E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Nonnevotten van Robèrt

Alaaf! Speciaal voor carnaval lopen we in polonaise van de Heel Holland Bakt-tent tot onder de rivieren. In dit geval voor een Limburgse specialiteit: nonnevotten.

Robèrt van Beckhoven

Recept van
Robèrt van Beckhoven

Koekjes
Bakvideo
(61) reviews

Ingrediënten

Voordeeg

  • 25 gram verse gist
  • 125 gram bloem
  • 100 milliliter lauwe melk
  • 10 gram basterdsuiker

Rest van het deeg

  • 125 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 1 ei
  • 15 gram basterdsuiker
  • 50 gram boter
  • 12 gram citroensap

Kaneelsuiker

  • Kaneel
  • Suiker

Bereidingswijze

Nonnevotten: een echte carnavalslekkernij. Je knoopt het deeg, frituurt de nonnevotten en haalt ze door de kaneelsuiker. Super lekker en vullend!

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Theedoeken
  • Bloem om te bestrooien
  • Frituurpan/grote pan/wok met zonnebloemolie
  • Schuimspaan
  • Keukenpapier
  • Diepe schaal

Voordeeg maken

  • Kneed de bloem, de gist, de basterdsuiker en de melk kort tot een deeg.
  • Dek af en laat 25 minuten staan om het rijsproces op gang te brengen.

Deeg afmaken

  • Kneed de bloem, de basterdsuiker, de boter, het zout, ei en de citroenrasp goed door het voordeeg.
  • Kneed het ongeveer 10 minuten, het moet een soepel maar niet al te slap deeg worden.

Deegbolletjes maken

  • Doe een theedoek op een plaat en bestrooi met wat bloem.
  • Pak het deeg en deel deze op in 10 stukjes van 50 gram.
  • Bol de deegbolletjes met je hand op en leg op de theedoek.
  • Laat de bolletjes 5 à 10 minuten rusten.
  • Maak ondertussen, van de suiker en de kaneel, kaneelsuiker.

Nonnevotten knopen

  • Pak de deegbolletjes en druk deze plat. Rol, in etappes, lange strengen van 30 centimeter van het deeg.
  • Neem telkens een streng en vouw de uiteinden over elkaar tot een lus. Let op dat één uiteinde langer is dan het andere.
  • Haal het ene uiteinde onderlangs door de lus en het andere uiteinde bovenlangs, zodat de kenmerkende nonnevottenknoop wordt gevormd.
  • Leg de nonnevotten weer op de plaat met een theedoek en wat extra bloem.
  • Laat deze nog ongeveer 50 minuten rijzen.

Nonnevotten bakken/frituren

  • Doe zonnebloemolie in de grote pan/wok (of gebruik een frituurpan) en verwarm tot 180 graden Celsius.
  • Frituur de nonnevotten per twee stuks ongeveer 6 minuten. Draai ze halverwege even om.
  • Haal de nonnevotten uit de hete olie en leg op een plaat met keukenpapier zodat ze kunnen uitlekken.
  • Doe de kaneelsuiker op een plaat en rol daar de nonnevotten doorheen.

Toe aan meer feest in de keuken?

Dit bak je voor carnaval

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.