Voorbereidingen
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bakgereedschap
- 3 bakplaten
- Staafmixer
- Grote rolstok
- Ronde uitsteker (ø 2 centimeter)
- Ovenschaal plus deksel voor broodmandje van ca. 16 x 21 x 6 cm
- Deegroller
- Thermometer
- Extra timers
- Cocktailprikkers
Broodmand
- Los de gist op in een beetje water.
- Breng de bloem, het zout, de boter en het gistmengsel samen in de kom van de keukenmachine. Voeg geleidelijk het water toe (32 graden) en kneed het mengsel ongeveer 3 minuten op de lage stand, en nog eens 4 minuten op de hoge stand tot een soepel deeg ontstaat.
- Kneed het nog even met de hand door en laat het 10 minuten rusten.
- Rol het deeg uit tot een grote rechthoekige lap (minimaal 45 X 40 centimeter).
- Snijd repen van het deeg van ongeveer 2 centimeter breed.
- Leg 8 deegrepen apart, dit worden de dwarse banen tijdens het vlechten.
- Leg de overige repen op bakpapier en leg steeds om en om een reep omhoog.
- Leg over de stroken die op het bakpapier liggen een reep horizontaal. Klap de overige repen terug. Herhaal dit tot je een gevlochten lap hebt.
- Schuif voorzichtig een platte plaat onder het bakpapier. Zet vervolgens de ovenschaal in het midden van de gevlochten lap. Leg hier de bakplaat met bakpapier op en draai voorzichtig om. Snijd met een (pizza-)mes het overige deeg weg tot een rechte rand.
- Laat de mand een uur rijzen.
- Kneed de restjes deeg bij elkaar en laat die nog eens 10 minuten rusten.
- Maak een omtrek van de deksel van de ovenschaal op bakpapier. Rol het deeg opnieuw uit tot een lap van ca 0,5 centimeter dik en steek hier rondjes uit. Leg deze dakpansgewijs, steeds met een beetje water ertussen, op de getekende omtrek. Maak zo ook twee handvaten voor de mand. Laat ca. 1 uur rijzen.
- Bestrijk de mand voor het bakken met losgeklopt ei. Bak de mand in ca. 20 minuten op 200 graden goudbruin. Verwijder de ovenschaal en zet nog 10 minuten terug in de oven.
- Bak de handvaten en rand in ongeveer 12 minuten goudbruin.
- Strooi wat sesam- en maanzaad over de hendel en de bovenste rand van het mandje.
Pompoenbroodjes (4 stuks)
- Snijd de pompoen in blokjes en rooster die ca. 20 minuten in de oven
- Pureer de pompoen en die laat iets afkoelen.
- Los de gist op in een beetje water.
- Snijd olijven en zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes.
- Doe bloem, zout en tijm in de kom van de keukenmachine.
- Voeg de gist en pompoen toe en kneed alles tot een soepel deeg (voeg eventueel nog wat water toe). Schep de tomaatjes en olijven erbij en kneed die er goed doorheen. Vorm bolletjes van 60 gram en laat die ca. 20 minuten rijzen. Druk de lucht eruit en bol opnieuw op en laat nog eens 30 tot 40 minuten rijzen.
- Bestrijk ze met ei en bestrooi ze met pompoenpitten. Bak in 8 à 10 minuten op 220 graden goudbruin.
Kastanjepuree
- Kook de kastanjes met de melk en de kruiden. Breng ze op smaak met suiker.
- Pureer ze tot een gladde pasta en laat die afkoelen.
Vlechtbroodjes (2 stuks) en tamme kastanje-broodjes (4 stuks)
- Kook de kastanjes met de melk en de kruiden. Breng ze op smaak met suiker.
- Pureer ze tot een gladde pasta en laat die afkoelen.
- Maak het deeg: los de gist op in een beetje water.
- Breng de bloem, het zout, de boter en het gistmengsel samen in de kom van de keukenmachine. Voeg geleidelijk het water toe (32 graden) en kneed het mengsel ongeveer 3 minuten op de lage stand, en nog eens 4 minuten op de hoge stand tot een soepel deeg ontstaat en laat dat 10 minuten rijzen.
- Haal van het totaal 2 x 60 gram deeg af en rol dit tot 2 strengen van ca. 35 centimeter. Vlecht van elke streng een knoop.
- Rol het overige deeg tot een lap en bestrijk die met de kastanjepuree. Strooi hier kaneelsuiker en pecannootjes over. Rol de lap op en snijd hier plakken van ca. 2 centimeter breed uit.
- Laat 1 uur rijzen. Bestrijk voor het bakken met ei.
Kaasbroodjes (3 stuks)
- Maak het deeg: los de gist op in een beetje water.
- Breng de bloem, het zout, de boter en het gistmengsel samen in de kom van de keukenmachine. Voeg geleidelijk het water toe (32 graden) en kneed het mengsel ongeveer 3 minuten op de lage stand, en nog eens 4 minuten op de hoge stand tot een soepel deeg ontstaat en laat dat 20 minuten rijzen.
- Rasp intussen de kaas en snijd de paprika in kleine blokjes.
- Rol het deeg uit, bestrooi het met kaas, paprika en kruiden en rol het op. Snijd de rol in de lengte open en snijd kleine broodjes.
- Laat die ca. 40 minuten rijzen, en bak ze daarna in 8-10 minuten op 220 graden goudbruin.
- Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
- Zet de rand van de broodmand vast met cocktailprikkers. Zet ook de handvaten van de mand vast met cocktailprikkers. Leg de broodjes in de mand.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.