Voorbereiding
- Oven voorverwarmen op 170°C.
- Vet een lage bakvorm van 25×30 centimeter in met de olie, bekleed met bakpapier en bestrijk ook dit licht met olie.
- Leg een ovenschaal klaar.
- Leg een deegroller stevig neer.
- Leg een siliconen bakmat klaar.
Meringue
- Eiwitten met zout in een kom loskloppen.
- Daarna basterdsuiker lepel per lepel toevoegen tot er stijve pieken ontstaan.
- Meringue in bakvorm spatelen, gladstrijken en 20-25 minuten bakken tot de bovenkant licht gekleurd en krokant is.
- Haal de meringue uit de oven en dek af met een groot stuk bakpapier. Leg er een rooster op en draai het geheel om.
- Trek voorzichtig het bakpapier los van de meringuebodem en laat goed afkoelen.
Tuilles
- Laat boter smelten in een pannetje op laag vuur en vervolgens enigszins afkoelen.
- Snijd het vanillestokje door en schraap het merg er uit.
- Hak 25 gram amandelschaafsel fijn.
- Klop de eiwitten met suiker los.
- Zeef het bloem hierboven, voeg de fijne amandelen toe en meng tot een egaal beslag.
- Smeer met een theelepel dunne rondjes beslag uit op een siliconen bakmat.
- Strooi wat van het resterende amandelschaafsel erover en bak ongeveer 5 tot 10 minuten in de oven tot de randen goudbruin zijn.
- Drapeer de tuilles met een spatel over de deegroller en laat afkoelen.
De vijgen
- Breng water en 100 gram suiker al roerend aan de kook tot de suiker is opgelost, haal van het vuur.
- Perst 2 citroenen uit en meet 80ml sap af.
- Voeg dit toe aan de suikerstroop.
- Schil de resterende citroen met een dunschiller en snijd de schil julienne.
- Snijd het vruchtvlees in partjes en bewaar in een kom.
- Blancheer de citroenschilletjes kort, giet af en voeg bij de stroop.
- Beboter de ovenschaal en leg de vijgen (in de lengte doorgesneden) erin.
- Bestrooi met de resterende 25 gram suiker.
- Dek af met aluminiumfolie en rooster 25-30 minuten in de oven.
- Leg de geroosterde vijgen in een serveerschaal.
- Schenk het sap uit de ovenschotel bij de siroop en laat 6 tot 8 minuten inkoken tot er ongeveer 175 ml over is.
- Voeg de citroenpartjes toe en giet het geheel over de vijgen.
Anijsroom en samenstellen
- De suiker en anijszaad fijnmaken in een vijzel.
- Klop de slagroom lobbig, voeg het suikermengsel toe en klop stijf.
- Bedek de meringue voor 2/3 met slagroom.
- Rol de meringue met behulp van het bakpapier op en snijd de uiteinden netjes af.
- Verplaats de rol voorzichtig met 2 spatels naar een serveerschaal.
- Bestuif met poedersuiker uit een zeefje en serveer met geroosterde vijgen en tuilles.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.