E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Limburgse kersenvlaai

Een echte Limburgse kersenvlaai maak je net zo gemakkelijk zelf! Deze vlaai van Cas is niet met de klassieke ruitvorm, maar met een laagje kruimels.

Cas

Recept van
Cas

Taart
(21) reviews

Ingrediënten

Vlaaibodem

  • 65 gram roomboter
  • 163 gram bloem
  • 13 gram verse gist
  • 65 milliliter melk
  • 1 ei
  • 13 gram fijne kristalsuiker
  • 0,25 theelepel zout

Kersenvulling

  • 1 pot kersen (à 350 gram kersen (350 gram kersen en 300 ml sap))
  • 15 gram maïzena

Kruimels

  • 150 gram roomboter
  • 200 gram bloem
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 10 gram custardpoeder
  • 0,5 theelepel bakpoeder

Bereidingswijze

Niets zo verbonden met het prachtige Limburg als de vlaai. Hij is er in talloze varianten. Cas maakt deze Limburgse vlaai met kersenvulling en zo maak je ‘m zelf!

Vlaaibodem

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Verwarm de boter en melk kort in een pannetje. Voeg de verse gist toe aan de warme melk.
  • Schep de bloem op het aanrecht, maak in het midden in een kuil en schenk hierin het warme melkmengsel.
  • Kluts het ei. Voeg de suiker en de helft van het ei toe en verdeel het zout over de rand. Kneed dit goed door tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in een kom en laat onder een schone theedoek ongeveer 30 minuten rijzen.

Kersenvulling

  • Zeef de kersen en vang het kersensap op. Verwarm het kersensap in een pannetje op het vuur en hou een klein scheutje over. Meng het scheutje kersensap met de maïzena. Voeg dit toe aan het pannetje en breng aan de kook. Voeg de kersen toe en roer goed door.

Kruimellaag

  • Meng voor de kruimellaag voorzichtig de boter, suiker, bloem, custard en bakpoeder tussen de handen tot er kruimels ontstaan.

Maak de kersenvlaai af

  • Vet de vlaaivorm in. Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee. Laat het deeg in de vorm nog ongeveer 5 minuten rijzen.
  • Verdeel de kersenvulling over de bodem. Bestrooi met de kruimels en bak de vlaai in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.

Dit recept stond eerder in een andere variant op MAXVandaag.

Waar komt de Limburgse vlaai vandaan?

De Limburgse vlaai is inmiddels een officieel erkend streekproduct. Daarnaast moet ‘ie aan bepaalde eisen voldoen, om de naam ‘Limburgse vlaai’ te krijgen. Maar je kunt zelf natuurlijk ook eindeloos variëren met fruit en toppings.

Dit is een echte Limburgse vlaai 

De lekkerste vlaaien van Heel Holland Bakt

Het is kersentijd!

Het kersenseizoen is inmiddels losgebarsten. Van juli tot en met augustus is de vrucht op z’n lekkerst. Dus geniet daar vooral van en ga aan de slag met kersen.

Bakken met kersen 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.