Om het patroon van deze patroontaart te maken, moet je heel secuur werken. Alle stipjes zet je namelijk met de hand. Janny zegt dat het een zwaar taartje is, maar niet onaangenaam zwaar. Robèrt vindt de crunch van de pecannoten erin heel lekker!
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Bakplaat
- 3 taartvormen (20 centimeter)
- Garde
- Spatel
- Spuitzak
- Spuitmond
- Mengkom
- Steelpan
Voorbereiding voor de patroontaart
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet 3 bakvormen in en bekleed de bodem met bakpapier.
Stapeltaart
- Doe boter, suiker, vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romig geheel.
- Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen in het beslag.
- Meng in een andere kom de bloem, maïzena en bakpoeder goed door.
- Voeg de helft van het bloemmengsel bij de boter en klop rustig door.
- Voeg de helft van de karnemelk toe aan het beslag en meng dit goed door.
- Herhaal bovenstaande stappen voor de andere helft van de bloem en karnemelk.
- Verdeel het beslag over de 3 bakvormen.
- Bak de cakes in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.
- Laat ze afkoelen tot de opbouw van de patroontaart.
Chocolade-tahin vulling
- Verwarm de slagroom in een pan tot net onder het kookpunt.
- Breek ondertussen de chocolade in stukjes in een mengkom.
- Giet de warme slagroom over de chocolade heen. Voeg de honing, 2 eetlepels tahin, za’atar en zout toe.
- Laat de chocolade 1 minuut staan en roer vervolgens door tot een gladde saus.
- Klop de eidooiers door de warme chocolade. Zet de kom in de koelkast om op te laten stijven.
- Roer de mascarpone en de rest van de tahin door de crème. Voeg naar smaak nog meer za’atar kruiden toe.
- Zet de vulling apart tot de opbouw van de patroontaart.
Gekaramelliseerde pecannoten
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verwarm de maple syrup, corn syrup en suiker in een pan op laag vuur tot de suiker smelt.
- Doe de pecannoten en het zout in de pan. Blijf roeren tot de noten helemaal omhuld zijn met suikersiroop.
- Leg de noten op een bakplaat.
- Bak de gekaramelliseerde pecannoten voor 8 minuten in de voorverwarmde oven.
- Snijd de nootjes in stukjes.
Botercrème
- Doe de custardpoeder en suiker in een kom. Roer goed door.
- Verwarm de melk en slagroom met het vanillestokje in een pan.
- Voeg een flinke scheut van de warme melk toe aan de custard en meng door elkaar.
- Giet vervolgens alles terug in de pan en verwarm al roerend tot een dikke, gele vla. Blijf roeren tot kamertemperatuur.
- Voeg de boter blokje voor blokje en de suiker toe aan de room. Blijf roeren tot de crème wit uitslaat.
- Houd driekwart van de botercrème apart. Voeg aan een vierde deel van de botercrème de espressopoeder toe.
- Doe de mokkacrème in een spuitzak.
Passievrucht jam
- Week de gelatineblaadjes in koud water voor 10 minuten.
- Kook de mango, passievrucht en geleisuiker in een steelpan voor een aantal minuten.
- Haal de pan van het vuur.
- Roer de geweekte gelatine door de jam heen. Laat afkoelen.
Opbouw van de patroontaart
- Trempeer elke laag cake met de koffielikeur.
- Besmeer elke laag cake met een dun laagje jam en een royale laag chocolade-tahin vulling. Strooi hier wat gekaramelliseerde pecannoten overheen.
- Smeer de hele taart af met de botercrème.
- Maak het ruitpatroon in de crème door stippen in de crème op de taart te zetten met de mokkacrème.
- Decoreer de patroontaart af met de sesamzaadjes en gekaramelliseerde pecannoten op de bovenkant.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.