Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Vet een vierkante of rechthoekige bakvorm in met een beetje boter.
Koekjes
- Snijd de boter in kleine blokjes.
- Kneed een mooi deeg van de bloem, basterdsuiker, boter, sinaasappelrasp en 1 ei.
- Verdeel het deeg in meerdere stukken.
- Rol de stukken een beetje plat, verpak ze in folie en leg in de koeling.
- Kluts in een kommetje het andere ei los.
- Bestrooi het aanrecht met bloem.
- Haal het deeg uit de koeling en rol op het aanrecht uit tot een plak van ongeveer 5 millimeter dik.
- Steek in totaal 15 sterren uit je deeg in de volgende maten: 2 x 15 centimeter, 2 x 13 centimeter, 2 x 10 centimeter, 2 x 8 centimeter, 2 x 6 centimeter, 2 x 4 centimeter en 2 x 3 centimeter.
- Begin met de grote sterren en werk naar de kleine toe.
- Leg de sterren op de met bakpapier beklede bakplaat.
- Strijk de sterren af met het geklutste ei.
- Bak de sterren in 10-12 minuten goudbruin. Houd ze goed in de gaten tijdens het bakken. De kleine sterren zullen eerder gaar zijn dan de grote.
- Versier je koekjes met de suikerglazuur.
Suikerglazuur
- Meng 1 eiwit samen met 200 gram gezeefde poedersuiker.
Sinaasappelsuiker
- Rasp de schil van de sinaasappels en meng het met de suiker.
Brownie
- Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden.
- Smelt de chocolade en de boter au bain-marie.
- Roer de suiker er doorheen als de chocolade gesmolten is.
- Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
- Meng de bloem, het bakpoeder en het vanillemerg door het chocolademengsel.
- Klop 1 voor 1 de eieren er doorheen.
- Giet het beslag in de vorm en bak de brownie in 35 minuten gaar.
- Laat de brownie afkoelen in de vorm.
- Haal de brownie uit de vorm.
- Steek 15 cirkels uit van groot naar klein, die net iets kleiner zijn dan de sterren.
Opbouw
- Begin de opbouw van je boom met de grootste brownie-cirkel.
- Plak hier met een beetje suikerglazuur de grootste ster op.
- Plak hier nog een ster van hetzelfde formaat op en plak daar weer een brownie op.
- Bouw je boom van groot naar klein, tot je alle koekjes en brownies hebt gebruikt.
- Versier de boom met zilverparels, sinaasappelsuiker en wat kleine toefjes glazuur.
Bakgereedschap
- Bakplaat
- Deegroller
- Keukenmachine met toebehoren
- Kwastje
- Klein rond spuitmondje
- Spuitzakken
- Stervormige uitsteekvormpjes van 15, 13, 10, 8, 6, 4 en 3 centimeter
- Ronde uitsteekvormen van 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4 en 3 centimeter
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.