E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Meringuerol met geroosterde vijgen

Narcis

Recept van
Narcis

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Meringue

  • 5 eiwitten
  • 0.8 theelepel zout
  • 280 gram witte basterdsuiker
  • poedersuiker
  • arachideolie voor het invetten van de vorm

Tuilles

  • 50 gram boter
  • 2 eiwitten
  • 50 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram bloem
  • 50 gram amandelschaafsel

De vijgen

  • 125 milliliter water
  • 125 gram suiker
  • 3 citroenen
  • 750 gram rijpe paarse vijgen
  •  boter om in te vetten

Anijsroom en samenstellen

  • 2 eetlepels suiker
  • 2 theelepels anijszaad
  • 375 milliliter slagroom

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Oven voorverwarmen op 170°C.
  • Vet een lage bakvorm van 25×30 centimeter in met de olie, bekleed met bakpapier en bestrijk ook dit licht met olie.
  • Leg een ovenschaal klaar.
  • Leg een deegroller stevig neer.
  • Leg een siliconen bakmat klaar.

Meringue

  • Eiwitten met zout in een kom loskloppen.
  • Daarna basterdsuiker lepel per lepel toevoegen tot er stijve pieken ontstaan.
  • Meringue in bakvorm spatelen, gladstrijken en 20-25 minuten bakken tot de bovenkant licht gekleurd en krokant is.
  • Haal de meringue uit de oven en dek af met een groot stuk bakpapier. Leg er een rooster op en draai het geheel om.
  • Trek voorzichtig het bakpapier los van de meringuebodem en laat goed afkoelen.

Tuilles

  • Laat boter smelten in een pannetje op laag vuur en vervolgens enigszins afkoelen.
  • Snijd het vanillestokje door en schraap het merg er uit.
  • Hak 25 gram amandelschaafsel fijn.
  • Klop de eiwitten met suiker los.
  • Zeef het bloem hierboven, voeg de fijne amandelen toe en meng tot een egaal beslag.
  • Smeer met een theelepel dunne rondjes beslag uit op een siliconen bakmat.
  • Strooi wat van het resterende amandelschaafsel erover en bak ongeveer 5 tot 10 minuten in de oven tot de randen goudbruin zijn.
  • Drapeer de tuilles met een spatel over de deegroller en laat afkoelen.

De vijgen

  • Breng water en 100 gram suiker al roerend aan de kook tot de suiker is opgelost, haal van het vuur.
  • Perst 2 citroenen uit en meet 80ml sap af.
  • Voeg dit toe aan de suikerstroop.
  • Schil de resterende citroen met een dunschiller en snijd de schil julienne.
  • Snijd het vruchtvlees in partjes en bewaar in een kom.
  • Blancheer de citroenschilletjes kort, giet af en voeg bij de stroop.
  • Beboter de ovenschaal en leg de vijgen (in de lengte doorgesneden) erin.
  • Bestrooi met de resterende 25 gram suiker.
  • Dek af met aluminiumfolie en rooster 25-30 minuten in de oven.
  • Leg de geroosterde vijgen in een serveerschaal.
  • Schenk het sap uit de ovenschotel bij de siroop en laat 6 tot 8 minuten inkoken tot er ongeveer 175 ml over is.
  • Voeg de citroenpartjes toe en giet het geheel over de vijgen.

Anijsroom en samenstellen

  • De suiker en anijszaad fijnmaken in een vijzel.
  • Klop de slagroom lobbig, voeg het suikermengsel toe en klop stijf.
  • Bedek de meringue voor 2/3 met slagroom.
  • Rol de meringue met behulp van het bakpapier op en snijd de uiteinden netjes af.
  • Verplaats de rol voorzichtig met 2 spatels naar een serveerschaal.
  • Bestuif met poedersuiker uit een zeefje en serveer met geroosterde vijgen en tuilles.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.