Deze polonaise is een taart voor de echte fans van peren. Daarnaast leer je hoe je je eigen vanille vla maakt, dus lees snel verder!
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Bakpapier
- Bakplaat
- Foodprocessor
- Spuitzak
- Spuitmondje glad 10 centimeter
- Mixer
- Steelpan
- Garde
- Verhoudfolie
- Dunschiller
- Rasp
Voorbereiding voor de polonaise
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Bitterkoekjes
- Maal de amandelen met de poedersuiker fijn.
- Voeg vervolgens de amandelextract, zout en 2 eiwitten toe en maal fijn tot een pasta.
- Doe het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje van 10 centimeter.
- Spuit rondjes, met een diameter van 3 centimeter, op een bakplaat.
- Druk de puntjes met een natte vinger naar beneden.
- Bak de bitterkoekjes gaar in ongeveer 15 minuten.
- Haal de bitterkoekjes uit de oven en schuif het bakpapier direct van de bakplaat.
- Laat de bitterkoekjes afkoelen en hak ze fijn.
Polonaise gebak
- Zet de oven terug naar 100 graden.
- Klop de eiwitten met een snufje zout stijf in een kom.
- Voeg beetje bij beetje de kristalsuiker toe en klop dit stijf.
- Spatel vervolgens voorzichtig de poedersuiker en maïzena door de meringue.
- Doe de meringue in een spuitzak met een glad spuitmondje van 10 centimeter.
- Spuit 1 dichte bodem van 20 centimeter en 1 ring van 20 centimeter op.
- Spuit 2 ringen van 15 centimeter op twee bakplaten op.
- Droog de meringue ongeveer 40 minuten in de oven.
- Zet de overige meringue in de koelkast.
- Haal de meringue uit de oven en spuit nieuwe ringen op de gebakken meringue.
- Besmeer de buitenkant met meringue en strijk dit glad met een paletmes.
- Droog de meringue wederom ongeveer 40 minuten in de oven.
- Haal de meringue uit de oven en laat het afkoelen.
- Bestrijk de binnenkant van de polonaise met een dun laagje gesmolten karamel chocolade.
Vanille vla
- Breng 450 gram melk met 50 gram suiker aan de kook.
- Voeg het merg van 1 vanillestokje en het vanillestokje toe.
- Meng de overgebleven melk en suiker, de custardpoeder, maïzena en de eidooiers in een kom tot een glad geheel.
- Verwijder het vanillestokje als de melk kookt.
- Giet een klein beetje hete melk bij het koude melkmengsel, meng dit goed door en giet het mengsel bij de hete melk.
- Laat de vanille vla op laag vuur een paar minuten koken en blijf goed roeren.
- Voeg de fijngehakte bitterkoekjes toe.
- Zet de vanille vla apart voor de opbouw van de polonaise.
Perencompote
- Schil de peren en snijd het in kleine stukjes.
- Breng de perenblokjes, het water en de geleisuiker in een steelpan aan de kook.
- Voeg dan de geraspte gember, kaneel en citroenrasp en -sap toe.
- Roer vervolgens de kardemon en steranijs door de compote.
- Laat het mengsel pruttelen tot het is ingedikt en zet apart voor de opbouw van de polonaise.
Gepocheerde peren
- Breng het water, kaneelstokje, steranijs en citroensap in een steelpan aan de kook.
- Voeg het merg van een vanillestokje en het vanillestokje toe.
- Schil de peren, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis.
- Leg de peren in het kokende vocht. Leg een bordje op de peren, zodat ze niet gaan drijven.
- Laat de peren ongeveer 30 minuten pruttelen in het vocht.
- Haal de peren uit het vocht, leg ze in een platte schaal en zet ze in de koelkast.
Mascarponemousse
- Splits de eieren.
- Klop de eiwitten op in een kom.
- Klop daarnaast de eidooiers met de suiker op tot de suiker is opgelost.
- Klop vervolgens de mascarpone los.
- Voeg de eidooiers toe aan de mascarpone.
- Voeg een scheutje amandellikeur toe aan de mascarpone.
- Spatel de eiwitten door het mascarponemengsel.
- Zet de mascarponemousse in de koelkast.
Opbouw van de polonaise
- Vul het polonaise gebak met een laag vanille vla.
- Verdeel een laag perencompote over de vanille vla.
- Verdeel een laag mascarponemousse over de perencompote.
- Decoreer de taart met een laag gepocheerde peren boven op de polonaise.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.