Bakgereedschap
- Tulbandvorm van ø 24 centimeter
- Bakplaat
- Staande mixer met toebehoren
- Hakmolen
- Bakkwastje
- Zeef
- Spatel
- Taartrooster
Voorbereiding
- Snijd de dadels in stukken en laat ze minimaal een nacht wellen in de Cointreau.
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de tulband in met boter en bestuif hem met bloem.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Zet een bak koud water klaar.
- Leg een bakpapier klaar.
Pindakaas
- Leg de pinda’s op de bakplaat en rooster ze in 8 – 10 minuten lichtbruin. Roer af en toe om.
- Houd 50 gram pinda’s apart voor de decoratie.
- Doe de overige – nog warme – pinda’s in de keukenmachine en maal ze tot een pindapasta.
- Voeg de honing en olie in kleine beetjes toe en meng tot een smeuïge en gladde pindakaas.
Tulband
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden.
- Laat de gewelde dadels uitlekken in een zeef.
- Meng de dadels met klein beetje bloem, zodat ze minder aan elkaar plakken en straks niet zakken in het beslag.
- Zeef de bloem en het bakpoeder.
- Draai de roomboter en pindakaas los en meng het tot een egale massa.
- Voeg de suiker, zout, vanille extract en honing toe en klop tot een romige massa.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige goed is opgenomen.
- Spatel de bloem en bakpoeder door het beslag tot er geen klontjes meer zijn.
- Spatel daarna de dadels door het beslag.
- Giet het beslag in de tulbandvorm en verdeel goed richting de randen.
- Bak de tulband op een rooster, in het midden van de oven, in 60 – 65 minuten gaar. Controleer of de cake gaar is met een sateprikker.
- Laat de cake 2 minuten in de vorm afkoelen en stort hem daarna voorzichtig op een rooster om verder af te koelen.
Gekarameliseerde pinda’s
- Maak met de suiker en water een mooie karamel.
- Zodra deze goudbruin begint te kleuren doe je de pan met de onderkant in de bak met koud water.
- Voeg de pinda’s toe aan de karamel, stort de massa op een bakpapiertje en laat afkoelen.
Glazuur
- Doe alle ingrediënten in een kleine kom en meng met een garde tot gewenste dikte en kleur.
Opbouw
- Zet de tulband op een rooster met daaronder een bakpapiertje.
- Doe met een kleine lepel het glazuur in de ‘swirl’ van de tulband.
- Snijd/breek de gekarameliseerde pinda’s in stukken.
- Garneer met de stukjes gekarameliseerde pinda’s.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.