E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Ontbijtje onder de Eiffeltoren

Sabines gaat voor een lekker Frans tafereel, ze maakt een ontbijtje onder de Eiffeltoren. De Eiffeltoren is gemaakt van dood deeg, dus dat is niet eetbaar. Maar het ontbijtje natuurlijk wel! Ze maakt een vlechtbrood met sesamzaadjes en daarbij komt een gekookt eitje, jam en een lekker kopje espresso.

Sabine

Recept van
Sabine

Brood
(2) reviews

Ingrediënten

Vlechtbrood

  • 350 gram tarwebloem
  • 4 gram droge gist
  • 7 gram suiker
  • 6 gram zout
  • 17 gram zachte boter
  • 45 milliliter water
  • 125 milliliter volle melk
  • 60 gram ei
  • zonnebloemolie
  • sesamzaad
  • 1 eiwit

Siroop

  • 1518 gram suiker
  • 843 gram water

Eiffeltoren

  • 1000 gram roggemeel
  • 1000 gram roggebloem
  • 70 gram zout
  • 20 gram gist
  • 100 gram boter
  • 620 gram water
  • bloem om te bestuiven

Eiwitpapje

  • 7 eiwitten
  • 500 gram roggemeel

Opbouw

  • 1 ei
  • 1 kopje espresso
  • aardbeien
  • suiker

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Deegroller
  • Mallen voor de Eiffeltoren
  • Liniaal
  • Huishoudfolie
  • Bakkwast
  • Bakplaat (5x)
  • Bakpapier
  • Jampotje

Voorbereiding

  • Vet een bakplaat in met olie.
  • Bestrijk een groot stuk huishoudfolie dun met olie.

Vlechtbrood

  • Kneed de bloem, gist, suiker, zout, roomboter, water, melk en ei in 10-15 min tot een soepel deeg.
  • Dek het deeg af met een vochtige keukendoek en laat op een tochtvrije plaats minimaal 1 uur rijzen of tot het deeg in volume verdubbeld is.
  • Sla de lucht uit het deeg en kneed het kort door.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken
  • Bol elk stukje goed op.
  • Laat de bolletjes 10 minuten rijzen.
  • Rol de bolletjes beetje bij beetje tot lange strengen van circa 35 centimeter.
  • Probeer daarbij de ronde bovenkant van het oorspronkelijke bolletje te behouden. Dat blijft dan de ronde bovenkant van de streng.
  • Vlechten de strengen.
  • Werk de uiteinden mooi weg onder het brood.
  • Leg het brood op een met zonnebloemolie ingevette bakplaat.
  • Dek het brood met het ingevette folie af.
  • Laat nogmaals minimaal 1 uur rijzen of tot het deeg in volume verdubbeld is.
  • Verwarm tijdig de oven voor op 220 graden.
  • Benevel de oven met een plantenspuit met water voor een extra krokante korst.
  • Meng het eiwit met het water.
  • Verwijder de plasticfolie en bestrijk het brood met het eiwitmengsel.
  • Bestrooi het brood met sesamzaadjes.
  • Bak het vlechtbrood in het midden van de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Bestrijk het met brood en boter.

Siroop

  • Meng het water met de suiker.
  • Verwarm tot het bijna helder begint te worden.
  • Haal van het vuur en laat afkoelen.

Eiffeltoren

  • Meng alle ingrediënten tot soepel deeg en laat het 20 minuten rusten.
  • Rol het deeg uit tot 5 millimeter dik en snijd de vormen uit met behulp van mallen.
  • Maak de randen glad.
  • Bestrooi licht met bloem en snijd vormen in het deeg.
  • Maak kleine croissantjes en baguettes van het overgebleven deeg.
  • Laat 40 minuten narijzen.
  • Bak de vormen op 180 graden voor 20 minuten.

Eiwitpapje

  • Maak van de eiwitten en het meel een plakkerig pakje.
  • Plak de delen in van de Eiffeltoren aan elkaar.
  • Bak het bouwwerk nog 10 minuten af.

Opbouw

  • Zet de onderdelen van de Eiffeltoren in elkaar.
  • Plaats het vlechtbrood onder de toren.
  • Leg de croissantjes en baguettes bij de toren.
  • Kook de aardbeien met wat suiker tot een jam.
  • Doe de jam in een potje.
  • Zet het gekookte eitje, kopje espresso en de pot jam bij de toren.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.