E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Oh, koekjesboom

Wist je dat spritsen oorspronkelijk als toetje werden gegeten? Esther verwerkt ze in deze lekker brosse koekjesboom. Samen met de mooi versierde zandkoekjes is het een elegant pareltje die niet misstaat op tafel tijdens de feestdagen.

Esther

Recept van
Esther

Koekjes
(2) reviews

Ingrediënten

Zandkoekjes

  • 260 gram roomboter
  • 370 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 560 gram Zeeuwse bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 4 theelepels kardemom
  • 2 theelepels kaneel
  • Rood kaneelzuurtje

Spritsen

  • 200 gram roomboter
  • 115 gram lichte basterdsuiker
  • 0.25 theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 0.5 theelepel citroen (rasp)
  • 1 eetlepel losgeklopt ei
  • 265 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder

Royal Icing

  • 5 gram eiwitpoeder
  • 30 milliliter water
  • 200 gram poedersuiker
  • 5 druppels bergamotolie

Samenstellen

  • 25 gram fijne kristalsuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Maak of koop een standaard van 25 centimeter hoog met een 2,5 diameter stok in het midden.
  • Leg je uitsteekvormpjes klaar.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

Zandkoekjes

  • Mix de boter met de suiker in ongeveer 10 minuten luchtig.
  • Voeg het ei en de vanillesuiker toe.
  • Meng in een andere kom de bloem, het bakpoeder, de kardemom en de kaneel.
  • Zeef het bloemmengsel in gedeeltes boven je beslag en meng goed door.
  • Verdeel het deeg in 4 delen.
  • Rol je deegjes een beetje uit en verpak ze in plasticfolie.
  • Laat minstens 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven bakpapier tot ongeveer 4 millimeter dikte.
  • Snijd of steek in totaal 6 kerststerren uit het deeg. Zorg dat ze allemaal een ander formaat hebben.
  • Snijd ook een piek uit je deeg en duw een (hittebestendig) lollystokje onderin de piek.
  • Steek in het midden van elke ster een rondje van ø 3 centimeter uit. Steek ook uit je piek een rondje.
  • Leg de koeken op een bakpapier en leg ze in de koelkast tot ze de oven in gaan.
  • Bak de koeken in 10 – 12 minuten gaar in een voorverwarmde oven.
  • Leg de laatste zes minuten van de baktijd het kaneelzuurtje in het gat van de piek.

Spritsen

  • Verlaag de temperatuur van je oven naar 170 graden.
  • Mix met de mixer de boter, suiker, zout, vanille en citroen romig.
  • Voeg een eetlepel ei toe en mix nog 1 minuut.
  • Wrijf het deeg op het aanrecht nog 1 minuut door met de hand en een deegschraper.
  • Doe je deeg in een spuitzak met stervormig spuitmondje.
  • Spuit cirkelvormige koeken met een opening van 4 centimeter in het midden op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koeken in 20 – 25 minuten goudbruin.

Royal Icing

  • Meng het eiwitpoeder met het water.
  • Mix lepel voor lepel de gezeefde poedersuiker door je eiwitmengsel.
  • Druppel de bergamotolie erbij als de icing de juiste consistentie heeft. Mix het geheel nog 30 seconden door.
  • Schep de icing in een spuitzak met een rond spuitmondje en versier hiermee je zandkoeken.
  • Bestrooi de icing met fijne kristalsuiker.

Samenstellen

  • Schuif de grootste kerstster als eerste over de standaard met de stok in het midden.
  • Stapel hier vier spritsen op.
  • Herhaal dit met de kerststerren en spritsen. Ga van groot naar klein totdat de kleinste bovenop ligt. Steek als laatste de piek met het lollystokje in de standaard.

Decoratie

  • Standaard van 25 centimeter hoog met een 2,5 diameter stok in het midden.

Bakgereedschap

  • Deegroller 
  • Lollystokjes
  • Bakplaat
  • Stervormige uitsteekvormpjes van ø 24, 22, 20, 18, 14, en 10 centimeter
  • Spuitzakken
  • Spuitmondjes (gekarteld en rond van ø 1,5 centimeter)
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Deegschraper
  • Uitsteker piek van ø 17,5 centimeter

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.