Voorbereiding
- Maak of koop een standaard van 25 centimeter hoog met een 2,5 diameter stok in het midden.
- Leg je uitsteekvormpjes klaar.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
Zandkoekjes
- Mix de boter met de suiker in ongeveer 10 minuten luchtig.
- Voeg het ei en de vanillesuiker toe.
- Meng in een andere kom de bloem, het bakpoeder, de kardemom en de kaneel.
- Zeef het bloemmengsel in gedeeltes boven je beslag en meng goed door.
- Verdeel het deeg in 4 delen.
- Rol je deegjes een beetje uit en verpak ze in plasticfolie.
- Laat minstens 30 minuten in de koelkast rusten.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven bakpapier tot ongeveer 4 millimeter dikte.
- Snijd of steek in totaal 6 kerststerren uit het deeg. Zorg dat ze allemaal een ander formaat hebben.
- Snijd ook een piek uit je deeg en duw een (hittebestendig) lollystokje onderin de piek.
- Steek in het midden van elke ster een rondje van ø 3 centimeter uit. Steek ook uit je piek een rondje.
- Leg de koeken op een bakpapier en leg ze in de koelkast tot ze de oven in gaan.
- Bak de koeken in 10 – 12 minuten gaar in een voorverwarmde oven.
- Leg de laatste zes minuten van de baktijd het kaneelzuurtje in het gat van de piek.
Spritsen
- Verlaag de temperatuur van je oven naar 170 graden.
- Mix met de mixer de boter, suiker, zout, vanille en citroen romig.
- Voeg een eetlepel ei toe en mix nog 1 minuut.
- Wrijf het deeg op het aanrecht nog 1 minuut door met de hand en een deegschraper.
- Doe je deeg in een spuitzak met stervormig spuitmondje.
- Spuit cirkelvormige koeken met een opening van 4 centimeter in het midden op de met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de koeken in 20 – 25 minuten goudbruin.
Royal Icing
- Meng het eiwitpoeder met het water.
- Mix lepel voor lepel de gezeefde poedersuiker door je eiwitmengsel.
- Druppel de bergamotolie erbij als de icing de juiste consistentie heeft. Mix het geheel nog 30 seconden door.
- Schep de icing in een spuitzak met een rond spuitmondje en versier hiermee je zandkoeken.
- Bestrooi de icing met fijne kristalsuiker.
Samenstellen
- Schuif de grootste kerstster als eerste over de standaard met de stok in het midden.
- Stapel hier vier spritsen op.
- Herhaal dit met de kerststerren en spritsen. Ga van groot naar klein totdat de kleinste bovenop ligt. Steek als laatste de piek met het lollystokje in de standaard.
Decoratie
- Standaard van 25 centimeter hoog met een 2,5 diameter stok in het midden.
Bakgereedschap
- Deegroller
- Lollystokjes
- Bakplaat
- Stervormige uitsteekvormpjes van ø 24, 22, 20, 18, 14, en 10 centimeter
- Spuitzakken
- Spuitmondjes (gekarteld en rond van ø 1,5 centimeter)
- Keukenmachine met toebehoren
- Deegschraper
- Uitsteker piek van ø 17,5 centimeter
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.