Voorbereiding
- Vet een paté en croûte-vorm in met boter en bestuif met bloem.
- Leg twee ronde steekvormpjes met een diameter van 2 centimeter en aluminiumfolie klaar.
Deeg
- Meng bloem, reuzel, water, ei en een snufje zout in een mengkom.
- Kneed kort tot een soepel deeg.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat rusten in de koelkast.
Levervulling
- Snipper de ui, champignons en winterpeen.
- Smelt boter in een pan en bak ui, champignons, wortel en eendenlevertjes.
- Voeg laurierblad en nootmuskaat toe en breng op smaak met zout en peper.
- Verwijder laurierblaadjes.
- Pureer alles in de keukenmachine en schep de vulling in een kom.
- Zet in de koelkast en laat ijskoud worden.
Farce
- Snijd de eendenborstfilet en varkenshaasfilet in stukken van ongeveer 1,5 centimeter.
- Doe in een kom met cognac, 2 tl tijm, piment, zout en peper.
- Zet ongeveer 30 minuten koel weg.
- Maal het vlees vervolgens in de keukenmachine een paar keer kort met de pulse knop.
- Kneed vetspek, eieren en gevogelte glacé erdoor en als laatste de room.
- Laat de farce ijskoud worden.
- Roer de eendenlevervulling door de farce en zet de vulling in de koelkast.
Gelei
- Week de gelatine in koud water.
- Breng de helft van de fond aan de kook.
- Knijp de gelatine uit en los op in de warme fond.
- Schenk de koude fond erbij en laat het mengsel koud worden.
Samenstellen
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Laat de kersen uitlekken.
- Bruineer de hazelnoten even in de pan.
- Haal het deeg uit de koeling en rol het uit tot een dunne lap.
- Snijd het deeg in een kruisvorm zodat het in de vorm past en het deeg bij dichtvouwen aan alle kanten overlapt.
- Bekleed de vorm met het deeg en beleg het deeg met plakjes vetspek
- Verdeel de helft van de vulling over de vorm en druk goed aan.
- Hak de kersen grof en verdeel ze over de vulling.
- Meng de hazelnoten met de overige vulling en vul de paté hier verder mee op.
- Klap het vetspek en het deeg over de vulling en zorg ervoor dat de paté gesloten is.
- Snijd eventueel een deksel uit het overige deeg en sluit de paté af.
- Steek met de ronde vormpjes twee rondjes uit het deeg en het vetspek en schuif er “schoorsteentjes” van aluminiumfolie in.
- Maak decoratie van het overige deeg en bekleed de deksel hiermee.
- Kluts het ei en bestrijk het deeg.
- Bak de paté circa 20 minuten in de hete oven.
- Verlaag vervolgens de temperatuur naar 185°C en bak nog ongeveer 40-50 minuten.
- Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Verwijder de schoorsteentjes en haal de paté uit de vorm.
- Schenk de gelei voorzichtig in de schoorsteentjes en laat opstijven.
Kersencompote
- Verwarm kersen, suiker, rozemarijn en water in een pan op hoog vuur. Gebruikt u bevroren kersen? Voeg dan geen water toe.
- Breng aan de kook en zet het vuur middelhoog.
- Doe een deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten sudderen tot de kersen zacht zijn en de saus is ingedikt.
- Haal van het vuur en voeg de balsamico toe.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer bij de afgekoelde paté en croûte.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.