 50 milliliter van de room in een pan en laat de uitgeknepen gelatine hierin oplossen.
  • Klop de mascarpone heel kort glad met de poedersuiker. Voeg daarop de slagroom toe en blijf kloppen tot die lobbig maar niet te stijf is.
  • Voeg intussen het room/gelatine-mengsel geleidelijk en in een straaltje toe.

Piñapunch

  • Verhit het water met de suiker, citroenrasp en ananassap – laat het niet koken.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de rum en de vanille toe. Laat het geheel afkoelen en giet het in een trempeerfles.

Italiaanse meringue

  • Verhit in een steelpan de suiker en water tot 121 graden.
  • Als de oplossing op zo’n 110 graden is, begin dan met in de mixer de eiwitten stijf te kloppen.
  • Schenk de suikersiroop, al kloppend, langzaam op de eiwitten. Het geheel daarna weer op volle snelheid kloppen tot het is afgekoeld.

Montage

  • Snijd van de kokoscakes de bovenkant eraf (dun laagje).
  • Trempeer rijkelijk met de punch.
  • Leg op de onderste laag cake (doorsnede 20 centimeter) de grote schijf feuillantine – smeer hierop de roomvulling.
  • Herhaal dit bij de volgende laag en dek het geheel af met de kleinste cake.
  • Bedek alles met meringue en kleur het kort met de brander.
  • Kleur een paar lepels ananas-jam met wat oranje kleurstof.
  • Breng bovenin de taart in het midden een kuiltje in de meringue aan. Schep hierin wat van de gekleurde ananas-jam.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.