E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Ik wil kaas

Ondanks het uiterlijk, heeft deze cartoon cake geen kaassmaak. De perzik-rozemarijnjam en Italiaanse meringue botercrème geven de taart een friszoete smaak. Decoreer de laagjestaart met chocolade muisjes en genieten maar!

Tim

Recept van
Tim

Cake
(29) reviews

Ingrediënten

Taart

  • 448 gram zonnebloemolie
  • 490 gram ricotta
  • 300 gram ei
  • 800 gram kristalsuiker
  • 24 gram vanille-extract
  • 1 citroen
  • 480 gram karnemelk
  • 940 gram patentbloem
  • 8 gram bakingsoda
  • 8 gram bakpoeder
  • 10 gram zout

Perzik-rozemarijnjam

  • 300 gram perzikpuree
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 23 gram citroensap
  • 4,5 gram agar agar
  • 1 takje rozemarijn

Italiaanse meringue botercrème

  • 250 gram kristalsuiker
  • 113 milliliter water
  • 152 gram eiwit
  • 608 gram ongezouten roomboter
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 sinaasappel
  • Een mespuntje cream of tartar

Muizenbonbons

  • 400 gram pure chocolade druppels

Decoratie

  • 750 gram gele fondant
  • 250 gram oranje fondant
  • 250 gram zwarte fondant
  • 50 gram poedersuiker

Bereidingswijze

ik wil kaas - cartoon cakeDeze cartoon cake krijgt zijn kazige smaak vooral door de ricotta in het beslag. Een geslaagde toevoeging, volgens Robèrt: “De ricotta door de cake geeft een bijzondere structuur, heel lekker!”

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Fondant extruder
  • Deegroller
  • Deegschraper
  • 4 springvormen met een diameter van 20 centimeter
  • Muizen chocoladevorm
  • Marmeren plaat
  • Paletmes 
  • Staafmixer
  • Spuitzakken
  • Steelpan
  • Spatels

Voorbereiding voor de cartoon cake

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed 4 springvormen met bakpapier.
  • Spray 4 springvormen in met bakspray.

Cartoon cake biscuit

  • Meng de ricotta, kristalsuiker, vanille-extract, ei, karnemelk in een kom goed door.
  • Voeg de rasp van 1 citroen toe.
  • Zeef de bloem, bakingsoda, bakpoeder en het zout boven een andere kom en meng goed door.
  • Meng de droge ingrediënten door het ricottamengsel.
  • Verdeel het beslag over 2 springvormen, 870 gram per springvorm.
  • Bak de cakes gaar in 28 tot 33 minuten in het midden van de oven. 
  • Haal de cakes uit de oven en snijd de bolle kant er af.

Perzik-rozemarijnjam

  • Breng de perzikpuree, bruine basterdsuiker, citroensap, agar agar en de rozemarijn in een steelpan aan de kook.
  • Laat het mengsel 2 minuten goed doorkoken.
  • Giet de jam in een schaal en laat het afkoelen in de koelkast.
  • Haal de jam uit de koelkast, doe het in een hoge kom en pureer het glad. 
  • Doe de jam in een spuitzak voor de opbouw van de cartoon cake.

Italiaanse meringue botercrème

  • Verwarm de suiker met het water in een steelpan op middelhoog vuur.
  • Klop de eiwitten met een mespuntje cream of tartar in een kom stijf zodra de suikersiroop 113 graden is. 
  • Giet de suikersiroop langzaam bij de meringue zodra de suikersiroop 116 graden is.
  • Klop de meringue stijf en laat het, al kloppend, afkoelen.
  • Vervang de garde met het vlinderopzetstuk.
  • Voeg beetje bij beetje de boter toe.
  • Rasp een halve sinaasappel en voeg de rasp toe aan de meringue botercrème.
  • Voeg 1 theelepel vanille-extract toe aan de meringue botercrème.
  • Doe de meringue botercrème in een spuitzak met een ronde spuitmond.

Muizenbonbons

  • Verwarm de chocolade au bain-marie tot 45 graden.
  • Giet 2/3 van de chocolade op een marmeren plaat en laat het afkoelen tot 27 graden door het heen en weer te bewegen. 
  • Voeg de afgekoelde chocolade bij de warme chocolade en meng dit goed door.
  • Giet de chocolade in de mal, klop de luchtbellen eruit en strijk de boven- en zijkanten goed af. 
  • Laat de mal afkoelen.

Decoratie

  • Doe het zwarte fondant in kleine reepjes in de fondant extruder. Gebruik hiervoor het spuitmondje voor meerdere slierten.
  • Bestuif het werkblad met een beetje poedersuiker, rol het oranje fondant uit tot 2 millimeter en steek er verschillende maten rondjes uit.
  • Leg de zwarte slierten langs de buitenkant van het oranje rondje.

Opbouw van de cartoon cake

  • Snijd de taartlagen in een driehoek vorm.
  • Bouw de taart op met steeds een laagje Italiaanse meringue botercrème en perzikjam. 
  • Besmeer de taart met een dun laagje Italiaanse meringue botercrème en strijk dit glad.
  • Laat de taart opstijven in de vriezer.
  • Snijd aan de randen van de taart verschillende holtes uit voor een gatenkaas effect.
  • Rol het gele fondant uit tot 2 millimeter.
  • Besprenkel de taart met een laagje water en bekleed de taart met de gele fondant. Zorg ervoor dat de holtes goed gevuld worden.
  • Strijk de zijkanten van de taart glad.
  • Besprenkel de oranje rondjes met een laagje water en plak deze op de taart. 
  • Bekleed de taart met de zwarte fondantslierten.
  • Rol kleine zwarte fondantrolletjes en plak deze in halve manen op de zijkant, dit zorgt voor schaduw.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.