Nougat (10 plakken)
Amandelen roosteren
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Verdeel alle amandelen over een bakplaat en rooster ze ongeveer 15 minuten in de oven.
- Laat de amandelen afkoelen.
Suikerstroop
- Kook 120 ml water met de fijne kristalsuiker en de glucosestroop in een pan op middelhoog vuur tot 140°C (let op, deze temperatuur is cruciaal voor het eindresultaat!).
- Houd de wand van de pan schoon met een natte kwast.
- Schenk de honing in een andere pan.
- Begin met het koken van de honing, zodra de suikerstroop 130°C heeft bereikt. Kook de honing tot 130 °C.
Eiwit kloppen
- Splits de eieren en weeg de eiwitten af.
- Doe het eiwit in de vetvrije kom van de staande tafelmixer met garde en begin met kloppen wanneer de temperatuur van de honing 125 °C is.
- Schenk zodra het eiwit stijf is de honing er in een dun straaltje bij.
- Giet de suikersiroop er in een dun straaltje bij.
- Zet de staande tafelmixer even stil en vervang de garde voor een menghaak.
- Blijf de nougat ongeveer 10 minuten doorkloppen tot deze een matte glans heeft.
Nougat maken en vormen
- Voeg de helft van de geroosterde amandelen en de cranberry’s toe aan de nougat en meng het geheel kort door met de staande tafelmixer.
- Vet het aanrechtblad en de handen in met een beetje zonnebloemolie.
- Leg de nougat op je aanrechtblad.
- Verdeel de rest van de amandelen en cranberry’s er overheen en kneed het geheel kort door.
- Leg een vel bakpapier op de werkbank en vorm hierop met je handen de nougat tot een vierkant.
- Leg een tweede vel bakpapier op de nougat en druk de massa nu goed aan.
- Vouw het bakpapier eromheen en pak in in plasticfolie.
- Laat de nougat minimaal een nacht opstijven in de koelkast.
Afwerking
- Maak je nougat extra lekker door hem eerst in te smeren met geënte pure chocolade.
- Smelt daarvoor tweederde van de chocolade au bain-marie, dus in een kom boven een pan kokend water.
- Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Haal daarna de kom van de pan. Hak de rest van de chocolade en voeg toe.
- Roer tot de chocolade is afgekoeld. Smeer de geënte chocolade met een (palet)mes uit over de nougat.
- Snijd de nougat in plakken van gewenste dikte.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.