E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Mozaïekkoekjes

Wat is er leuker dan koekjes bakken op een druilerige zondag? Voor deze mozaïekkoekjes is het belangrijk dat je het deeg goed koelt en de cacao goed mengt. Anders wordt de kleur niet mooi.

Koekjes
(224) reviews

Ingrediënten

Vanilledeeg

  • 375 gram bloem
  • 250 gram boter
  • 125 gram poedersuiker
  • 2.5 gram eidooier
  • 2 eetlepels melk
  • 1 vanillestokje (merg)
  •  snuf zout

Chocoladedeeg

  • 300 gram bloem
  • 60 gram maïzena
  • 160 gram poedersuiker
  • 200 gram boter
  • 30 gram cacao
  • 2 eiwitten (maat M)
  • 1 vanillestokje (merg)
  • snuf zout

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Mengkom
  • Bakplaat
  • Spatel
  • Kwastje
  • Deegroller
  • Vershoudfolie
  • Liniaal
  • Mes

Voorbereiding voor mozaïekkoekjes

  • Verhit de oven voor op 170 graden.

Vanilledeeg

  • Voeg boter, poedersuiker, vanille, eierdooier, melk en een zout aan een mengkom toe en draai in de keukenmachine stevig.
  • Volg, als het meeste vocht is opgenomen, met bloem en draai tot de kom iets schoner wordt en het deegje een geheel vormt.
  • Bestuif het aanrecht met een klein beetje bloem, kneed het deeg met de hand tot een bol, sla deze plat en verpak in vershoudfolie. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Chocoladedeeg

  • Voeg boter, poedersuiker, vanille, eiwitten en zout aan een mengkom toe en draai in de keukenmachine stevig.
  • Volg, als het meeste vocht is opgenomen, met bloem, cacaopoeder en maïzena en draai tot de kom iets schoner wordt en het deegje een geheel vormt.
  • Bestuif het aanrecht met een klein beetje bloem, kneed het deeg met de hand tot een bol, sla deze plat en verpak in vershoudfolie. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Afwerking/decoratie mozaïekkoekjes

  • Bestuif het aanrecht met een klein beetje bloem, van teveel bloem worden de koekjes droog.
  • Houd het deeg in beweging en rol met een deegroller uit tot een plak.
  • Leg beide plakken deeg vervolgens 5 minuten in de vriezer.
  • Snijd de helft van het deeg in gelijke stroken en ga ‘puzzelen’.
  • Maak figuurtjes door de deegstroken tegen elkaar aan te plakken met een klein beetje water.
  • Leg dit deeg in de vriezer voordat je het gaat snijden.
  • Rol het overgebleven chocoladedeeg uit tot een dunne plak, bestrijk met een klein beetje water en haal het andere deeg weer uit de diepvries. Rol in de chocoladedeeg en snijd het overige deeg weg. Bewaar de rol tot gebruik in de vriezer.
  • Varieer voor meer figuren mozaïekkoekjes met het overgebleven deeg: rol zowel chocolade- als vanilledeeg uit tot een dunne plak en leg deze op elkaar. Rol op en snijd en bewaar in de diepvries.
  • Haal vervolgens beide deegrollen uit de vriezer en snijd in gelijke plakken.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de koekjes erover.
  • Bak de Recept voor mozaïekkoekjes in 20 minuten gaar.

Meer leren over koekjes? Volg Robèrts Koekjescollege!

Naar het koekjescollege

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.