E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Meringuetaart met soesjes en karamel

Evert

Recept van
Evert

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 200 gram witte bloem
  • 250 gram koude boter
  • 20 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 90 milliliter koud water

Soezendeeg

  • 125 milliliter water
  • 1 theelepel suiker
  • snuf zout
  • 55 gram boter
  • 70 gram gezeefde bloem
  • 4 eieren
  • 1 ei voor het bestrijken

Banketbakkersroom

  • 3 blaadjes gelatine
  • koud water
  • 6 eidooiers
  • 100 gram suiker
  • 25 gram maïzena
  • 2.5 deciliter volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 150 gram eiwit

Karamel

  • 400 gram suiker

Eiwitschuim

  • 250 gram eiwit
  • 500 gram suiker
  • 150 milliliter water

Bereidingswijze

Bladerdeeg

  • Snijd de koude boter in blokjes.
  • Doe de bloem met de blokjes boter, suiker en zout in een kom.
  • Kneed het met de hand tot een kruimelig textuur.
  • Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed tot alles goed gemengd is.
  • Rol het deeg tot een bal, bedek het met plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestuif de werkbank met de bloem en rol het bladerdeeg uit in een cirkel.
  • Bak het bladerdeeg af in 20-25 minuten.
  • Laat het bladerdeeg na baktijd afkoelen.

Soezendeeg

  • Vet een bakplaat in met de boter en bestuif met bloem.
  • Verhit het water, de suiker, het zout en de boter in een steelpan.
  • Haal het mengsel van het vuur als het warm is.
  • Voeg de bloem toe en klop tot de deegbal loslaat.
  • Laat het deeg even drogen en afkoelen.
  • Roer de eieren een voor een erdoor.
  • Vul een spuitzak met het soezendeeg.
  • Spuit op de bakplaat balletjes van circa 3 centimeter.
  • Bestrijk de soesjes met een losgeklopt ei.
  • Bak de soesjes circa 25 minuten.
  • Laat de soesjes na baktijd afkoelen op een rooster.

Banketbakkersroom

  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Klop de eidooiers met de helft van de suiker en de maïzena tot een bleek mengsel.
  • Klop het eiwit stevig met de rest van de suiker.
  • Verhit de melk met het uitgeschraapte vanillemerg en het vanillestokje tot het kookt.
  • Haal het vanillestokje uit de melk.
  • Meng een klein beetje van de melk bij het eimengsel.
  • Giet alles terug in de pan.
  • Blijf het kloppen en voeg de gelatine toe aan het mengsel tot het is opgedikt.
  • Meng een klein beetje van het eiwit erdoor en voeg vervolgens de rest toe.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Schenk de banketbakkersroom op een schaal en laat afkoelen.

Karamel

  • Smelt op een laag vuur de helft van de suiker in een steelpan.
  • Doe vervolgens de rest erbij en laat karamelliseren.
  • Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen in koud water.

Eiwitschuim

  • Klop de eiwitten op met 50 gram van de suiker.
  • Kook in een pannetje de rest van de suiker met het water tot 120°C tot suikersiroop.
  • Voeg de suikersiroop toe aan de eiwitten en blijf net zolang kloppen tot het schuim koud is.

Samenstellen

  • Maak een gaatje aan de onderkant van de soesjes.
  • Schep de banketbakkersroom in een spuitzak.
  • Vul de soesjes met de banketbakkersroom.
  • Doop de soesjes in de karamel en leg de gedoopte soesjes op een siliconenmatje.
  • Doop de soesjes nogmaals in de karamel en breng ze aan op de rand van de bladerdeegbodem.
  • Doe het eiwitschuim in een spuitzak.
  • Spuit het eiwitschuim op de bladerdeegbodem binnen de soesjesring.
  • Brand het eiwitschuim af met een gasbrander zodat de bovenkant goudbruin is.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.