E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Madeleines aan zee

Een deel van deze madeleines worden gebakken in echte Sint Jacobsschelpen! Want de vorm van de madeleine is afgeleid van deze schelpen. We kunnen ons voorstellen dat je die niet in huis hebt, dus als je ze wilt bakken in een gewone madeleinevorm dan kan dat natuurlijk ook. Ze worden gedecoreerd met vrolijke muntbloemetjes. De mokka-smaak is Janny’s favoriet. We zijn benieuwd naar die van jou!

Ingrediënten

Sinaasappel kokos madeleine

  • 100 gram ei
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 90 gram boter
  • 130 gram patentbloem (10% eiwit)
  • 5 gram bakpoeder
  • 1.5 gram zout
  • 2 theelepels honing
  • 1 eetlepel sinaasappelrasp
  • 0.5 sap van sinaasappel
  • 2 eetlepels kokosrasp

Kaneel madeleine

  • 90 gram boter
  • 90 gram patentbloem (10% eiwit)
  • 5 gram bakpoeder
  • 100 gram ei
  • 75 gram suiker
  • 10 gram honing
  • 5 gram kaneel

Mocca madeleine

  • 200 gram boter
  • 200 gram patentbloem (10% eiwit)
  • 150 gram suiker
  • 6 gram bakpoeder
  • 130 gram ei
  • 10 gram cacao
  • 15 milliliter espresso
  • 2 zakjes oploskoffie

Decoratie

  • 250 gram pure chocolade
  • 200 gram kokosrasp
  • 2 eetlepels honing
  • eetbare viooltjes
  • takjes munt met bloemknop

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • 2 Siliconen madeleine vormen
  • Piepschuim kegel van 35 centimeter hoog en een basis van 16 centimeter
  • 100 kleine cocktailprikkers
  • Bakkwast
  • Rasp
  • Spuitzakken
  • Marmeren plaat
  • Lege sint jacobsschelpen (optioneel)

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de madeleine vorm in met boter.
  • Maak een kopje sterke espresso (ongeveer 15 milliliter) en roer daar de zakjes oploskoffie door.

Sinaasappel kokos madeleine

  • Smelt de boter en laat iets afkoelen.
  • Klop de eieren met de suiker bleek en luchtig.
  • Roer de droge ingrediënten door elkaar en meng ze door het ei-mengsel.
  • Voeg de boter, sinaasappelsap en honing toe en spatel dit door het mengsel.
  • Doe het beslag in een spuitzak en laat 1 uur rusten in de koelkast.
  • Spuit het beslag in de madeleinevorm (vul maximaal ⅔ van de vorm).
  • Bak ze in 8-10 minuten gaar.

Kaneel madeleine

  • Smelt de boter en laat iets afkoelen.
  • Klop de eieren met de suiker bleek en luchtig.
  • Roer de droge ingrediënten door elkaar en meng ze door het ei-mengsel.
  • Spatel tot slot de gesmolten boter en honing door het beslag.
  • Doe het beslag in een spuitzak en laat 1 uur in de koelkast rusten.
  • Spuit het beslag in de madeleinevorm (vul maximaal ⅔ van de vorm).
  • Bak ze in 8-10 minuten gaar.

Mocca madeleine

  • Smelt de boter en laat iets afkoelen.
  • Klop de eieren met de suiker bleek en luchtig.
  • Roer de droge ingrediënten door elkaar en meng ze door het ei-mengsel.
  • Spatel de gesmolten boter en espresso door het beslag.
  • Doe het beslag in een spuitzak en laat 1 uur in de koelkast rusten.
  • Spuit het beslag in de madeleinevorm (vul maximaal ⅔ van de vorm).
  • Bak ze in 8-10 minuten gaar.

Decoratie

  • Verwarm de honing tot deze heel vloeibaar is.
  • Bestrijk de onderkant van de sinaasappel kokos madeleines ermee.
  • Dip ze in geraspte kokos.
  • Smelt en tempereer de pure chocolade op een marmeren steen.
  • Verdeel de chocolade in de siliconen madeleinevorm.
  • Leg er een mocca madeleine op en laat opstijven in de koelkast tot de chocolade hard is.

Opbouw

  • Steek bovenin de kegel een cocktailprikker en plaats hier een madeleine op.
  • Steek daar direct onder 4 prikkers en plaats daar weer madeleines op.
  • Prik daaronder weer 5-6 prikkers en plaats er madeleines op.
  • Werk zo de hele kegel af en zorg dat er zo min mogelijk van de kegel te zien is.
  • Steek munttakjes en eetbare bloemen tussen de madeleines.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.