E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Borduurtje factuurtje

Deze genoise cake met oranjebloesemsiroop is van binnen misschien vrij eenvoudig, maar van buiten is het een plaatje! Binnenin zitten aardbeien en slagroom, een klassieke combinatie. In Japan is dit echt een luxe taartje, volgens Mats.

Mats

Recept van
Mats

Taart
(7) reviews

Ingrediënten

Genoise cake

  • 12 eieren
  • 360 gram witte basterdsuiker
  • 360 gram bloem
  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 60 milliliter room
  • 3 theelepels vanille-extract

Oranjebloesem siroop

  • 150 milliliter water
  • 150 gram kristalsuiker
  • 2 theelepels oranjebloesemwater

Italiaanse meringue botercrème

  • 300 gram eiwit
  • 360 gram witte basterdsuiker
  • 100 milliliter water
  • 1000 gram ongezouten roomboter
  • 4 theelepels amandelextract
  • Gele kleurstof
  • Roze kleurstof
  • Groene kleurstof
  • Witte kleurstof
  • Blauwe kleurstof

Vulling

  • 900 gram aardbeien
  • 600 milliliter slagroom
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • Rasp van 4 limoenen

Bereidingswijze

Een aangesneden genoise cake met oranjebloesemsiroop van Mats.Deze genoise cake patroontaart is wel even een klusje om te maken. De lelies aan de buitenkant maak je namelijk door allemaal kleine stipjes te zetten. En hoe meer bloemen je maakt, hoe meer werk het is! Volgens Janny lijkt het alsof het erop geborduurd is, ze vindt het heel verfijnd. Volgens Robèrt is een vulling van aardbeien en slagroom altijd lekker!

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Spatel
  • Garde
  • Staafmixer
  • Bakpapier
  • 3 springvormen (18 centimeter)
  • Spuitzak
  • Spuitmond
  • Thermometer

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Vet de bakvormen in en bekleed ze met bakpapier.

Genoise cake

  • Klop de eieren met de suiker tot een licht en schuimig mengsel in ongeveer 5 tot 10 minuten op hoge snelheid. Het mengsel is dan in volume ongeveer verdrievoudigd.
  • Zeef de bloem boven het ei en vouw het er voorzichtig doorheen.
  • Smelt de boter en room en vouw voorzichtig door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de 3 bakvormen.
  • Bak de cakes in 20 tot 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Oranjebloesem siroop

  • Kook het water met de suiker tot de suiker is opgelost in een pan.
  • Haal de pan van het vuur en voeg het oranjebloesem water toe. Laat volledig afkoelen.

Italiaanse meringue botercrème

  • Kook 280 gram suiker met het water tot 121 graden.
  • Klop ondertussen de eiwitten met de rest van de suiker tot zachte pieken.
  • Giet de suikersiroop langzaam al kloppend bij de eiwitten. Blijf kloppen tot het mengsel afgekoeld is.
  • Zet de meringue in de koelkast.
  • Voeg de boter in blokjes toe aan de koude meringue en klop tot een gladde botercrème.
  • Voeg de amandelextract toe aan de botercrème en roer kort door.

Opbouw van de Genoise cake

  • Klop de slagroom met de suiker en limoenrasp stijf.
  • Snijd de aardbeien in dunne plakjes.
  • Leg de eerste laag cake neer en trempeer met de oranjebloesem siroop.
  • Bestrijk de laag cake met botercrème, voeg een laag gesneden aardbeien toe en bedek met slagroom.
  • Herhaal bovenstaande stappen voor elke laag cake.
  • Smeer de taart af met een dunne laag botercrème.
  • Kleur de overige botercrème geel, roze, groen, wit, lichtblauw en donkerblauw met behulp van de kleurstof.
  • Stort alle gekleurde botercrèmes in verschillende spuitzakken.
  • Decoreer de taart af door mini stipjes met de gekleurde botercrèmes aan te brengen in de vorm van een lelie rondom de taart. Leg wat aardbeien op de bovenkant van de taart.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.