E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Paasslof van Robèrt

Wie dol is op een slof, zal zeker bij worden van deze paasslof van Robèrt! Je versiert de sloffenbodem met banketbakkersroom en spijsroom. En met advocaat, die je kunt kopen maar ook zelf kunt maken met behulp van dit recept.

Ingrediënten

Boterdeeg

  • 150 gram caroteenboter
  • 125 gram basterdsuiker
  • 15 gram eidooier
  • 4 gram citroenrasp
  • 2 gram zout
  • 120 gram witte bloem (T55)
  • 90 gram Franse bloem (T65)
  • 4 gram bakpoeder
  • 1 gram koolzuurpoeder

Banketbakkersroom

  • 250 gram volle melk
  • 25 gram kookroompoeder, gezeefd 
  • 25 gram suiker
  • ½ vanillestokje

Spijsroom

  • 100 gram amandelspijs
  • 100 gram banketbakkersroom

Advocaat

  • 4 eieren
  • 2 eidooiers
  • 125 gram suiker
  • 150 gram brandewijn

Botercrème

  • 150 gram roomboter
  • 50 gram basterdsuiker
  • 150 gram banketbakkersroom
  • 100 gram advocaat

Decoratie van de paasslof

  • Melkchocolade
  • Gele marsepein
  • Oranje marsepein
  • 50 gram pure chocolade
  • Poedersuiker

Bereidingswijze

In deze paasslof van Robèrt combineer je een fijne sloffenbodem met room en advocaat. Vind je sommige technieken te ingewikkeld? Of heb je niet veel tijd? De advocaat kun je kant-en-klaar kopen en met de versiering kun je zelf naar hartenlust variëren.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren 
  • Deegroller 
  • Marmeren plaat 
  • Spuitzakken
  • Spuitmondje ø 12 millimeter
  • Bakring van ø 16 centimeter
  • Bakmatje
  • Bakplaat
  • Cornetje
  • Paletmes

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 210 graden. 
  • Vet de bakring in en leg op een bakmatje op de bakplaat. 
  • Zet een bak ijswater klaar. 
  • Leg de marmeren plaat in de vriezer. 

Boterdeeg

  • Meng met een vlinderhaak de boter, de basterdsuiker, eidooier, citroenrasp en het zout tot een romig beslag.
  • Meng beide bloemsoorten, bakpoeder en koolzuurpoeder in een kom en zeef dit boven het beslag. Meng tot een homogeen deeg. 
  • Als je een pilletje rolt en dat dubbelvouwt, moet het niet breken. 
  • Verpak het sloffendeeg in plasticfolie en leg in de koelkast.

Banketbakkersroom

  • Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
  • Klop een scheutje melk met het roompoeder en de helft van de suiker tot een papje.
  • Verwarm de overige melk met de rest van de suiker en het vanillemerg tot het begint te borrelen.
  • Giet een scheut warme melk bij het papje en meng tot een geheel.
  • Giet alles terug in de pan en blijf met een garde goed doorroeren tot het geheel begint in te dikken.
  • Dek de room af met folie en laat afkoelen.

Spijsroom

  • Klop de amandelspijs los. 
  • Voeg 100 gram van de afgekoelde banketbakkersroom toe en mix tot een geheel. 
  • Doe de room in een spuitzak. 

Paasslof afbakken

  • Rol het boterdeeg uit tot 6-7 millimeter dik. 
  • Steek met de bakring een deeg uit en leg dat op het bakmatje. 
  • Spuit de spijsroom over het midden van het deeg, laat ½ centimeter langs de rand vrij. 
  • Zet de bakring weer om het deeg. 
  • Bak de sloffenbodem in 11-15 minuten gaar, tot de rand goudbruin is. 
  • Verwijder direct na het bakken de ring en laat de bodem afkoelen. 

Advocaat

  • Verwarm de eieren, eidooiers en de suiker au bain-marie, blijf de hele tijd goed kloppen. 
  • Voeg de brandewijn toe en laat het geheel indikken. Blijf wederom goed kloppen. 
  • Laat de advocaat niet warmer worden dan 62 graden. 
  • Koel de advocaat snel terug, door de au bain-marie pan in een bak ijswater te zetten. 
  • Pak de sloffendeeg en bestrijk de binnenkant met advocaat. 
  • Zet koud weg. 

Botercrème

  • Klop de boter met de suiker luchtig. 
  • Voeg 150 gram banketbakkersroom en 100 gram advocaat toe en mix tot een luchtige botercrème. 
  • Doe in een spuitzak met spuitmondje 12. 
  • Spuit de crème in een bloemvorm van buiten naar binnen op de sloffenbodem. 

Decoratie van de paasslof

  • Smelt de melkchocolade en doe in een cornetje. 
  • Haal de marmeren plaat uit de vriezer. 
  • Spuit de melkchocolade met lange zigzaglijnen in hoog tempo over de plaat. 
  • Schuif de chocoladeslierten tegen elkaar en vouw meteen in een nestje.
  • Plaats het nestje boven op het taartje
  • Maak van gele marsepein 3 kuikentjes voor in het nestje. 
  • Maak van oranje marsepein de snaveltjes. 
  • Smelt de pure chocolade, doe in een cornetje en maak daarmee de oogjes op de kuikens. 
  • Zet de kuikens in het nestje en bestuif het geheel met een beetje poedersuiker.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.