Voorbereiding
- Vet een vlaaivorm met een diameter van ongeveer 22 centimeter in met boter en bestuif met bloem.
Vlaaibodem
- Verwarm de melk tot lauwwarm.
- Giet de gedroogde gist bij de melk en laat even staan.
- Zeef ondertussen de bloem en zout.
- Klop het ei kort los.
- Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en voeg boter, witte basterdsuiker en ei toe.
- Giet de warme melk er bij.
- Kneed alles door elkaar tot een mooi deeg.
- Bestuif een schone kom met wat bloem en doe het deeg erin.
- Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme plek rijzen.
Banketbakkersroom
- Breng 250 milliliter melk met de suiker aan de kook.
- Doe de eidooiers in een mengkom en voeg de overige melk en bloem toe.
- Schraap het merg uit het vanillestokje. Doe het merg bij het eimengsel en het vanillestokje bij de kokende melk.
- Giet een kleine scheut hete melk bij het eimengsel en klop goed door.
- Schenk alles terug in de pan en kook de banketbakkersroom nog een paar minuten door tot het indikt.
- Stort de banketbakkersroom uit op een schaal en dek af met vershoudfolie om te voorkomen dat er een velletje op komt. Laat afkoelen in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
Mandarijncurd
- Rasp mandarijnen en citroenen tot u van beide vruchten 1 theelepel rasp heeft.
- Pers de geraspte mandarijnen en citroenen. Meet 35 milliliter citroensap en 90 milliliter mandarijnsap af.
- Klop de eidooiers in een kom luchtig.
- Doe de eidooiers samen met suiker, citroen- en mandarijnsap in een pan met dikke bodem en zet op laag vuur.
- Kook het mengsel zo’n 8 tot 10 minuten onder voortdurend kloppen met een garde.
- Proef de curd. Voeg eventueel naar smaak oranjebloesemwater toe.
- Giet het mengsel door een zeef in een kom, dek af met vershoudfolie en laat afkoelen.
Bakken
- Rol het gerezen deeg uit tot een ronde lap, iets groter dan de vorm.
- Leg het deeg in de vorm en druk het zachtjes aan.
- Snijd de randen van het deeg af.
- Prik wat gaatjes in de bodem.
- Verwijder het vanillestokje uit de banketbakkersroom en stort het in de vlaaibodem.
- Bak de vlaai in zo’n 25 minuten gaar.
- Haal uit de oven en laat afkoelen.
Garnering
- Klop slagroom met suiker stijf.
- Doe de slagroom in een spuitzak en leg in de koelkast tot gebruik.
- Schil de mandarijnen en verdeel in partjes
- Smelt de chocolade au bain-marie en doop de partjes voor de helft in de chocolade.
- Besprenkel de partjes mandarijn met enkele vlokken zeezout en laat de chocolade drogen.
- Giet de mandarijncurd over de banketbakkersroom in de vlaai.
- Haal de slagroom uit de koelkast en spuit mooie rozetten slagroom op de vlaai.
- Maak af met de chocolademandarijnenpartjes.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.