E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Peren in de polonaise

De frisse, zachte smaak van peer maakt deze polonaise overheerlijk! De polonaise is gevuld met zelfgemaakte vanillevla, bitterkoekjes, perencompote en gepocheerde peren.

Sandra

Recept van
Sandra

Taart
(1) reviews

Ingrediënten

Polonaise bak

  • 6 eiwitten
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram poedersuiker
  • Snufje zout
  • 15 gram maïzena
  • 100 gram caramel chocolade

Vanille vla

  • 500 gram volle melk
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 20 gram custardpoeder
  • 2 eidooiers
  • 15 gram maïzena

Bitterkoekjes

  • 145 gram blanke amandelen
  • 145 gram poedersuiker
  • 2 theelepels amandelextract
  • Snufje zout
  • 2 eiwitten

Perencompote

  • 500 gram peren
  • 200 gram geleisuiker
  • 15 gram gember
  • 50 milliliter water
  • 1 citroen
  • 1 theelepel kaneel 
  • 1 theelepel steranijs
  • 1 theelepel kardemon

Gepocheerde peren

  • 1 citroen
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 1 vanillestokje
  • 3 peren
  • 500 milliliter water

Mascarponemousse

  • 500 gram mascarpone
  • 30 gram kristalsuiker
  • Amandellikeur 
  • 4 eieren

Bereidingswijze

peren in de polonaiseDeze polonaise is een taart voor de echte fans van peren. Daarnaast leer je hoe je je eigen vanille vla maakt, dus lees snel verder!

 

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • Foodprocessor
  • Spuitzak
  • Spuitmondje glad 10 centimeter 
  • Mixer
  • Steelpan
  • Garde
  • Verhoudfolie
  • Dunschiller
  • Rasp

Voorbereiding voor de polonaise

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Bitterkoekjes

  • Maal de amandelen met de poedersuiker fijn.
  • Voeg vervolgens de amandelextract, zout en 2 eiwitten toe en maal fijn tot een pasta.
  • Doe het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje van 10 centimeter.
  • Spuit rondjes, met een diameter van 3 centimeter, op een bakplaat.
  • Druk de puntjes met een natte vinger naar beneden.
  • Bak de bitterkoekjes gaar in ongeveer 15 minuten.
  • Haal de bitterkoekjes uit de oven en schuif het bakpapier direct van de bakplaat.
  • Laat de bitterkoekjes afkoelen en hak ze fijn.

Polonaise gebak

  • Zet de oven terug naar 100 graden.
  • Klop de eiwitten met een snufje zout stijf in een kom.
  • Voeg beetje bij beetje de kristalsuiker toe en klop dit stijf.
  • Spatel vervolgens voorzichtig de poedersuiker en maïzena door de meringue.
  • Doe de meringue in een spuitzak met een glad spuitmondje van 10 centimeter.
  • Spuit 1 dichte bodem van 20 centimeter en 1 ring van 20 centimeter op. 
  • Spuit 2 ringen van 15 centimeter op twee bakplaten op.
  • Droog de meringue ongeveer 40 minuten in de oven.
  • Zet de overige meringue in de koelkast.
  • Haal de meringue uit de oven en spuit nieuwe ringen op de gebakken meringue.
  • Besmeer de buitenkant met meringue en strijk dit glad met een paletmes.
  • Droog de meringue wederom ongeveer 40 minuten in de oven.
  • Haal de meringue uit de oven en laat het afkoelen.
  • Bestrijk de binnenkant van de polonaise met een dun laagje gesmolten karamel chocolade.

Vanille vla

  • Breng 450 gram melk met 50 gram suiker aan de kook.
  • Voeg het merg van 1 vanillestokje en het vanillestokje toe.
  • Meng de overgebleven melk en suiker, de custardpoeder, maïzena en de eidooiers in een kom tot een glad geheel.
  • Verwijder het vanillestokje als de melk kookt.
  • Giet een klein beetje hete melk bij het koude melkmengsel, meng dit goed door en giet het mengsel bij de hete melk.
  • Laat de vanille vla op laag vuur een paar minuten koken en blijf goed roeren.
  • Voeg de fijngehakte bitterkoekjes toe.
  • Zet de vanille vla apart voor de opbouw van de polonaise.

Perencompote

  • Schil de peren en snijd het in kleine stukjes.
  • Breng de perenblokjes, het water en de geleisuiker in een steelpan aan de kook.
  • Voeg dan de geraspte gember, kaneel en citroenrasp en -sap toe.
  • Roer vervolgens de kardemon en steranijs door de compote.
  • Laat het mengsel pruttelen tot het is ingedikt en zet apart voor de opbouw van de polonaise.

Gepocheerde peren

  • Breng het water, kaneelstokje, steranijs en citroensap in een steelpan aan de kook.
  • Voeg het merg van een vanillestokje en het vanillestokje toe.
  • Schil de peren, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis.
  • Leg de peren in het kokende vocht. Leg een bordje op de peren, zodat ze niet gaan drijven.
  • Laat de peren ongeveer 30 minuten pruttelen in het vocht.
  • Haal de peren uit het vocht, leg ze in een platte schaal en zet ze in de koelkast.

Mascarponemousse

  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten op in een kom.
  • Klop daarnaast de eidooiers met de suiker op tot de suiker is opgelost.
  • Klop vervolgens de mascarpone los.
  • Voeg de eidooiers toe aan de mascarpone.
  • Voeg een scheutje amandellikeur toe aan de mascarpone.
  • Spatel de eiwitten door het mascarponemengsel.
  • Zet de mascarponemousse in de koelkast.

Opbouw van de polonaise

  • Vul het polonaise gebak met een laag vanille vla. 
  • Verdeel een laag perencompote over de vanille vla.
  • Verdeel een laag mascarponemousse over de perencompote. 
  • Decoreer de taart met een laag gepocheerde peren boven op de polonaise.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.