E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Meringuetaart met aardbeien en viooltjes

Rutger

Recept van
Rutger

Taart
(9) reviews

Ingrediënten

Meringue

  • 300 gram blanke amandelen
  • 10 eiwitten
  • mespuntje zout
  • 500 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram poedersuiker

Aarbeienjam

  • 500 gram aardbeien
  • 1 citroen (sap)
  • 500 gram geleisuiker

Gemarineerde aarbeien

  • 1000 gram aardbeien
  • 1 vanillestokje
  • 100 gram kristalsuiker
  • 4 eetlepels balsamico azijn

Vulling

  • 4 blaadjes gelatine
  • koud water
  • 500 milliliter slagroom
  • 500 gram mascarpone

Gesuikerde viooltjes

  • eetbare viooltjes
  • 100 milliliter gepasteuriseerd eiwit
  • 250 gram fijne kristalsuiker

Afwerking

  • 300 gram pure chocolade

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 120°C.
  • Teken op 3 vellen bakpapier cirkels van 28 centimeter, 24 centimeter, 20 centimeter en 16 centimeter (de laatste twee op 1 vel) en leg de vellen op drie bakplaten.

Meringue

  • Maal de amandelen tot meel in de foodprocessor.
  • Klop de eiwitten met een mespunt zout licht schuimig.
  • Blijf kloppen en voeg geleidelijk de fijne kristalsuiker toe tot alle kristallen opgelost zijn.
  • Blijf kloppen tot het schuim stijf is.
  • Spatel daarna de poedersuiker en de fijngemalen amandelen door het eiwitschuim.
  • Schep de meringue in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 6 mm.
  • Spuit door middel van rozetjes de cirkels op de bakplaten.
  • Bak de meringues 60 minuten. Wissel de onderste en bovenste plaat na 30 minuten van plaats zodat ze gelijk gebakken worden.
  • Zet de oven na baktijd uit en laat de meringue in de oven circa 60 minuten afkoelen.
  • Haal de meringue uit de oven en laat drogen op een rooster.

Aarbeienjam

  • Snijd de aardbeien in stukjes.
  • Breng in een steelpannetje de aardbeien aan de kook met de citroensap en de geleisuiker.
  • Laat dit 4 minuten doorkoken.
  • Haal het pannetje van het vuur en duw de jam met een lepel door een fijne zeef.
  • Laat de jam afkoelen op een plaatje.
  • Weeg 450 gram jam af.
  • Bewaar de rest in een goed afgesloten potje in de koelkast.

Gemarineerde aarbeien

  • Snijd de aardbeien in stukjes (niet te klein i.v.m. lekken).
  • Marineer de aardbeien met het vanillemerg, de suiker en 3 à 4 eetlepels balsamicoazijn.

Vulling

  • Week de blaadjes gelatine in koud water.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Blijf kloppen, voeg geleidelijk de mascarpone toe en klop het goed stijf.
  • Verwarm een beetje van de aardbeienjam en los daar de gelatine in op.
  • Laat de aardbeienjam met opgeloste gelatine iets afkoelen.
  • Klop 450 gram aardbeienjam door het slagroom-mascarponemengsel.

Gesuikerde viooltjes

  • Verwarm de oven op 50°C.
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  • Pak de viooltjes vast met een pincet en besmeer ze met het gepasteuriseerde eiwit met behulp van een penseeltje.
  • Bestrooi de viooltjes aan de boven- en onderkant met de fijne suiker door middel van een theezeefje.
  • Leg de viooltjes op de bakplaat en laat ze 30 minuten drogen in de oven.
  • Laat de viooltjes na baktijd even afkoelen en haal ze daarna van het bakpapier.

Afwerking

  • Smelt de pure chocolade au bain-marie.
  • Smeer onderkant van de meringues in met de gesmolten chocolade.
  • Laat de chocolade aan de onderkant van de meringues drogen.
  • Laat de gemarineerde aardbeien goed uitlekken in een zeef.
  • Leg de grootste meringueplak op de taartschaal en zet deze vast met een beetje vulling.
  • Doe de vulling in een spuitzak met gekarteld mondje van 6 mm.
  • Spuit de vulling op de meringueplak. Zorg dat de vulling een paar centimeter van de rand wordt gespoten.
  • Bedek de vulling met de gemarineerde aardbeien. Leg de volgende meringueplak hierop en spuit het de vulling erop. Herhaal dit tot de meringueplakken op zijn.
  • Decoreer de meringuetaart met de gesuikerde viooltjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.