Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 220˚C.
- Leg een schone bakplaat klaar en bekleed met bakpapier.
- Bedek een broodbakblik met bakpapier.
Deeg
- Doe Zeeuwse bloem in een beslagkom.
- Snijd boter in kleine blokjes en doe bij het bloem.
- Voeg water, zout en ei toe en meng tot een soepel deeg. Dit kan met de hand, maar ook in een keukenmachine met deeghaken. Kneed een paar keer goed door.
- Laat het deeg rusten in de koeling.
Fond
- Leg de kalfsbeenderen en rundbeenderen op de bakplaat.
- Laat in circa 10 minuten bruinen in de oven.
- Snijd wortels en ui klein.
- Haal de beenderen uit de oven, smeer ze in met tomatenpuree en voeg de wortels en ui toe. Zet nogmaals 10 minuten in de oven.
- Vul een grote soeppan met ongeveer 2 liter water.
- Voeg geroosterde beenderen, groente, knoflook en specerijen naar smaak toe (alles moet onder water staan) en laat dit minstens 15 minuten inkoken.
- Verhoog de oventemperatuur naar 230˚C.
Levervulling
- Snijd kippenlever, ui, wortel en champignon klein.
- Verhit olijfolie en boter in een koekenpan en bak de ingrediënten. Breng op smaak met zout en peper.
- Pureer alles in de keukenmachine.
- Laat snel afkoelen in de koeling.
Farce
- Smeer de kalfsfilet in met zout en peper.
- Maal de filet fijn in de keukenmachine samen met de cognac.
- Hel over in een beslagkom.
- Snijd de vetspek klein.
- Meng dit samen met eieren en room door de gemalen kalfsfilet.
- Blancheer de pistachenoten.
- Voeg samen met de kippenlever bij het kalfsmengsel en meng goed door.
- Zet in de koeling.
Fond II
- Week de gelatineblaadjes ongeveer 10 minuten in koud water tot zacht.
- Meet 500 milliliter fond aan.
- Voeg gelatineblaadjes toe en roer goed door tot de gelatine volledig is opgelost.
- Laat afkoelen en opstijven.
Samenstellen
- Rol het deeg uit tot een grote lap. Snijd een kruisvormige lap uit en bekleed de vorm hiermee. Laat de kruizen overhangen, hiermee dekt u straks de vulling af.
- Bedek het deeg met plakken vetspek, laat ook deze over de vorm hangen.
- Schep de vulling in de vorm.
- Vouw het deeg en buikspek over de vulling.
- Rol een stuk deeg uit en maak een deksel voor de paté.
- Snijd hier twee gaatjes in om het vocht te laten verdampen tijdens het bakken.
- Maak van aluminiomfolie twee schoorsteentjes en steek deze in de gaatjes op de deksel.
- Versier het deeg met het restdeeg.
- Klop eidooier los.
- Bak de paté 8 tot 10 minuten op 230˚C.
- Verlaag de temperatuur naar 180˚C en bak nog 30 minuten.
Garnering
- Doe cranberry’s, honing en water in een steelpannetje en zet op het vuur.
- Laat koken tot een dikke saus.
- Laat afkoelen.
- Serveer bij de Purmerénd en croûte.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.