E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Oranje Boven

Maartje

Recept van
Maartje

Taart
(9) reviews

Ingrediënten

Vlaaibodem

  • 100 milliliter volle melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 300 gram bloem
  • mespuntje zout
  • 50 gram boter
  • 4 eetlepels witte basterdsuiker
  • 1 ei

Banketbakkersroom

  • 500 milliliter volle melk
  • 70 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 vanillestokje

Mandarijncurd

  • 6 mandarijnen
  • 2 citroenen
  • 6 eidooiers
  • 150 gram suiker
  • oranjebloesemwater

Garnering

  • 250 gram slagroom
  • 70 gram suiker
  • 3 mandarijnen
  • 300 gram Pure chocolade, minimaal 75% cacao
  • zeezout

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet een vlaaivorm met een diameter van ongeveer 22 centimeter in met boter en bestuif met bloem.

Vlaaibodem

  • Verwarm de melk tot lauwwarm.
  • Giet de gedroogde gist bij de melk en laat even staan.
  • Zeef ondertussen de bloem en zout.
  • Klop het ei kort los.
  • Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en voeg boter, witte basterdsuiker en ei toe.
  • Giet de warme melk er bij.
  • Kneed alles door elkaar tot een mooi deeg.
  • Bestuif een schone kom met wat bloem en doe het deeg erin.
  • Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme plek rijzen.

Banketbakkersroom

  • Breng 250 milliliter melk met de suiker aan de kook.
  • Doe de eidooiers in een mengkom en voeg de overige melk en bloem toe.
  • Schraap het merg uit het vanillestokje. Doe het merg bij het eimengsel en het vanillestokje bij de kokende melk.
  • Giet een kleine scheut hete melk bij het eimengsel en klop goed door.
  • Schenk alles terug in de pan en kook de banketbakkersroom nog een paar minuten door tot het indikt.
  • Stort de banketbakkersroom uit op een schaal en dek af met vershoudfolie om te voorkomen dat er een velletje op komt. Laat afkoelen in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.

Mandarijncurd

  • Rasp mandarijnen en citroenen tot u van beide vruchten 1 theelepel rasp heeft.
  • Pers de geraspte mandarijnen en citroenen. Meet 35 milliliter citroensap en 90 milliliter mandarijnsap af.
  • Klop de eidooiers in een kom luchtig.
  • Doe de eidooiers samen met suiker, citroen- en mandarijnsap in een pan met dikke bodem en zet op laag vuur.
  • Kook het mengsel zo’n 8 tot 10 minuten onder voortdurend kloppen met een garde.
  • Proef de curd. Voeg eventueel naar smaak oranjebloesemwater toe.
  • Giet het mengsel door een zeef in een kom, dek af met vershoudfolie en laat afkoelen.

Bakken

  • Rol het gerezen deeg uit tot een ronde lap, iets groter dan de vorm.
  • Leg het deeg in de vorm en druk het zachtjes aan.
  • Snijd de randen van het deeg af.
  • Prik wat gaatjes in de bodem.
  • Verwijder het vanillestokje uit de banketbakkersroom en stort het in de vlaaibodem.
  • Bak de vlaai in zo’n 25 minuten gaar.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.

Garnering

  • Klop slagroom met suiker stijf.
  • Doe de slagroom in een spuitzak en leg in de koelkast tot gebruik.
  • Schil de mandarijnen en verdeel in partjes
  • Smelt de chocolade au bain-marie en doop de partjes voor de helft in de chocolade.
  • Besprenkel de partjes mandarijn met enkele vlokken zeezout en laat de chocolade drogen.
  • Giet de mandarijncurd over de banketbakkersroom in de vlaai.
  • Haal de slagroom uit de koelkast en spuit mooie rozetten slagroom op de vlaai.
  • Maak af met de chocolademandarijnenpartjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.