Bladerdeeg recept
Recept bladerdeeg van HHB tompoucen
Voorbereiding
- Leg een ronde steker van 8, 7 en 6 centimeter klaar.
- Verwarm de oven voor op 230˚C.
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Leg een vel bakpapier klaar.
- Leg een ovenrooster klaar.
- Kijk de bakvideo.
Pasteitjes
- Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 3,5 mm. Draai het deeg regelmatig om en draai het dan ook iedere keer een kwartslag.
- Trek met een vork lichte streepjes in het deeg.
- Druk met een steker van 8 centimeter 8 rondjes uit het deeg.
- Leg vier van deze rondjes op een bord en laat even opstijven in de koeling.
- Leg de andere vier rondjes op een bakplaat en maak een beetje nat met water. Zet weg.
- Zodra de andere vier rondjes goed koud zijn, haal uit de koeling. Maak ringen van het deeg met behulp van een steker van 6 centimeter. Zorg ervoor dat u recht in het midden steekt.
- Leg de ringen op de vier cirkels. Let hierbij op de streepjes die u eerder heeft getrokken: zorg ervoor dat de streepjes precies op elkaar liggen. Tijdens het bakken krimpt het deeg namelijk en door het deeg goed te stapelen, wordt voorkomen dat de pasteitjes scheef bakken.
- Prik gaatjes in de bodem van de bakjes.
- Klop het ei los met een snufje zout en smeer voorzichtig een dun laagje ei over de pasteirand.
- Leg een schoon vel bakpapier over de pasteitjes, druk voorzichtig aan en leg 10 minuten weg.
- Rol het overgebleven deeg opnieuw uit. Steek hier vier deksels uit met de 7 centimeter-steker of gebruik een stervormpje voor de kerstsfeer.
- Bestrijk de bovenste rand van de deksel met wat ei. Leg weg.
- Schuif de bakplaat met pasteibakjes in de oven en schuif het rooster er vlak boven. Hierdoor bakken de pasteitjes op gelijke hoogte.
- Bak ze 10 minuten op 230˚C.
- Na tien minuten zullen de pasteitjes gerezen zijn tot het rooster. Zet het rooster hoger en verwijder het bakpapiertje.
- Verlaag de oventemperatuur tot 180˚C en zet ook de dekseltjes in de oven.
- Bak nog eens ongeveer 10/12 minuten.
- Haal de pasteitjes uit de oven en schraap het ongare gerezen deeg van de bodem. Op die manier worden het diepe pasteibakjes. Gebruik hiervoor een vork.
- Bak de pasteitjes nog eens 5 tot 10 minuten verder zodat ook de bodem gaar en knapperig wordt. Houdt ondertussen de dekseltjes in de gaten en voorkom dat deze te donker worden.
- Laat afkoelen of gebruik direct.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.