E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Peren-chocolade meringuetaart

Guido

Recept van
Guido

(0) reviews

Ingrediënten

Meringueschijven

  • 265 gram gepasteuriseerd eiwit
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 snuf zout
  • 100 gram amandelmeel
  • 125 gram Blanke hazelnoten
  • 3 eetlepels bloem

Perenmousse

  • 438 gram kristalsuiker
  • 1 kaneel stokje/ vanille stokje
  • 500 milliliter muskaatwijn
  • 700 gram peren (groot)
  • 300 gram suiker
  • 100 gram water
  • 20 gram gelatine
  • 170 gram gepasteuriseerd eiwit

Chocoladeschijven

  • 400 gram pure chocolade callets
  • 200 gram hazelnoten
  • 100 gram kristalsuiker

Botercrème

  • 1 vanillestokje
  • 250 gram melk
  • 25 gram custard poeder
  • 25 gram suiker
  • 100 gram hazelnoten
  • 100 gram dulce de leche (gecondenseerde melk)
  • 250 gram boter

Samenstellen

  • 150 gram kristalsuiker
  • 200 milliliter slagroom

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Rooster alle hazelnoten voor het recept.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 135°C.
  • Leg spuitzakken klaar.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg ballonnen klaar.

Meringueschijven

  • Doe eiwitten in een brandschone kom.
  • Voeg een beetje suiker en zout toe en klop luchtig en schuimig.
  • Voeg vervolgens de overige poedersuiker toe en klop tot stijve pieken.
  • Weeg 125 gram hazelnoten af en hak fijn.
  • Vouw amandelmeel, hazelnoten en bloem door het eiwitschuim.
  • Doe het beslag in spuitzakken en spuit twee meringueschijven en mooie toefjes op de bakplaat.
  • Zet in de oven. Verlaag na 15 minuten de oventemperatuur naar 90°C en bak nog 75-95 minuten.

Perenmousse

  • Doe 100 gram suiker, kaneel en muskaatwijn in een pannetje en breng net tot het kookpunt.
  • Schil ondertussen de peren. Snijd in partjes.
  • Leg de peren in de warme wijnsiroop en pocheer 3-7 minuten (afhankelijk van hoe rijp de peren zijn. Zachte peren hoeven slechts een paar minuten te pocheren).
  • Laat uitlekken op een stukje keukenpapier.
  • Doe 300 gram suiker in een schone pan en voeg 100 gram water toe. Breng aan de kook en laat suikersiroop koken tot 120°C.
  • Klop eiwitten met 38 gram suiker op tot wit en schuimig.
  • Schenk vervolgens al kloppend voorzichtig de suikersiroop bij de eiwitten.
  • Voeg daarna gelatine toe en klop tot stijve pieken vormen en het mengsel op kamertemperatuur is.
  • Pureer 2/3 van de gepocheerde peren.
  • Meng perenpuree door de mousse.
  • Laat opstijven in de koelkast.

Chocoladeschijven

  • Smelt chocolade au bain-marie.
  • Laat chocolade tempereren.
  • Blaas de ballonnen klein op.
  • Hak de overige hazelnoten met suiker fijn.
  • Schenk de koude chocolade over de ballonnen om schaaltjes te vormen.
  • Maar schijven door chocolade op bakpapier te schenken.
  • Strooi het hazelnotenkruim over de chocolade.

Botercrème

  • Snijd vanillestokjes open en schraap het merg er uit.
  • Maak een papje van een scheutje melk en custardpoeder.
  • Verhit de overige melk, suiker, vanillemerg en –stokje in een pannetje op laag vuur.
  • Schenk een klein beetje hete melk bij het custardmengsel. Klop goed door.
  • Schenk dan alle melk er door, roer door en schenk alles terug in de pan.
  • Laat op laag vuur even koken en indikken.
  • Schenk op een schaal en laat afkoelen.
  • Doe hazelnoten en dulce de leche in een keukenmachine en hak tot een pasta.
  • Klop boter luchtig.
  • Voeg afgekoelde banketbakkersroom en hazelnotenpasta toe en klop 1,5 uur tot een mooie egale crème.

Samenstellen

Bouw de taart als volgt op:

  • Leg een meringueschijf op het werkblad.
  • Smeer hier een laag botercrème op.
  • Dek af met een tweede meringueschijf.
  • Spuit de perenbavarois in de chocoladebakjes. Verdeel stukje gepocheerde peer over de bavarois.
  • Klop slagroom en suiker op en doe in een spuitzak.
  • Zet de bakjes op de taart en maak af met meringuetoefjes en slagroom.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.