E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Merry cranberrie tree

Martine

Recept van
Martine

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Gesuikerde cranberries

  • 275 gram kristalsuiker
  • 250 milliliter water
  • 100 gram bevroren cranberry

Gewelde cranberries

  • 200 gram gedroogde cranberries
  • 200 milliliter Grand Marnier
  • 2 sinaasappel

Cake

  • 450 gram hazelnoten
  • 15 eieren
  • 450 gram suiker
  • 225 gram bloem
  • 225 gram aardappelzetmeel
  • snufje zout
  • 3 theelepels vanille-extract
  • groene kleurstof
  • Grand Marnier

Meringue-botercrème

  • 85 gram water
  • 325 gram suiker
  • 200 gram eiwit
  • 75 gram poedersuiker
  • 300 gram boter

Samenstellen

  • 50 gram poedersuiker
  • 50 gram hazelnoten

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet springvormen in met een diameter van 30, 24, 20 en 15 centimeter.
  • Maak papieren ster-mallen in de formaten van de springformen om sterren uit de cake te snijden.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C.

Gesuikerde cranberries

  • Doe 200 gram suiker en water in een pannetje en breng aan de kook.
  • Doe de cranberries in een kom en giet het warme suikerwater erbij.
  • Laat dit zo lang mogelijk staan (liefst een hele nacht).
  • Giet de cranberries af en laat uitlekken.
  • Strooi de overige kristalsuiker in een bord en rol hier de cranberries doorheen.
  • Laat de cranberries drogen.

Gewelde cranberries

  • Doe de cranberries samen met de grandmanier, sinaasappelsap en –rasp in een pannetje en laat trekken op laag vuur tot de cranberries zacht zijn.
  • Giet ze af in een zeef en laat afkoelen.

Cake

  • Bruineer de hazelnoten even in de oven. Houdt ze goed in de gaten om te voorkomen dat ze verbranden.
  • Klop de eieren en suiker minstens 10 minuten tot luchtig.
  • Voeg bloem, zetmeel, zout en vanille-extract toe en meng rustig door het mengsel.
  • Voeg een paar druppels kleurstof toe en roer tot het beslag een egale kleur heeft.
  • Meng de gewelde cranberries en hazelnoten door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de springvormen en bak de cakes in ongeveer 30 minuten krokant.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
  • Snij met de mallen uit elke cake een ster.
  • Tempereer de sterren met grand manier.

Meringue-botercrème

  • Breng water en suiker aan de kook voor de suikersiroop.
  • Klop ondertussen de eiwitten stijf en voeg langzaam de poedersuiker toe.
  • Zodra  de suikersiroop 121˚C is, haal van het vuur en giet dit in een dun straaltje, al kloppend, bij de eiwitten.
  • Blijf goed kloppen totdat het schuim is afgekoeld.
  • Voeg vervolgens de boter toe en klop dit goed door het schuim.
  • Doe het mengsel in een spuitzak met stermondje.

Samenstellen

  • Smeer op elke ster een beetje meringue-botercrème. – Stapel de kerstboom door de sterren, van groot naar klein, al draaiend op elkaar te leggen.
  • Decoreer de sterpunten met meringue-botercrème, hazelnoten, gesuikerde cranberries en poedersuiker.
  • Maak een piek van cranberries.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.