Niets zo verbonden met het prachtige Limburg als de vlaai. Hij is er in talloze varianten. Cas maakt deze Limburgse vlaai met kersenvulling en zo maak je ‘m zelf!
Vlaaibodem
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Verwarm de boter en melk kort in een pannetje. Voeg de verse gist toe aan de warme melk.
- Schep de bloem op het aanrecht, maak in het midden in een kuil en schenk hierin het warme melkmengsel.
- Kluts het ei. Voeg de suiker en de helft van het ei toe en verdeel het zout over de rand. Kneed dit goed door tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in een kom en laat onder een schone theedoek ongeveer 30 minuten rijzen.
Kersenvulling
- Zeef de kersen en vang het kersensap op. Verwarm het kersensap in een pannetje op het vuur en hou een klein scheutje over. Meng het scheutje kersensap met de maïzena. Voeg dit toe aan het pannetje en breng aan de kook. Voeg de kersen toe en roer goed door.
Kruimellaag
- Meng voor de kruimellaag voorzichtig de boter, suiker, bloem, custard en bakpoeder tussen de handen tot er kruimels ontstaan.
Maak de kersenvlaai af
- Vet de vlaaivorm in. Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee. Laat het deeg in de vorm nog ongeveer 5 minuten rijzen.
- Verdeel de kersenvulling over de bodem. Bestrooi met de kruimels en bak de vlaai in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.
Dit recept stond eerder in een andere variant op MAXVandaag.
Waar komt de Limburgse vlaai vandaan?
De Limburgse vlaai is inmiddels een officieel erkend streekproduct. Daarnaast moet ‘ie aan bepaalde eisen voldoen, om de naam ‘Limburgse vlaai’ te krijgen. Maar je kunt zelf natuurlijk ook eindeloos variëren met fruit en toppings.
Dit is een echte Limburgse vlaai
De lekkerste vlaaien van Heel Holland Bakt
Het is kersentijd!
Het kersenseizoen is inmiddels losgebarsten. Van juli tot en met augustus is de vrucht op z’n lekkerst. Dus geniet daar vooral van en ga aan de slag met kersen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.