Nonnevotten: een echte carnavalslekkernij. Je knoopt het deeg, frituurt de nonnevotten en haalt ze door de kaneelsuiker. Super lekker en vullend!
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Theedoeken
- Bloem om te bestrooien
- Frituurpan/grote pan/wok met zonnebloemolie
- Schuimspaan
- Keukenpapier
- Diepe schaal
Voordeeg maken
- Kneed de bloem, de gist, de basterdsuiker en de melk kort tot een deeg.
- Dek af en laat 25 minuten staan om het rijsproces op gang te brengen.
Deeg afmaken
- Kneed de bloem, de basterdsuiker, de boter, het zout, ei en de citroenrasp goed door het voordeeg.
- Kneed het ongeveer 10 minuten, het moet een soepel maar niet al te slap deeg worden.
Deegbolletjes maken
- Doe een theedoek op een plaat en bestrooi met wat bloem.
- Pak het deeg en deel deze op in 10 stukjes van 50 gram.
- Bol de deegbolletjes met je hand op en leg op de theedoek.
- Laat de bolletjes 5 à 10 minuten rusten.
- Maak ondertussen, van de suiker en de kaneel, kaneelsuiker.
Nonnevotten knopen
- Pak de deegbolletjes en druk deze plat. Rol, in etappes, lange strengen van 30 centimeter van het deeg.
- Neem telkens een streng en vouw de uiteinden over elkaar tot een lus. Let op dat één uiteinde langer is dan het andere.
- Haal het ene uiteinde onderlangs door de lus en het andere uiteinde bovenlangs, zodat de kenmerkende nonnevottenknoop wordt gevormd.
- Leg de nonnevotten weer op de plaat met een theedoek en wat extra bloem.
- Laat deze nog ongeveer 50 minuten rijzen.
Nonnevotten bakken/frituren
- Doe zonnebloemolie in de grote pan/wok (of gebruik een frituurpan) en verwarm tot 180 graden Celsius.
- Frituur de nonnevotten per twee stuks ongeveer 6 minuten. Draai ze halverwege even om.
- Haal de nonnevotten uit de hete olie en leg op een plaat met keukenpapier zodat ze kunnen uitlekken.
- Doe de kaneelsuiker op een plaat en rol daar de nonnevotten doorheen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.