E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Steengoed

Deze pakjestaart is extra speciaal, want het is een geode taart. Bij zo'n taart zie je vaak kristalen aan de buitenkant zitten. Niet bij deze taart, hier ziet de glinsterende verrassing binnenin verstopt!

Mats

Recept van
Mats

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Chiffon cake

  • 225 gram bloem
  • 300 gram kristalsuiker
  • 13,5 gram bakpoeder
  • 3,5 gram zout
  • 135 milliliter olijfolie
  • 5 eidooiers
  • 200 milliliter water
  • 11 milliliter vanille-extract
  • Rasp van 1 citroen
  • 7 eiwitten

Limoen curd

  • 150 milliliter limoensap
  • Rasp van 5 limoenen
  • 225 gram kristalsuiker
  • 5 eidooiers
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 40 gram maïzena
  • 2 gelatineblaadjes

Botercrème

  • 600 gram ongezouten roomboter
  • 600 gram roomkaas
  • 300 gram Griekse yoghurt
  • 300 gram poedersuiker
  • Witte kleurstof

Pâte sucrée

  • 200 gram bloem
  • 90 gram poedersuiker
  • 30 gram amandelmeel
  • 50 gram maïzena
  • 90 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei
  • 5 milliliter vanille-extract

Decoratie

  • 700 gram witte suikerspin druiven
  • 100 gram blauwe bessen
  • 200 gram witte kandijsuiker
  • Groene kleurstof
  • 750 gram rode marsepein

Bereidingswijze

Pakjestaart met botercrème en limoen curd van Mats

In deze pakjestaart zit een geode taart verstopt. Leuk om zelf eens mee te experimenteren! Janny geeft nog wel een tip: “Vaak zie je bij een geode taart de kristallen aan de buitenkant zitten. Op die manier kan je heel mooi zien dat de taart een opengespleten steenkristal moet voorstellen. Als je de geode taart inpakt, loop je het risico dat de suiker zacht wordt.”

Probeer het dus zelf uit en kies ervoor om de kristalen aan de binnen- of de buitenkant van deze taart te plaatsen!

Bakbenodigdheden

  • 2 bakvormen van 18 centimeter
  • Staande mixer met toebehoren
  • Maatbeker
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Spuitzak
  • Spatel
  • Steelpan
  • Rasp
  • Citruspers
  • Liniaal
  • Kwastje
  • Keukenmachine

Voorbereiding voor de pakjestaart

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Vet 2 bakvormen in en bekleed de bodem met bakpapier.

Chiffon cake

  • Voeg de bloem, bakpoeder, zout en 225 gram suiker bij elkaar in een grote kom.
  • Maak een kuiltje in het midden van de ingrediënten en doe daar de olijfolie, eidooiers, water, vanille-extract en citroenrasp in. Meng dit alles vervolgens tot een glad beslag.
  • Doe de eiwitten en de overige suiker in een andere kom en klop dit tot zachte pieken.
  • Spatel de eiwitten voorzichtig door het beslag.
  • Verdeel het beslag over 2 bakvormen, vul ze niet verder dan twee derde van de vorm.
  • Bak de biscuits in 55 tot 60 minuten gaar.
  • Laat de biscuits afkoelen tot de opbouw van de pakjestaart.

Limoen curd

  • Week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water.
  • Verwarm het limoensap, limoenrasp, kristalsuiker, eidooiers en maïzena in een kom au bain-marie. Blijf constant roeren met een garde voor ongeveer 10 tot 15 minuten.
  • Haal de kom van de warmtebron zodra het mengsel warm genoeg is.
  • Voeg de boter beetje bij beetje toe aan de curd en meng dit goed door.
  • Voeg dan de gelatineblaadjes toe aan de curd en meng dit goed door.
  • Giet de limoen curd in een platte schaal en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Leg de limoen curd in de vriezer tot de opbouw van de pakjestaart.

Botercrème

  • Klop de boter met de roomkaas in 3 tot 4 minuten op.
  • Zeef de poedersuiker en voeg deze beetje bij beetje toe aan het botermengsel. Blijf na het toevoegen nog ongeveer 2 tot 3 minuten doorkloppen.
  • Voeg de Griekse yoghurt en vanille-extract al mixend toe. Mix dit 2 tot 3 minuten goed door.
  • Zet de botercrème in de koelkast en laat deze minimaal 30 minuten opstijven.

Pâte sucrée

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Meng de bloem, poedersuiker, amandelmeel en maïzena in een kom goed door.
  • Snijd de boter in blokjes en voeg deze toe aan de droge ingrediënten. Meng dit, tot er grove kruimels ontstaan.
  • Voeg het ei toe en meng tot een egaal deeg. Voeg, indien nodig, een theelepel water toe om het deeg te binden.
  • Vorm een schijf van het deeg, wikkel het in vershoudfolie en het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg vervolgens uit tussen 2 vellen bakpapier tot een dikte van 2 centimeter.
  • Leg het uitgerolde deeg weer in de koelkast om op te stijven.
  • Drapeer het deeg voorzichtig over de buitenkant van de taartvorm en druk het lichtjes aan om de vorm te volgen.
  • Laat de taartvorm met het deeg afkoelen in de koelkast.
  • Bak het deeg in 18 minuten gaar en laat het daarna afkoelen.

Opbouw van de pakjestaart

  • Snijd de biscuits horizontaal door midden, zodat er 4 lagen ontstaan.
  • Besmeer een laag biscuit met botercrème en beleg deze met een laag suikerspin druiven.
  • Leg de tweede laag biscuit hier bovenop, besmeer deze met limoen curd en verdeel hier de blauwe bessen overheen.
  • Leg de derde laag biscuit hier bovenop en besmeer deze met botercrème.
  • Leg de vierde laag biscuit hier bovenop, besmeer deze met limoen curd en verdeel hier de blauwe bessen overheen.
  • Snijd met een mes gaten uit het midden van de biscuits, doe dit niet bij de onderste en de bovenste laag.
  • Besmeer de binnenkant van de uitgesneden gaten met een dunne laag botercrème.
  • Kleur de witte kandijsuiker groen met eetbare verf en voeg eetbare goudstof toe voor extra glans.
  • Vul de uitsparing voorzichtig voorzichtig met de gekleurde kandijsuiker en druk de kandijsuiker stevig in de crème.
  • Smeer de binnenkant van de geode een klein beetje in met botercrème.
  • Crumb coat de buitenkant van de taart met botercrème en zet de taart in de koelkast.
  • Plaats de deksel van pâte sucrée voorzichtig bovenop de taart.
  • Maak een rode strik van marsepein en voeg gele details toe.
  • Decoreer de pakjestaart met een strik rondom de taart.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.