Voorbereiding
- Verwarm oven voor op 180˚C.
- Vet 2 vierkante bakvormen van 20 bij 20 centimeter en 2 ronde bakvormen met een diameter van 18 centimeter in en bestuif met bloem.
- Haal het filodeeg uit de vriezer en laat ontdooien in de koelkast.
- Zet een ovenschaal klaar.
Biscuit
- Klop eieren met suiker en vanille-extract luchtig.
- Zeef de bloem, zetmeel en cacao en spatel door de eieren. Voeg ook de koffielikeur toe en roer goed door.
- Walnoten en dadels fijnhakken, door een beetje bloem halen en spatel door het beslag.
- Giet het beslag in de ronde bakvormen en vak 35-40 minuten.
- Zodra de biscuit klaar is, snijd kleine torentjes uit een van de twee cakes.
- Laat alles afkoelen op een rooster.
Pistachecake
- Maal pistachepitten fijn met helft van suiker.
- Meng met bloem, rest van de suiker, bakpoeder en zout.
- Laat de boter smelten op laag vuur.
- Klop dooiers, water, gesmolten boter en vanille door elkaar en meng door de droge ingrediënten.
- Klop eiwitten luchtig samen met baking soda.
- Spatel eiwitten voorzichtig door het beslag en giet in de vierkante vormen.
- Bak 35-40 minuten in de oven.
- Laat de cake afkoelen op een rooster.
- Verlaag de oventemperatuur tot 160˚C.
Baklava
- Hak pistache- en walnoten fijn in een keukenmachine.
- Hak de abrikozen, vijgen en dadels fijn en meng met de noten.
- Smelt de boter.
- Leg een vel filodeeg op de werkbank en bestrijk met boter. Leg hier nog een vel op en bestrijk dit weer met boter. Herhaal dit tot u drie vellen opgestapeld heeft.
- Strooi aan het uiteinde van het deeg een paar eetlepels van het notenmengsel en rol het filodeeg strak op.
- Snijd in stukjes en leg in een ovenschaal.
- Herhaal tot het filodeeg op is.
- Bak 40-45 minuten in de warme oven.
Siroop
- Kook suikersiroop van suiker, water, kaneelstokje, sinaasappel- en citroenrasp.
- Giet siroop over de baklava zodra deze uit de oven komt en laat afkoelen.
Meringue
- Klop de eiwitten op tot wit en bijna stijf.
- Kook suiker met water tot suikersiroop.
- Giet dit al kloppend bij de eiwitten en blijf kloppen tot de meringue is afgekoeld.
- Doe in spuitzak.
Rozencrème
- Meng mascarpone met poedersuiker.
- Meng rozenwater erdoor en kleur met roze kleurstof.
- Klop slagroom op en spatel door het mascarponemengsel.
- Leg een laag pistachecake op de werkbank en smeer in met een laag rozencrème. Bedek met de tweede laag pistachecake.
- Smeer de hele taart af met rozencrème.
- Doe de overige crème in een spuitzak en spuit doppen crème rondom.
Koffiecrème
- Warm melk, slagroom en koffie op samen met het vanillestokje.
- Meng zetmeel, suiker en dooiers.
- Schenk hier een beetje warme melk bij en roer goed door tot een egaal papje.
- Schenk dit terug in de pan bij de hete melk en laat koken tot ingedikt.
- Schenk op een bord, bedek met plastic folie en laat afkoelen in de koelkast.
- Klop boter luchtig en voeg de afgekoelde banketbakkersroom langzaam toe. Klop tot een egale crème.
- Doe in spuitzak. Smeer een laag crème tussen de lagen biscuit en smeer de taart ermee af.
- Smeer ook de caketorentjes in met crème. Druk op de taart en decoreer de torentjes met fijngemalen pistachenoten.
Afmaken
- Zet de vierkante taart op een serveerschaal.
- Plaats hierop de ronde taart met op de hoeken de torentjes.
- Spuit mooie toefjes meringue bovenop de torentjes en spuit goudkleurig.
- Stapel de baklava op de ronde taart.
- Garneer met wat pistachenoten en strooi er wat poedersuiker overheen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.