E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Pasteitjes

Pasteitjes maak je zelf! Robèrt legt je hier haarfijn uit hoe je bladerdeeg moet touren. Let op: gebruik het bladerdeegrecept van de tompoucen.

Hartig
(72) reviews

Ingrediënten

Pasteitjes

  • 500 gram bladerdeeg
  • 1 ei
  • water
  • snufje zout

Bereidingswijze

Bladerdeeg recept

Recept bladerdeeg van HHB tompoucen

Voorbereiding

  • Leg een ronde steker van 8, 7 en 6 centimeter klaar.
  • Verwarm de oven voor op 230˚C.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Leg een vel bakpapier klaar.
  • Leg een ovenrooster klaar.
  • Kijk de bakvideo.

Pasteitjes

  • Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 3,5 mm. Draai het deeg regelmatig om en draai het dan ook iedere keer een kwartslag.
  • Trek met een vork lichte streepjes in het deeg.
  • Druk met een steker van 8 centimeter 8 rondjes uit het deeg.
  • Leg vier van deze rondjes op een bord en laat even opstijven in de koeling.
  • Leg de andere vier rondjes op een bakplaat en maak een beetje nat met water. Zet weg.
  • Zodra de andere vier rondjes goed koud zijn, haal uit de koeling. Maak ringen van het deeg met behulp van een steker van 6 centimeter. Zorg ervoor dat u recht in het midden steekt.
  • Leg de ringen op de vier cirkels. Let hierbij op de streepjes die u eerder heeft getrokken: zorg ervoor dat de streepjes precies op elkaar liggen. Tijdens het bakken krimpt het deeg namelijk en door het deeg goed te stapelen, wordt voorkomen dat de pasteitjes scheef bakken.
  • Prik gaatjes in de bodem van de bakjes.
  • Klop het ei los met een snufje zout en smeer voorzichtig een dun laagje ei over de pasteirand.
  • Leg een schoon vel bakpapier over de pasteitjes, druk voorzichtig aan en leg 10 minuten weg.
  • Rol het overgebleven deeg opnieuw uit. Steek hier vier deksels uit met de 7 centimeter-steker of gebruik een stervormpje voor de kerstsfeer.
  • Bestrijk de bovenste rand van de deksel met wat ei. Leg weg.
  • Schuif de bakplaat met pasteibakjes in de oven en schuif het rooster er vlak boven. Hierdoor bakken de pasteitjes op gelijke hoogte.
  • Bak ze 10 minuten op 230˚C.
  • Na tien minuten zullen de pasteitjes gerezen zijn tot het rooster. Zet het rooster hoger en verwijder het bakpapiertje.
  • Verlaag de oventemperatuur tot 180˚C en zet ook de dekseltjes in de oven.
  • Bak nog eens ongeveer 10/12 minuten.
  • Haal de pasteitjes uit de oven en schraap het ongare gerezen deeg van de bodem. Op die manier worden het diepe pasteibakjes. Gebruik hiervoor een vork.
  • Bak de pasteitjes nog eens 5 tot 10 minuten verder zodat ook de bodem gaar en knapperig wordt. Houdt ondertussen de dekseltjes in de gaten en voorkom dat deze te donker worden.
  • Laat afkoelen of gebruik direct.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.